Egy kőkemény HIIT-edzés akár ötszáz kalóriát is elégethet harminc perc alatt. Zsírégető, teljes testet megmozgató edzés haladóknak.

hirdetés

Ez a harmincperces kőkemény HIIT-edzés a teljes testet átmozgatja. Amellett, hogy ideális módja a feszültség levezetésének, a fogyásban is nagy segítségedre lehet. Persze ez csak úgy lehetséges, hogy mindent beleadsz.

Akár 500 kalóriát is elégethetsz otthon: 30 perces kőkemény HIIT-edzés

Az intenzív HIIT-edzés talán a lehető legjobb zsírégető edzés. Nevét egy betűszóból, a High Intensity Intervall Trainingből kapta, ami magyarul magas intenzitású intervallumedzést jelent, de szimplán csak intervallumedzésként emlegetik.

Több fajtája létezik, a lényeg azonban mindben azonos. A rövid, nagyon megterhelő, dinamikus munkaszakaszt egy hosszabb és lazább, pihenő etap váltja fel. Az intenzív szakasz olyan rövid, hogy nem indul be a szervezetben az izomzat elégetése.

 

A munkaszakaszban felpörög a pulzus, a maximális értékének nagyjából a 80-85%-át kell elérnie ilyenkor, ezzel együtt a légzés szintén felgyorsul. A pihenőszakaszt azonban érdemes úgy betervezni, hogy addig vársz, amíg a pulzusszám visszaáll nyugalmi állapotba, és utána kezded el a gyakorlatokat. Kezdőként ez akár perceket is igénybe vehet. Itt is igaz persze, hogy minél többet gyakorolod, annál könnyebben alkalmazkodik a szervezeted a megerőltetéshez, tehát fokozatosan nő az állóképességed.

Ennek az edzéstípusnak több előnye is van azon túl, hogy gyakorlatilag bárhol, otthon, egy hotelszobában, vagy akár a parkban is végezhető, ha van annyi helyed, hogy semmi ne akadályozza meg a szélesebb mozdulatokat. A szervezet jobban igénybe van véve azáltal, hogy a nyugisabb szakaszok után vissza kell kapcsolnia egy intenzívebb fokozatra, így megnő az oxigénigénye, ami kedvező feltételeket teremt a zsírégetéshez. Emellett az anyagcserét is lendületbe hozza, ráadásul a zsírégetés mellett nem veszít izomtömeget a test, tehát kontúrosabb és tónusosabb alakot lehet elérni vele.

Az előnyök mellett azonban hátránnyal is számolni kell, az intervallumedzések komolyan megdolgoztatják a szervezetet. A test oxigénfelhasználása egy kőkemény HIIT-edzés esetében olyan mértékű is lehet, hogy az utóégető hatás a testmozgást követő órákban is csúcson pörög majd.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak a tréning alatt, hanem nyugalmi állapotban is tovább égeti a zsírt a szervezet. Ez persze, még mindig előnyként könyvelhető el, viszont nem nehéz belegondolni, hogy egy ilyen kiadós mozgásprogram igencsak megterheli a szív- és érrendszert, hosszú ideig tartó mozgásszegény életmód után nem is érdemes ezzel a sporttípussal kezdeni a testedzést. Ehhez már kell egy bizonyos alapedzettség, persze nem szükséges profiként sportolni ahhoz, hogy a HIIT-edzések szintjét elérje az ember.

Fontos tudni!

Egy erőteljes HIIT-edzés időt spórol neked, hiszen rövidebb edzésekkel is jelentős mértékű kalóriaégetésre számíthatsz. Kezdőként azonban érdemes a fokozatosság elvét követve lépésről lépésre hozzászoktatni a szervezetedet a megterheléshez. A HIIT-edzés keményen igénybe veszi a testedet, sokaknál fordul elő eleinte szédülés és hányinger. Maximális pulzustartományban dolgozni kontroll nélkül nagyon veszélyes.

Amennyiben bármiféle egészségügyi problémád van, mindenképp konzultálj előtte az orvosoddal, mielőtt nekiállsz az edzéseknek!

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés