Egy intenzív Tabata-edzés nem csupán a vérkeringést pezsdíti fel és a közérzeten javít, a zsírégető folyamatokat is pozitívan befolyásolja. Ez a torna garantáltan segít a fogyásban, ha rendszeresen csinálod!

hirdetés

Amikor valaki észreveszi a pocakján vagy a combján, hogy felszaladt néhány kiló, gyakran elköveti azt a hibát, hogy kizárólag lokális edzésekkel igyekszik karcsúsítani az érintett területet. Bár tény, hogy ha a pocakon és a derékvonalon látható zsírpárnák okozzák az önbizalomhiányt, akkor azokat kell elsődlegesen eltüntetni, ám mivel lokális fogyás nem létezik, az átalakuláshoz nem lesz elegendő, ha minden este csak felülésekkel próbálkozik az illető. A célzott erősítő és alakformáló tornák is szükségesek a folyamathoz, ám nem egyedüli mozgásformaként alkalmazva.

Kép: Getty Images.

 

Mindenképpen a zsírégető folyamatok beindítására van szükség a fogyás támogatásához, amihez pedig intenzív, aerob típusú mozgást kell végezni. Sokan ilyenkor a futást választják, hiszen az a legegyszerűbb opció, ha fogyni akar az ember lánya. Ám előfordul, hogy csak húsz-harminc perc van egy kiadós mozgásra, vagy kint éppen szakad az eső, ezért kényelmetlen lenne elindulni.

Vannak, akik nem hisznek az otthoni edzésekben, pedig nem feltétlenül kell kimozdulni otthonról ahhoz, hogy hatékony testmozgást végezzen az ember. Ez a 24 perces intenzív Tabata-edzés például alaposan átmozgatja a testet és határozottan támogatja a fogyást. A változatos feladatok egyáltalán nem unalmasak, a gyakorlatok a test minden egyes porcikáját bevonják a kemény munkába.

Egy intenzív Tabata-edzés tényleg támogatja a zsírégető folyamatokat

A manapság népszerű HIIT-edzések mellett a Tabatát is egyre többen választják, nem véletlenül. A Tabata kifejezetten a zsírégetésre koncentrál, tehát ha a felesleg ledolgozása a cél, nem pedig az izmok kidomborítása, mindenképpen érdemes beilleszteni az edzéstervbe. A feladatokat általában húsz másodpercig kell teljes erőbedobással végezni, majd egy tíz másodperces pihenő következik. Az intervallumos felosztásnak köszönhetően a pihenőidő alatt visszaáll a pulzus, ezáltal a gyakorlatok során ki tudod hozni magadból a maximumot, sokkal precízebben és intenzívebben tudod elvégezni a feladatokat.

 

A zsírégetés szempontjából az etapok váltakozása kifejezetten előnyösnek bizonyul, ugyanis ennek köszönhetően megnő a szervezet oxigénfelhasználása, tehát a fogyás sokkal hamarabb látványossá válik. Persze ehhez az kell, hogy a Tabata-edzések rendszeressé váljanak, sőt, a sikerhez az étrend átalakítása éppúgy nélkülözhetetlen.

Mivel rendkívül intenzív mozgástípusról van szó, nagyon fontos, hogy bár célszerű egészséges menüt összeállítani, a megfelelő tápanyagok nem hiányozhatnak az étrendből. Figyelj a kellő mértékű fehérje-, rost- és vitaminbevitelre. Ha az étkezés nem tudatos, az ugyanúgy gátat szabhat a fogyásnak, mint a mozgásszegény életmód.

Kezdők számára, illetve nagyobb súlyfelesleggel rendelkezőknek a Tabata nem ajánlott, ugyanis az intervallumos torna nagyon megterheli a keringést. Amennyiben szív- és érrendszeri problémák állnak fenn, gond van a keringéssel, az intenzív gyakorlatok és a pihenőidő váltakozása veszélyes lehet a szervezetre nézve. Mindenképpen érdemes átgondolni, hogy milyen szinten van az állóképesség, és nincs-e olyan egészségügyi probléma, ami kizárná a Tabatát az edzéstervből.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés