Házilag is tehetsz a narancsbőr ellen, persze csak kiegészítő kezelés gyanánt. Az otthon készíthető kencék önmagukban sajnos hatástalanok, viszont tudatos, egészséges étkezés és rendszeres testmozgás mellett, masszázstechnikákkal kombinálva enyhíthetik, finomíthatják a hepehupákat. Mivel a cellulit mögött összetett folyamat áll, amibe a genetika is beleszól, a teljes megszüntetése olykor a legkiválóbb bőrkezelések mellett sem érhető el, viszont sokat javítható a bőrfelület állapota. Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat kombinálsz, ugyanakkor a külsőleg alkalmazott krémek és gélek nem sok változást idéznek elő, amennyiben nem történik életmódbeli változás. Erős receptet mutatunk, amivel hatékonyan léphetsz fel a narancsbőrrel szemben.

hirdetés

A narancsbőr számos nőnek okoz minden egyes nap problémát, az esztétikailag zavaró hepehupák sokaknál torzítóan hat a testképüket illetően, és rombolja az önbizalmat. Egyesek mindenféle módszert kipróbálnak, hogy csökkentsék az egyenetlen felületek látványosságát, kiterjedését. Számtalanszor kudarcba fullad a kísérletezés, vagy újra megjelennek a makacs göröngyök.

Igazság szerint leginkább az életmód átalakításával lehet tenni a narancsbőr ellen, különböző kencék és hiper-szuper kezelések ide vagy oda. A göröngyös felület kezelhetősége nagyban függ a genetikai tényezőktől, illetve attól, hogy a bőrön jelentkező tünetek mennyire bizonyulnak makacsnak.

Előfordul, hogy valakinél már kamaszkorban felüti a fejét a narancsbőr, a rugalmatlan kötőszövetek miatt – ez általában örökletes -, míg másnál a hízás-fogyás, hormonális változás vagy a mozgásszegény életmód váltja ki a göröngyök létrejöttét, és csak időszakosan jönnek elő a bőrön is tapasztalható tünetek. Az utóbbi esetben nagyobb eséllyel lehet feszesíteni az érintett testtájak felületét, az életmódbeli változtatások, masszázsok, kencék és bőrkezelések együttes hatására finomodnak a hepehupák. Mindenképp átgondolt stratégiára van szükség, amiből a tudatos, egészséges étrend és a rendszeres mozgás sem maradhat ki.

A túlzottan kevés folyadékfogyasztás, a lassú anyagcsere-működés, a hormonháztartás felborulása, valamint a kötőszövet rugalmasságát is érintő, természetes öregedési folyamat  éppúgy hozzájárulhat a rücskök megjelenéséhez. Éppen ezért elsődlegesen az életmódbeli tényezőket érdemes számba venni és kiküszöbölni, és csak ezután ajánlott különböző házi praktikákkal, kezelésekkel próbálkozni a feszesebb bőr érdekében.

 

Házilag is tehetsz a makacs narancsbőr ellen

A drogériák, patikák és a bőrproblémákkal foglalkozó webáruházak narancsbőr elleni krémek tucatját kínálják az elkeseredett nők számára, akik bármi áron szabadulnának a rücskös bőrfelszíntől. Ezek a kencék a bőr alatti mikrokeringés fokozásával próbálják halványabbá tenni a göröngyöket és feszesíteni a területet.

A folyamat azon az elven működik, hogy a vérkeringés felpezsdítése által javul a terület méregtelenítése is, hiszen a sejtek anyagcsere-folyamatai éppúgy fellendülnek. Mivel az összetevők aligha hatolnak be egészen a mélyebb rétegekig, a narancsbőr pedig a bőr alatti zsírsejtek kitüremkedése, a különböző krémek önmagukban nem lesznek hatásosak.

A házilag készíthető pakolásokra és kencékre ez éppúgy igaz. Csupán megfelelő étrend és kellő mértékű mozgás, vízfogyasztás mellett hozzák el a várt eredményt. A feszes bőrfelület eléréséhez számos esetben profi kezelésekre is szükség van, amelyek leírásában nem árt elolvasni az apróbetűs részt is, hiszen teljesen eltérő hatásmechanizmussal működnek.

Erős otthoni krém a hepehupák ellen

Ez a házilag elkészíthető krém a legerősebb otthoni kence, amit narancsbőr ellen bevethetsz, hiszen Cayenne-borsot tartalmaz. A Cayenne-bors tulajdonképpen a chilipaprika durva őrleménye, így máris egyértelművé válik, hogy miért lesz csípős élményben része annak, aki ezt a pakolást kipróbálja. Fogyasztása hozzájárul a narancsbőr elleni küzdelem sikeréhez. Felpörgeti az anyagcserét, így serkenti a méreganyagok távozásáért felelős folyamatokat. Ha a tunya bélműködés a főkolompos a göröngyös bőrfelület kialakulása kapcsán, érdemes belecsempészni az ételbe.

Azonban kívülről legalább annyira hatásos, mint belülről! A belőle készíthető pakolás javítja a kötőszövetek vérellátását, felpezsdíti a mikrokeringést és beindítja a méregtelenítő folyamatokat.

Az izzasztó, házi narancsbőr elleni krémhez keverj össze egy teáskanál Cayenne-borsot, 1 teáskanál reszelt gyömbért, és egy deci frissen facsart citromlevet. A kence kissé híg lesz, így óvatosan bánj vele, hogy biztosan ne kerüljön olyan felületre, amely érzékeny lehet a csípős, erős pakolásokra.

Nagyon ügyelj arra, hogy a szemedhez semmiképp ne nyúlj, miután felvitted a pakolást! A legjobb, ha gumikesztyűben kevered ki, és úgy viszed fel a hepehupás területekre. Nyálkahártyára semmiképp se kerüljön, és óvatosan adagold. Mielőtt kipróbálnád, végezz egy tesztet a csuklód belső oldalán, ahol vékonyabb a bőr. Ha irritációt tapasztalsz, inkább ne próbáld ki a pakolást.

Hogy valóban hatékonnyá váljon, és tényleg alaposan felpezsdítse a mikrokeringést, masszázzsal kombinálhatod a folyamatot. Akár a saját kezeddel, de akár masszázskesztyű segítségével is felturbózhatod az otthoni procedúrát. Hagyd fenn egy órán át, majd alaposan öblítsd le langyos vízzel a zuhany alatt.

Noha csak kiegészítésként hatásos, megfelelő étrend és rendszeres mozgás mellett alkalmazva valóban eredményes lehet a házi kence. Akár edzés közben is alkalmazhatod, az érintett területet alaposan tekerd körbe folpackkal. Azzal azért számolj, hogy a házi krém eleve melegít és csípő érzetet kelthet a bőrön, az edzés közbeni izzadás következtében ez még tovább fokozódik majd. A fólia alatt különösen keményen dolgozik, így akinek érzékeny a bőre vagy nehezen bírja az égő, forró érzést, inkább kerülje a tekercselést és az edzés közbeni krémezést is.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés