A szezon legdivatosabb darabját akár te magad is elkészítheted egy megunt, de még jó állapotban lévő farmernadrágból, csupán egy kevés átalakítást igényelnek a szárak, hogy megkapd a szoknya sziluettjét.

hirdetés

Manapság egyre több háztartásban kap helyet a varrógép, míg egyesek a fenntartható öltözködés kedvéért, mások spórolási céllal ismerkednek a varrás rejtelmeivel. Sokan inkább átalakítják a megunt ruháikat ahelyett, hogy kidobnák azokat vagy túladnának rajtuk, és ehhez gyakran a hobbiszinten szerzett gyakorlat is elegendő, pláne az oktatóvideók fénykorában.

Amíg nem kell a levett méretek alapján szabásmintát készíteni, kiszámolni az anyagszükségletet és kiszabni a fazont alkotó részeket, egy kevés hozzáértéssel éppúgy el lehet boldogulni, különösen, ha kisebb átalakításról van szó.

 

A farmernadrágból kialakított szoknya elkészítése ugyan nem villámgyors, cserében viszont roppant egyszerű. A most divatos hosszú, alakkövető vonalvezetésű, elöl hasítékkal ellátott farmerszoknyát könnyedén elő lehet csalogatni egy szélesebb szárakkal rendelkező nadrágból, a művelet csupán bontásból és kevés varrásból áll. Egy efféle átalakítás ugyan nem annyira kreatív művelet, de az eredményt elnézve megéri a bíbelődést.

Szuper nőies, divatos szoknya a megunt farmernadrágból: lépésről lépésre

A bontás talán a leghosszabb folyamat a művelet során, célszerű egy olyan speciális eszközt beszerezni hozzá, mint amilyen a videóban látható. A farmer dísztűzései ugyanis eléggé ellenállóak, nem biztos, hogy egyszerűen meg tudod bontani a duplán varrt területeket.

Úgy kapod meg a szoknya sziluettjét, ha a nadrágszárak belső részén bontod meg a varrást, elöl egészen a cipzárig, hátul pedig végig a farvarrás mentén. Ehhez a derékpasszt és az övbújtatót is meg kell bontani picit.

 

Majd fordítsd a fonákjára az anyagot, illeszd össze a széleket, és varrással alakítsd ki a sziluettet. A videóban láthatod, hogy ez idáig nem nagy ördöngösség, viszont a derékpassz és az övbújtató visszatűzése már nagyobb precizitást igényel. A szoknya első felén jelöld ki, meddig fog tartani a hasíték, majd a cipzár alatti dísztűzést követve varrd össze a részeket.

Tulajdonképpen ezzel el is készült a divatos fazonú farmerszoknya. Bár azt nem mutatja a videó, de a hasíték széleit érdemes behajtani fél vagy egy centire, ahogy engedi az anyagtöbblet, majd gőzzel levasalni. Amennyiben a tökélyre törekszel, a színén keskeny dísztűzéssel vagy a fonákján textilragasztóval rögzítheted a behajtott anyagot.

Kiemelt kép: Jeremy Moeller/Getty Images.

Cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés