Bár a saját kezűleg készített ruha személyre szabott dizájnelemeket és fazonmegoldásokat tartalmazhat, ezáltal nagyobb szabadságot ad a fantáziának, mint a divatüzletek késztermékei, manapság csak kevesen vállalkoznak erre a gyakran időigényes feladatra, mely megkívánja a gyakorlást, a rutint és a szakértelmet. Ez a tehetséges blogger saját maga varrja meg ruhatárának darabjait, és rendkívül sikkes, egyedi holmikat alkot. Stílusérzékével és kreativitásával simán lekörözi a fast fashion üzletek kínálatát.

hirdetés

Amikor valami berobban az utcai divatba, szinte teljesen mindegy, hogy hány boltba megy be az ember, mindenhol ugyanazokkal a fazonokkal, szabásvonalakkal, mintákkal és színekkel találja magát szemben. A tucatholmikat nagyon nehéz elkerülni, ha nem turkálóban, vagy egyedi dizájner boltokban vásárol az ember.

Ám más alternatíva is akad, mégpedig a hobbivarrás, amit sokan szenvedéllyel, minőségi szintre emelve űznek. Aki ért a szabáshoz és a varrógéphez, kis fantáziával remekül megvalósíthatja a divat által kínált darabokat, vagy éppen, némi fazonújítással a személyes ízléséhez alakíthatja azokat. A profi varráshoz persze, eszközök is kellenek, az anyagdarabokat nem elég összevarrni, el is kell szegni azokat, és a gomblyukakat sem tanácsos kézzel körbeöltögetni, ha az időspórolás is lényeges. Ez a tehetséges blogger rengeteg munkát fektetetett abba, hogy saját kezűleg készítse el az általa viselt ruhákat, ráadásul roppant sikkes holmikat kreál, amiket rendszerint kifogástalan ízléssel kombinál össze.

A saját kezűleg készült ruha ilyen sikkes tud lenni: szuper alapdarabokat varr magának a blogger

Nem újdonság, hogy minden divatkorszak igyekszik meglovagolni az aktuális trendhullámot. Ebből adódóan a legtöbb nő hasonló ruhákat visel, minden kornak megvannak a maga jellegzetességei a holmikat illetően. A fast fashion üzletek beköszöntével még inkább egységesedett az utcakép az outfitekre nézve, hiszen a legtöbb boltban hasonló, szinte teljesen azonos cuccokra lehet beruházni.

Az egyedi megjelenéshez nemcsak kifinomult stílusérzékre van szükség, hanem a tökéletes ruhadarabok megtalálására is. Persze nem állítjuk, hogy az egyszerű, úgymond tucatdarabokat ne lehetne személyre szabottan, sikkesen kombinálni. Ám a saját kezűleg elkészített ruhák esetében az anyag- és színválasztás abszolút egyéni döntés.

Sokan épp a letisztult, jól kombinálható alapdarabokat hiányolják az üzletek színes forgatagából, némi varrástudással pedig az efféle kreációkat nem annyira nehéz összehozni. A hobbivarrókat gyakran segítik különféle katalógusok, melyek szabásmintákat és elkészítési útmutatókat tartalmaznak.

Kellő kreativitással és egy kis kézügyességgel a személyre szabott ruhatár kialakítása nem lehetetlen küldetés.

Nem csak az egyediség miatt éri meg varrni

Az egyedien varrott ruhák hatalmas előnye, hogy biztosan tökéletesen passzolnak majd az alakra. Bár a boltokban lehet találni különböző testalkatokra való fazonokat, lássuk be, nincs két egyforma női test. Éppen ezért valóban jól állhat egy-egy tömegcucc is, ám az otthon varrott, pontosan lemért szabás garantáltan tökéletesebb lesz annál.

Monique 1979 óta saját magának varrja a ruháit, a blogger roppant tehetséges és kifinomult érzékkel nyúl az anyagokhoz. Mesés színeket és mintákat vet be, ráadásul pontosan tudja, hogy mi az, ami valóban jól áll neki. Elképesztően sikkes cuccokat kreál, miközben arra is odafigyel, hogy a legtöbb általa készített darab könnyedén összepárosítható legyen a már kész, szekrényben pihenő ruháival.

Ha valaki mégsem érzi magában a potenciált, hogy kész szetteket varrjon magának, érdemes lehet apró változtatásokkal próbálkozni. A finom részletek igencsak sokat nyomnak a latban, így a már meglévő ruhák átszabása, átalakítása is elegendő lehet ahhoz, hogy egyedi, személyiséget tükröző ruhatár szülessen.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés