Lemondása előtt még utoljára, emlékezetes tavaszi divatshow-val örevendeztette meg a Gucci rajongóit Alessandro Michele, aki nem csak látványos kollekcióiról, hanem izgalmas, valamint elgondolkodtató bemutatóiról és kampányairól is híres.

hirdetés

Alessandro Michele 2015-ben került a Gucci élére, mint kreatív igazgató, ami sokakat meglepett, hiszen korábban a táskatervező részleg felelőse volt. A háttérben azonban évről évre lépegetett feljebb és feljebb a ranglétrán, mígnem rábízták a cég teljes vérfrissítését. A 2023-as tavaszi-nyári kollekció megalkotását és bemutatóját még levezényelte, majd tavaly novemberben lemondott posztjáról.

A milánói divathéten azonban méltó pontot tett a Gucci vezetőjeként töltött, közel nyolcéves pályafutása végére. A Gucci Twinsburg névre keresztelt kollekció már önmagában is beszédes, de a divatbemutatóra érkezők eleinte mit sem sejtettek arról, milyen élményben lesz részük. A divatház 68 szettet vonultatott fel a kifutón, a ruhákat pedig egypetéjű ikerpárok viselték.

Tavaszi divat Gucci módra, ahogy senki nem számított rá: a közönség azt hitte, duplán lát

Maga a show megszervezése is Alessandro Michele zsenialitásáról árulkodik. A vendégsereg eleinte azt hihette, hogy egyidejűleg két divatbemutató zajlik párhuzamosan két teremben, pedig valójában egy válaszfal szelte ketté a kifutót. A közönség ugyanazt látta, elszigetelve egymástól.

 

Bár a Twinsburg elnevezés árulkodó volt éppúgy, mint a válaszfalon megjelenített ikerpárokról készült fotók, arra, ami következett, talán senki nem számított. A bemutató egy pontján a válaszfal felemelkedett, és egy darabig úgy tűnt, mintha tükrözve lennének a modellek. A fináléban azonban jött a nagy meglepetés, amikor a külsőre szinte teljesen egyforma ikerpárok kézen fogva sétáltak végig a pódiumon.

Képek: Daniele Venturelli, Giovanni Giannoni/WWD/Getty Images.

 

Az ikerség misztikuma régóta foglalkoztatja a tervezőt, hiszen édesanyjának is van egy ikertestvére. Ám a műsor tematikáját nem csak a családi tapasztalatai ihlették. Összefoglalójában arra utalt, hogy bár a divat a sokszorosítás elvén működik, és kevés benne az egyedi, megismételhetetlen, onnantól kezdve, hogy egy személy viselni kezdi a kínálat darabjait, szinte teljesen más hatást kelt.

Ezen a bemutatón szinte teljesen egyforma ikerpárok viselték ugyanazt a szettet, ám az azonos kreációk mégis másként hatottak rajtuk, mert bár megjelenésükben látszólag ugyanolyanok, személyiségükben, kisugárzásukban különbözőek. A Gucci Twinsburg kollekció tulajdonképpen elmélkedés az identitásról.

Képek: Daniele Venturelli, Giovanni Giannoni/WWD, Daniele Venturelli/Getty Images.

 

A látványos show nem csak a mögöttes tartalom, gondolatmenet miatt volt emlékezetes. Elképzelni sem tudjuk, mennyi energia- és időbefektetést igényelt a casting, melyen ennyi egypetéjű ikerpárt összeválogattak. Ahogyan az is rengeteg háttérmunkával járhatott, hogy az ikrek megjelenését teljesen egymáshoz igazítsák.

Nyilván az ikertestvérek alkata, arca és megjelenése nagyon hasonló, az életben azonban valószínűleg más-más stílussal rendelkeznek, ezért feltételezhetően eltérő frizurát viselnek. Azt nem tudjuk pontosan, hogyan zajlott a modellek válogatása, és mennyi munkát jelentett ugyanolyan hajviseletet és sminket kreálni nekik, de el tudjuk képzelni.

A divatbemutatóhoz egyébként külön zenemű készült, amit Gustave Rudman szerzett, és a Budapest Scoring Orchestra adta elő Alessandro Michele és Giovanni Attili rendezésében. Az időzítés éppúgy zseniális eleme volt a show-nak. A fal felemelkedésekor precízen kiszámolva, egymással párhuzamosan sétáltak az ikerpárok.

A tavaszi divat egy egészen sajátos egyvelegét alkotja a Gucci kollekciója, melyben a hetvenes-nyolcvanak évek ikonikus trendjegyei, valamint a divatházra jellemző, újra és újra felbukkanó stílusmorzsák egyaránt megjelennek. Az 1984-es nagy sikerű film, a Szörnyecskék figuráját szintén felhasználta a tervező, a jól ismert Gizmo a ruhák mintázatában, valamint a táskákon is helyet kapott.

 

Kiemelt kép: Daniele Venturelli/Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés