Barbie manapság már sokkal több, mint egy mutatós játékbaba. Az elmúlt időben számos különleges babát alkottak, melyek a lányok önbecsülését, önbizalmát hivatott növelni. A plus size, színes bőrű és kerekesszékes játékok már nem számítanak újdonságnak, és akár az izgalmas foglalkozásokat népszerűsítő Barbie-k közül is válogathatnak a kislányok. A Világűr hete alkalmából a róla mintázott Barbie babával, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről válaszolta meg a rajongók kérdéseit a központ első európai női parancsnoka, Samantha Cristoforetti.

hirdetés

A Barbie baba már sok foglalkozást kipróbált az elmúlt hatvan évben. Eleinte csak egy csinos baba volt divatos ruhatárral, ám a prototípus legyártása óta rengeteg változáson ment keresztül, és igencsak kibővült a babakollekció. A kezdetben szőke hajú baba egy idealizált, rózsaszín álomvilág szereplője volt, ám idővel elkezdett több ponton kapcsolódni a valósághoz és a világ változásaihoz.

Felismervén, hogy a kezükbe vett játék éppúgy hatással lehet a kislányok fejlődésére, önbecsülésére és nyiladozó énképére, a Mattel fontosnak tartja, hogy Barbie minél többféle formában jelenjen meg a boltok polcain, és pozitívan befolyásolja a gyermekek önbizalmát. A Barbie baba ma már példakép is lehet, de nem a testalkatát vagy a szépségét illetően. Olyan álmok megvalósításához nyújthat motivációt, melyek korábban kívül estek a lányok látókörén.

Ahogy bővült a kollekció, a klasszikus értelemben vett női szakmák mellett felbukkantak a kevésbé jellemző életpályák. Bizonyos szakmákban kifejezetten alulreprezentáltak a nők, ezért is törekszik a Mattel arra, hogy minél több foglalkozást megismertessen a lányokkal. Most az űrhajósokon van a sor, Samantha Cristoforetti, a róla mintázott babákkal együtt mesélt izgalmas hivatásáról.

Űrhajós Barbie baba biztatja a lányokat az önmegvalósítása

Cristoforetti a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, súlytalanságban rögzített videóban válaszolta meg az Inspiring Girls jótékonysági szervezet által kiválasztott fiatal rajongó kérdéseit. Az Európai Űrügynökség – ESA – asztronautájának munkáját bemutató kérdezz-felelek videó célja a nők által alulreprezentált szakmai területek népszerűsítése volt, amit a Mattel, az ESA és az Inspiring Girls jótékonysági szervezet együttes erővel tűzött ki maga elé. Ilyen például a technológia, a mérnöki tudományág vagy a matematika.

 

A Világűr hete alkalmából publikált videó elkészítéséhez a Mattel és az ESA hosszú távú együttműködése teremtett lehetőséget. A kollaboráció része az Álomkapu projektnek, az elmúlt időben már több példamutató női karakterről mintázott Barbie baba látott napvilágot. Többek között Samantha Cristoforettiről is készült egy másolat.

 

A játékgyártó elsőként 2019 márciusában, egy akkor még csak prototípusként létező baba elkészítésével tisztelgett az űrhajós előtt. A baba tömeggyártott, Magyarországon is kapható változata végül 2021 októberében került a boltok polcaira. Az értékesítéséből származó bevételek egy részét pedig a Women in Aerospace Europe számára ajánlotta fel a Mattel.

 

– A célunk, hogy Barbie azon üzenetét közvetítsük a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük – a minden kislányban ott lévő tehetséget szeretnénk inspirálni. Mind a videóban is látható Samantha baba, mind pedig az ESA-val és az Inspiring Girls csapatával folytatott együttműködésünk ezt a célt szolgálja. – összegezte Török Kata, a Mattel magyarországi marketing managere.

 

Samantha Cristoforetti 2022 áprilisában, egy soknemzetiségű csapat tagjaként érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, ahová a kedvenc, róla mintázott Barbie babáját is magával vitte. Az ISS fedélzetén főként kutatással és karbantartási feladatokkal töltött szolgálata alatt ő lett az állomás első európai női parancsnoka, valamint az első női ESA-asztronauta, aki sikeres űrsétát hajtott végre. A végéhez közeledő Minerva küldetésről hamarosan visszatérő Barbie baba a jövőben az Európai Űrügynökség párizsi központjában lesz látható.

 

Ezzel a kampánnyal arra szeretné biztatni a kislányokat a Mattel, hogy merjenek bátran álmodni, és valósítsák meg önmagukat. A Samantha Cristoforettiről mintázott baba a tudományos pályát szeretné népszerűsíteni, ezzel is motiválva a gyerekeket a tanulásra, és a világ megismerésére.

 

Képek: Mattel. 

Forrás: Mattel. 

  • Megosztás:
hirdetés