Sokan ismerik a téli elhízás jelenségét, ami olykor csak egy-két kiló pluszocskát, és pár centiméternyi kerületnövekedést jelent. Ennyi persze, pont elég ahhoz, hogy szűkös legyen a farmer, és, ha még hozzávesszük az ünnepi lakomákat, könnyen súlyosbodhat a helyzet. Bár az edzőtermeket most nélkülöznünk kell, és a hideg idő miatt lassan a szabadban való mozgásra is egyre kisebb az esély, ez nem jelenti azt, hogy  kifogyott a lehetőségek tárháza, és tétlenül kell hagynunk, hogy kiszaladjon a gyeplő a kezünkből. Ez az otthoni edzés pár hét alatt segít formába lendülni, és azáltal, hogy feszesebbé teszi a kritikus területeket, keskenyíti a sziluettet.

hirdetés

Manapság számos platformról szerezhetsz információkat, inspirációkat, ha az edzőterem kiesésével, otthon szeretnéd formába hozni magad. A kardiótól kezdve a HIIT edzésen keresztül a lazító jógáig mindent kipróbálhatsz, persze nem árt a kitűzött célhoz a legmegfelelőbb mozgásformát választani.

A rövid edzésprogramok manapság nagyon népszerűek, hiszen könnyedén beilleszthetőek a zsúfolt napirendbe, és egy-egy gyakorlatsorral, akár többféle tornatípust kombinálhat az ember. Így, ha épp több időd van, nyugodtan elvégezhetsz két 15 perces blokkot, míg a kevésbé ráérős napokon egy 10 perces HIIT edzést, ami rövid idő alatt is képes felpörgetni a zsírégetést.

A téli időszak sajnos sok szempontból kedvező feltételeket biztosít a hízáshoz: a rövid nappalok nehezítik a szabadban való testmozgás esélyét, a mínuszokból pluszokba átcsapó, viszontagságos időjárás pedig megviseli a szervezetet, így sokan fáradtabbnak, kimerültebbnek érezhetik magukat, ami nyilván nem mozdítja előre a sportolási kedvet.

A mozgáshiány sajnos hozzájárul ahhoz, hogy ilyenkor ingerlékenyebb az ember, nehezebben viseli el a stresszes időszakokat, és a kibillent testi-lelki egyensúlyt gyakran evéssel igyekszik kompenzálni. Így persze előfordulhat, hogy hamar felszalad pár kiló. Bár a mérleg nem mutat sokkal többet, mégis úgy tűnik, mintha szélesebb lenne a sziluett. Ha a sok üléstől a deréktáji hasizmok felpuhulnak és renyhévé válnak, könnyebben alakul ki úszógumi a derékvonal és a csípő között, amitől ugyan nem lényegesen, de tömbszerűbb lesz a testforma.

Intenzív otthoni edzés, ami segít formába lendülni az ünnepekre

Szerencsére kis odafigyeléssel, és rendszeres mozgással hamar eltüntethető a felesleg, így karácsonyra már ismét tökéletesen passzolhat a kedvenc ruha! Minél feszesebbek és fejlettebbek a derékterület izmai, annál kontúrosabbnak, karcsúbbnak tűnik a sziluett. Ha nagyobb mértékű súlygyarapodásról van szó, akkor mindenképpen érdemes kardió jellegű mozgással kombinálni az erősítő gyakorlatsorokat.

Az alábbi edzés főleg a derékra, csípőre és a fenékre koncentrál, bár a többi izomcsoportot is átmozgatja. A 15 perces program erősítő gyakorlatokkal ötvözi az intenzív kardió elemeket, így, bár rövid tornáról van szó, igazán hatékonynak mondható. Igaz, csak kevés ideig kerül zsírégető tartományba a pulzusszám, ha emellett aktívan töltöd a napodat – sokat gyalogolsz, lift helyett lépcsőzöl, vagy kisebb HIIT edzéseket is beiktatsz a hetedbe -, karácsonyig karcsúbb derékvonallal számolhatsz. Ehhez azonban az egészséges táplálkozás is nagyon fontos, máskülönben nem érhetsz el látványos változást.

A derékkarcsúsító mozdulatok mellett, a fenékre is nagy hangsúly helyeződik a videóban. A farizmok viszonylag könnyedén fejleszthetőek, ezért kellő elszántsággal és kitartással rövid időn belül elérhető a kerekebb, formásabb álompopsi.

 

Ha nagyobb súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni, akkor mindenképp érdemes megfelelő diétával megtámogatni a folyamatot, a siker érdekében pedig más mozgásformákat is be kell iktatnod. A lényeg a rendszeresség, hiszen többnapos, egyhetes kihagyások mellett a rapid tornák nem sokat érnek.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés