A smink olykor megvicceli az ember lányát a nyári melegben, ilyenkor a legkevesebb festékmennyisséggel is könnyű katasztrofális megjelenést előidézni. Bár olykor lehetetlennek tűnik helyükön tartani a verejtéktől elcsúszkáló pigmenteket, valójában nem nagy ördöngösség tartós makeupot készíteni. Csak néhány apró változtatásra van szükség!

hirdetés

Ha odakint nagy a hőség, jobb lemondani a kontúrozással, több réteg alapozóval, bronzosítóval készült sminkről, de nem is lesz olyan nehéz ellenállni a gondolatának, hiszen az utóbbi időben a maszkszerű makeupok fokozatosan kikoptak a divatból. Ráadásul sokkal kellemesebb látványra és viseletre is a leheletnyi festék, amely láttatni engedi a bőr természetes textúráját, és csupán üdeséget kölcsönöz az arcnak ahelyett, hogy teljesen lefedné.

Ráadásul a minimalizmus elvét szem előtt tartva, a bőrünknek is jót teszünk, így érdemes inkább a színek összhangjára koncentrálni, és nem a nehézkes állagú alapanyagokkal elért fedésre. A vékony rétegek  kiemelik a vonásokat, miközben elrejtik az apróbb bőrhibákat. A leheletfinom makeup alatt a bőr könnyebben lélegzik, ez a nyári időszakban különösen fontos.

Így lesz igazán tartós a smink nyáron

A tikkasztó hőségben még a fátyolszerű sminket is tehernek érezhetjük, hiszen megizzadhat a bőr alatta, így még a szépen felvitt festék is összecsomósodhat, elmászkálhat. Nyáron érdemes pár apró változtatást becsempészni a sminkrutinba, hiszen a megfelelő termékekkel, hasznos trükkökkel sokkal szebb, tartósabb lesz a végeredmény.

Matt bőrfelület és stabil rétegek

A primer felvitelét sosem szabad elbliccelni, nyáron pedig különösen nagy szerep jut neki. A kozmetikum védelmi falat képez a pórusok elé, nem engedi, hogy a festék eltömítse a tűhegynyi krátereket, vagy a napfolyamán elmozogjon. Szépen lezárja a területet, mattítja a bőrt, és csökkenti az olajképződést. Ehhez persze jó minőségű, megfelelő összetételű termékre van szükség, ami nem képez filmréteget a bőrön, és egyúttal felfrissíti a hámréteget.

Kombinált vagy zsíros bőr esetén a primer mellé mattító hatású alapozót használj, így csökkenthető a kifényesedés. Nyáron alapozó helyett elég egy BB krém is, a szépen lebarnult arcbőr ugyanis a legtökéletesebb vászon az üde sminkhez. Ha hamar olajossá válik az arcod, alapozó és színezett arckrém nélkül próbáld ki az ásványi púdert, aminek nagy előnye, hogy nem tartalmaz káros adalékanyagokat, nagyon könnyed, szinte láthatatlan viseletet nyújt, miközben a fedés is megoldható vele.

Akkor sem nehezíti el a sminket, ha nap közben többször ráküldesz még egy leheletnyi adagot a bőrre, hogy mattá varázsold. Nincs benne olaj, nem ül meg a pórusokban, és nedvességfelszívó hatással rendelkezik. Selymesen, lágyan eldolgozható, ezért nem repedezik, nem ül meg a barázdákban, vonalkákban. Az ásványi púder esetében nem ordít az arcról, hogy smink van rajta, mégis egyenletesebb bőrárnyalatot lehet vele elérni.

Könnyű alapozó és praktikus sminkszivacs

Ha mégis szükségesnek érzed az alapozót, ne feledd, hogy ezen a terméken áll vagy bukik a sminked, hiszen merőben meghatározza annak harmóniáját és tartósságát. A sminkesek a könnyű textúrával rendelkező kozmetikumokat ajánlják, melyek nem túl krémesek és ragacsosak.

Amennyiben nem elég lágy és könnyen kenhető az alapozód, egy kevés hidratálót keversz bele. Ám vigyázz, mert ezzel a művelettel kicsit világosabb színt fogsz elérni! Nem kell az egész üveget felhígítani, csak keverd össze a kozmetikumokat a kézfejeden, majd a szokásos technikával vidd fel az orcádra.

A sminkszivacs sokat segít a nyári smink elkészítésében, mivel ezzel az eszközzel szépen, egyenletesen viheted fel az alapozót. A szivacs felszívja a felesleges kencét, az nem marad a bőrfelületen, így sokkal kisebb lesz az esélye az összecsomósodásnak.

Óvatosan a púderral

Nem minden púder ideális a nyári smink elkészítéséhez. A kemény kőpúderek a száraz bőr vonalkáit, barázdáit feltűnőbbé teszik, krétássá, porózussá repedezetté válhat a felvitt réteg az izzadás hatására. A préselt, selymes tapintású, nagyon finom szemcsés termékek sokkal finomabban vihetők fel a bőrre, és a pórusokon, mosolyvonalakon sem keltenek durva púderes hatást.

Fontos, hogy mindig í bőrtípusodnak megfelelő készítményt válaszd, ha nyáron olajosabb az arcod, ezt figyelembe véve szelektálj a kínálatból. Kifényesedő T-zóna esetén csakis az orr, illetve a homlok területére érdemes felsuhintani ecsettel egy kevéske púdert. A mattító formulák általában beválnak, de megesik, hogy kiszárítják, irritálják a bőrt.

A kence használata előtt az orcán megjelenő nedvességcseppeket mindig töröld le, csakis száraz területre használd, így kaphatod a legszebb, legegyenletesebb fedést.

Praktikus termékek

A tikkasztó melegben a verejtékcseppek okozhatják a legnagyobb problémát, ha sminket viselsz, hiszen könnyen maszatossá teszik a szemfestéket, vagy kifényesedett foltokat idézhetnek elő az alapozón. A mattító kendők ezt a problémát orvosolják, mivel felszívják a felesleges nedvességet, illetve olajat.

A sminkfixáló az elkészült makeupot rögzíti, valamint egész nap óvja a külső hatásoktól. Egységesíti a rétegeket, amelyek így kevésbé válnak poros hatásúvá. A könnyű kencékkel napközben is felfrissítheted a megjelenésed. Sajnos beletelik egy kis időbe, mire ráakad az ember a számára legmegfelelőbb sminkfixálóra, ami nem ragad, nem húzza a bőrt, hanem észrevétlenül működik.

Különösen fontos, milyen összetevők vannak a flakonban: a szárító hatású adalékokat mindenképp kerülni kell. Néha azonban a legtermészetesebb formulák sem működőképesek. Van, hogy uborka, aloe vera is belekerül a fixáló anyagba, ami jól hangzik, de sok ilyen termék furcsán kifényesíti a sminket. Ha rátalálsz egy jól működő készítményre, ne engedd el, mert sok sminkkatasztrófától megóvhat a melegebb napokon!

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés