Az alapvetően zsíros bőr nyáron, a tikkasztó hőség hatására még inkább fénylő és olajos lesz, ami sok bosszúságot okoz, és szinte megoldhatatlan problémának tűnik a megszüntetése.
Megfelelő és tudatos bőrápolással viszont könnyen orvosolni lehet a kellemetlenségeket.

Az izzadás alapvetően jótékony hatású, hiszen hűsít, méregtelenít, és megtisztítja a pórusokat a felesleges zsírtól és szennyeződésektől. A túlzott izzadás viszont ahhoz vezet, hogy az ember gyakrabban mos arcot, és olyan termékeket használ, melyek mattító hatásúak.

Ne vidd túlzásba a bőrápolást!

Fontos, hogy a meleg ellenére se moss arcot napi két alkalomnál többször, ugyanis a habzó termékek és a víz szárítják a bőrt. A túltisztítás hatására megemelkedik a faggyútermelés, ami a bőr zsírosodásához vezet. Használj 2% szalicilsavat tartalmazó terméket, ami pórustisztító, de nem szárít. Ha napközben rád férne a frissesség, használj arcpermetet vagy hidratáló formulát tartalmazó tonikot.

Ha zsíros a bőröd, és még pattanásos is, akkor se vidd túlzásba az akné elleni termékek használatát. Szintén szárító hatásúak, ráadásul sokan nem az életkoruknak és a bőrállapotuknak megfelelő kozmetikumokat választják. A felnőttkori bőrproblémák kezelésére nem megfelelőek a tiniknek való, szárító termékek, helyettük a gyulladáscsökkentő, nyugtató, ugyanakkor hidratáló formulával rendelkezőket keresd.

Hámlassz!

Nyáron is fontos a rendszeres hámlasztás, amit vagy kémiai hámlasztóval, vagy fizikális radírozással lehet megtenni. Az olajos bőrnek kifejezetten jót tesz a radírozás, az elhalt bőrsejtek így nem tudnak bejutni a pórusokba. Viszont a kémiai hámlasztók esetében nagyon fontos, hogy mindig használj magas faktorszámú naptejet, hiszen nyáron különösen nagy a veszélye a leégésnek.

Cseréld le a hidratálót!

Nappal jó alternatíva lehet, ha a hidratáló helyett ásványi anyagokat, cinket vagy titanium-dioxidot tartalmazó napfényvédőt használsz. Ezek jól hidratálnak, ugyanakkor olajsemlegesítő komplexet is tartalmaznak.
A téli, sűrű állagú krémet is érdemes lecserélni, helyette vízbázisú, könnyű hidratálót válassz. A nehéz krémek már nem aktuálisak a nyáron megváltozó időjárási körülményekhez, így eltömíthetik a pórusokat, ami túlzott faggyútermelést eredményez. Ha mégsem tudsz megválni a gazdag formulától, használd inkább este. Jó trükk az is, ha reggel, a hidratálás után felitatod a felesleges zsírt az arcról egy papír zsebkendővel, így tovább tart a frissesség.

Válassz olajmentes termékeket!

Sminkelés előtt használj primert, amivel tartósabbá teheted a sminket. Válassz olajmentes, ugyanakkor hidratáló formulával rendelkezőt, ami puhává és csillogásmentessé teszi a bőrt anélkül, hogy szárítana. Alapozót is hasonló elvek szerint válassz, de a legjobb, ha nyáron BB-krémet használsz, ami kevésbé ül meg a pórusokban. Ha napközben azt érzed, a sok igyekezet ellenére is zsíros a bőröd, jó, ha kéznél van egy pár mattító lap, amivel gyorsan felitathatod a felesleges faggyút.

Nézd meg, mit eszel!

Persze, az sem mindegy, mit eszel meg, hiszen az alkohol és a fűszeres ételek kitágítják a vérereket, és izzadást eredményeznek. Csökkentsd ezek fogyasztását heti egyszeri alkalomra, és helyette egyél több sárgarépát, dinnyét, spenótot. Az A-vitaminban dús ételek is hasznosak, ugyanis lassítják a faggyúmirigyek olajtermelését.
Jó, ha a tejtermékeket is kerülöd, ugyanis azok hormont tartalmaznak, melyek megemelik az emberi szervezetben a tesztoszteron- és progeszteronszintet. Emiatt a faggyúmirigyek szintén túltermelésre vannak ösztönözve, ami ugyancsak olajos bőrhöz vezet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés