A göndör hajú nők nagy része fényes, egyenes tincsekre vágyik. Ám a mindennapi vasalás rengeteg időt vesz igénybe, károsíthatja a hajszerkezetet és  végeredmény nem igazán tartós. Erre a problémára nyújthat megoldást a keratinos hajkiegyenesítés.

hirdetés

A göndör fürtökkel rendelkező nők zöme egyenes hajra vágyik, hiszen a fényesen sima tincsek igazán elegáns külsőt kölcsönöznek. Ez viszont állandó vasalással jár, ami roncsolja a hajszerkezetet. Így idővel a frizura szárazzá, fénytelenné és seprűssé válik. Ezt pedig nyilván senki sem szeretné. Az egyenesítés másik hátránya, hogy nem tartós, hiszen párás, nyirkos időben ismét hullámossá válhat a hajzuhatag. Erre a problémára kínál nagyszerű megoldást a keratinos hajkiegyenesítés.

Ez az eljárás kíméletesebb a kémiai, végleges egyenesítési módszereknél, és sokkal népszerűbb is, ám érdemes hozzáértő szakemberre bízni.

Mi is az a keratin?

A keratin nem más, mint egy fehérje, ami a haj fő alkotóeleme, de megtalálható a körömben és a bőrben is. Ez felel a haj rugalmasságáért, erősségéért. Kívülről képes beépülni a hajszerkezetbe és megszépíteni azt. Sok eljárás során használják a fodrászok, és a drogériában kapható hajápolók nagy részében szintén megtalálható. Az egészséges táplálkozás nagyban hozzájárul a keratin képződéséhez, ezért érdemes vasban és cinkben gazdag ételeket fogyasztani.

Így zajlik a tartós, keratinos hajkiegyenesítés

Elsőként a fodrász megmossa a hajat mélytisztító samponnal, ez segít megnyitni a haj szerkezetét, majd szárítás után, a keratint hajvasaló segítségével juttatja a hajba. Végezetül, megfelelő kondicionálókkal hidratálja a tincseket, így azok megőrzik rugalmasságukat. Az egyenesítés után legalább három napig nem lehet hajat mosni, és a copfot vagy  fonatokat sem javasolják a fodrászok.

Bár a szalonban rengetegféle terméket használnak az eljárás során, a tartós eredményért elengedhetetlen az otthoni ápolás. Sok kencét találhatsz, amelyeket kifejezetten kiegyenesített hajra fejlesztettek ki, ezekről mindig kérd ki a fodrász tanácsát. A haj 3-4 hónapig marad tartósan egyenes, ám ez nagyban függ a hajszerkezettől, ezért ez lehet akár kevesebb idő.

Az eljárás előnye, hogy nem csak kiegyenesíti, hanem puhává, selymessé, könnyen kezelhetővé és engedelmessé teszi a rakoncátlan tincseket. A keratin-tuning védőréteget képez a hajon, illetve helyreállítja károsodott szerkezetét. Így azok számára is ajánlott a kezelés, akik alapvetően egyenes, de sérült, seprűs szálakkal rendelkeznek.

Kockázatok

Bizonyos tényezők kizáró okok lehetnek, például terhes nők számára egyáltalán nem javasolt a hajegyenesítés, és a festett szőke hajat is nagyban károsíthatja. A frizura szerkezetétől függően előfordulhat, hogy a haj töredezetté válhat, és hosszabb távon a magas hőfok sem tesz jót neki. Az eljárás során más kémiai szereket is használnak, amelyek irritációt válthatnak ki, ezért mindenképpen érdemes átbeszélni a fodrásszal a részleteket.

Hajhullás, túl gyenge, törékeny hajszerkezet, valamint a fejbőr sérülései és betegségei esetén úgyszintén ellenjavalt a keratinos módszer. Érdemes előtte konzultálni egy szakemberrel a lehetőségekről, mert a kezelés maga nem olcsó, és a hajápolás további metódusát is jelentősen meghatározza.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés