Sokszor a striák ellen már nem elegendő az otthoni kezelés, profi beavatkozásokra van szükség, hogy a zavaró csíkok láthatóan halványodjanak. Több alternatíva között lehet válogatni.

hirdetés

Bár a striák megjelenését a legtöbben a várandósság időszakával kötik össze, sőt, a köznyelvben sokszor terhességi csíkoknak is nevezik azokat, a bőrfelszínen látható elváltozás nem csak a terhesség során alakulhat ki. A genetika nagyban beleszól abba, hogy ki mennyire hajlamos a szakadozott, csíkozott bőrfelszínre, így sokaknál már tinédzserkorban megjelennek az első vonalak. Nagyobb mértékű hízás és fogyás esetén szintén gyorsan jelentkeznek a finom szakadásokat jelző vonalkák, amit a gyenge kötőszöveti állomány csak még inkább felerősít.

Közvetetten maga az életmód is befolyásolhatja a striák megjelenését, a kötőszövet állapotát ugyanis az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény hétköznapok, valamint az elégtelen folyadékfogyasztás mind negatív irányba mozdítják. A laza, tápanyagokban hiányt szenvedő kötőszöveti rostok sokkal nehezebben birkóznak meg a test változásaival, ennek következtében pedig a striák is sokkal könnyebben alakulnak ki.

 

Elképesztően fontos a megelőzés, különösen akkor, ha valaki tudja, hogy genetikailag hajlamos a striák megjelenésére. Azonban akkor sincs veszve semmi, ha a csíkok már kialakultak s szemmel láthatóvá, esztétikailag zavaróvá váltak. Fontos tudni, hogy a szakadás után közvetlenül még inkább pirosas, lilás árnyalatot kapnak a vonalkák, ilyenkor a beavatkozás is hatásosabb lehet. Az idő múlásával gyöngyházfényűvé, fehérré alakuló striákkal már egy fokkal nehezebb elbánni, a hegesedés már előrehaladott, de a megfelelő kezelések segítségével szépen halványodnak a fránya szakadási csíkok.

A hiper-szuper összetevőket tartalmazó krémek, valamint növényi olajok mellett a makacs striák halványításához már profi beavatkozásokra van szükség. Szerencsére több különböző eljárás között lehet válogatni, a szakemberek segítségével könnyedén eldönthető, hogy személyre szabottan melyik opció a legalkalmasabb a csíkok finomítására.

 

3 kezelés striák ellen, amelyek szépen halványítják a csíkokat

Dermaroller, mezoterápia

A dermarolleres kezeléseket általában ráncok, illetve pigmentfoltok ellen szokták bevetni, ám a striák halványításában éppúgy szuper opciónak bizonyulnak. A folyamat során apró tűk segítségével mikrosérüléseket hoznak létre a bőrön, melynek következtében megindul a bőr regenerációja. Beindul a kollagéntermelés, felpezsdül a vérkeringés és a sejtanyagcsere, fokozódik a rugalmas rostok termelődése. A felfrissülés következtében a bőrfelszínen található striák sokkal halványabbá válnak, a hámréteg egészségesebbé és egységesebbé válik.

Mezoterápia esetén a tűk segítségével megnyitott apró sebeken keresztül még mélyebbre lehet juttatni a fontos, regenerációt és rugalmasságot elősegítő hatóanyagokat. A kezelés ebben a formában még hatásosabb lehet a striák finomításában. Megfelelő fényvédelem mellett bármikor elvégezhető, nem teszi fényérzékennyé a bőrt, ráadásul a folyamat csak minimális fájdalommal jár.

Minden esetben szakértői konzultáció előzi meg a kezelést, amelyet érdemes több alkalommal ismételni ahhoz, hogy valóban látványos legyen.

Lézerkezelés

A lézeres kezelés az egyik legnépszerűbb eljárás striák ellen. Több eltérő opció is található a piacon, amelyek garantáltan képesek halványítani a striák erősségét, láthatóságát. Minden esetben érdemes orvossal konzultálni azzal kapcsolatban, hogy mely eljárás lenne a legalkalmasabb az adott bőrterület regenerációjára, a vonalak finomítására. Általában más-más technológiát alkalmaznak a még lilás, vöröses csíkok, illetve a már hegesedett, fehér striák halványítására.

A lézer mikrosérüléseket hoz létre a bőrben, ami csupán minimális kellemetlenséggel jár. Az aprócska hegeken keresztül a hatóanyagok is sokkal könnyebben juttathatók be a mélyebb rétegekbe, így a kezelés kombinált módszerként is szuperül működik.

A lézerfény hatására beindul a szövetmegújulási folyamat, a kötőszövet szépen regenerálódik, a kollagén, valamint az elasztin termelése magasabb fokozatra kapcsol. Ennek köszönhetően a bőr szerkezete látványosan átalakul, így a felső réteg szakadásai, a striák is halványulni kezdenek. Mindenképpen több kezelésre van szükség a látványos eredményhez, a folyamatot minden esetben egy konzultáció előzi meg.

Mikrodermabrázió

A mikrodermabrázió elképesztően hatékony a bőrmegújító kezelések között, ennek köszönhetően pedig a striák halványításában is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Tulajdonképpen a felső hámréteget „csiszolja le”, ennek köszönhetően a bőrfelszín simábbá, egységesebbé és üdébbé válik. A csiszolás nem jár fájdalommal, nem okoz sebeket vagy hegeket, a folyamat abszolút kíméletes. Elősegíti a bőr megújulását, jó hatással van a vérkeringésre, ami pedig nélkülözhetetlen a tápanyagok kiegyensúlyozott áramlásához és a sejtanyagcseréhez, ezáltal a regenerációhoz is.

A friss bőrsejtek fokozatosan pótolják a sérült hámréteget, ennek köszönhetően több kezelés után már szemmel látható lesz az eredmény, a striák egyre halványabbá válnak. Maga a kezelés egyébként az utólag felvitt hatóanyagok mélyebbre juttatásában éppúgy segít, ezáltal összetett eljárásként alkalmazható.

Megfelelő fényvédelem mellett kúraszerűen ajánlott alkalmazni, az első kezelést minden esetben szakértői konzultáció előzi meg.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés