A dauer, vagyis a tartós hullám a nyolcvanas évek legnagyobb slágertrendje volt. Erről a göndörítési technikáról azonban a legtöbbünknek a tupírozott, drótszerű lokni, és a fodrászszalonokban terjengő szúrós szagú dauervíz jut az eszünkbe. Bár a tartós hajgöndörítés ma is kényes feladat, léteznek kíméletesebb változatai.

hirdetés

A duervíznek és a fixálónak nem csak a szaga erős, hanem az együttes hatása is, hiszen olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek megváltoztatják a hajszálak szerkezetét. Nem volt egyszerű a fodrászok dolga, amikor olyan nagy népszerűségnek örvendett ez a hajbodorítási módszer, hiszen a legapróbb hiba elég volt ahhoz, hogy végzetesen elégjenek a tincsek.

Nem volt mindegy a hatóidő, és az sem, hogy milyen állapotú – festett, száraz, vagy törékeny – hajkoronára került rá a dauervíz és a fixáló, de a legnagyobb hibalehetőség a dauervíz kiöblítésében rejlett. Ha kicsi is rajta maradt belőle a szálakon, és találkozott a fixálóval, olyan kémiai reakcióba léptek egymással, aminek a tincsek látták kárát, méghozzá menthetetlenül. Ám, még ha nem is történt efféle baleset, a dauer a leggondosabb ápolás mellett is kiszárította, gyengítette a fürtöket.

Mégis rengeteg nő döntött mellette, hogy megússza a hajcsavarózást, hajsütögetést, és kényelmesen hódolhasson a hullámos és göndör frizurák hatalmasra duzzadó divatjának.

A bio dauer kíméletesebb ugyan, de az elnevezés csalóka

A bio dauer megnevezés valójában azt rejti magában, hogy a dauervíz illetve a fixáló is természetes összetevőket tartalmaz. Valóban ma már korszerűbb termékekkel dolgoznak a fodrászok, melyek hajápoló összetevőket is tartalmaznak, ám ettől még az eljárás nem teljesen veszélytelen a tincsekre nézve. Hiszen ugyanúgy megbontják, illetve megváltoztatják a hajszálak kémiai kötéseit, hogy azok a csavarók alakját felvéve göndörödjenek, hullámosodjanak.

Mit is jelent a dauer valójában?

A dauer szót sokan a hajgöndörítő eljárással azonosítják, pedig valójában az eredmény tartósságára utal. Bár maga a módszer egy kicsit más, a tartós hajegyenesítést is gyakran dauernak hívják. Mindkét esetben a haj szerkezetét változtatja meg a fodrász, tehát azért akad közöttük hasonlóság. A dauerolás tulajdonképpen egy kémiai folyamat, amely során felbomlanak a keratinszálakat stabilizáló diszulfidhidak, ezáltal a keratin felpuhul.

Ezt redukálószerekkel érik el a fodrászok, például ammónium-tioglikolát segítségével, amely lúgos oldatot képez. Majd oxidálószerekkel – általában hidrogén-peroxid-tartalmú anyagokkal – veszik rá a keratint rögzítő diszulfidhidakat, hogy átrendeződjenek.

Ma már ezeket a hajroncsoló vegyszereket igyekeznek kiküszöbölni a dauerolás során, ám attól, hogy kíméletesebb és természetesebb összetevőket használnak a fodrászok, maga a kémiai folyamat még ugyanaz marad, tehát a haj szerkezete minden esetben megváltozik. Ez egy kikényszerített állapot, amit néhány hónapig tudnak tartani a szálak. Azután a diszulfidhidak felbomlanak és visszarendeződnek.

Milyen alapanyagokból áll a bio dauer?

A bio dauervíz tioglikolát- és ammóniummentes. Tulajdonképpen hajkondicionáló aminosavakat tartalmaz, amely segít regenerálni a sérült szálakat, illetve megvédi őket a technikai beavatkozások káros hatásaitól. A savszabályozó segítségével nem jelent veszélyt a fejbőr és a haj normál savas pH-értékére. Különféle megfelelői vannak natúr, festett, és gyenge hajra. Ezek az új formulák már nem szárítják a hajat, mint a régen használt vegyszerek, de a fodrász szakértelmétől is függ, hogy milyen eredménnyel végződik a dauer.

A bio dauerfixáló összetevői között a haj rugalmasságáért felelős kollagén, valamint a selyem- és búzaprotein is megtalálható. A haj szerkezetét erősítő aminosavak beépülnek a szálakba, és visszazárják a felsértett kutikuláit, ezáltal jobban magukban tudják tartani a nedvességet. Ezek az alapanyagok hozzájárulhatnak a selymesen lágy, puha loknikhoz, ám ehhez a fodrász szakértelme is szükséges.

Hiszen természetes összetevők ide vagy oda, a dauerolás előtt mindig mérlegelni kell, mit bír el az adott hajtípus, és ahhoz mérten kell eltalálni az arányokat, valamint a hatóidőt. A hajszálak szerkezetét megbontó kémiai folyamat sérülékenyebbé teszi a tincseket, így, még ha jól is alakult az eljárás, a további intenzív ápolás éppúgy lényeges. A göndör vagy hullámos tincseket érdemes vizesen, ritka fogú fésűvel, esetleg ujjakkal átfésülni, és előrehajolva, alulról felfelé szárítani, lehetőleg diffúzoros hajszárítóval.

Nem csak az alapanyagok, a divat is megváltozott

A kócos, feltupírozott dauerolt frizurát szerencsére már rég elnyelte a felejtés ködös homálya, manapság sokkal inkább a természetes hatás elérése a cél. Bár a spiráldauer visszamerészkedett a nyolcvanas évek divatjával, nem csak a dús fürtök, hanem a lágy hullámok is hódítanak a frizuradivatban.

A headlines dauer inkább volumennövelésre alkalmas, és nem a szokványos eljárással végzik, hanem különféle hajbalzsamokkal és hajhabokkal kezelik a tincseket, azután speciális hajszárító adapterek bevetésével, meleg levegővel formázzák enyhén hullámosra a frizurát. Az elért hatás hasonló a beach waves elnevezésű, szélfútta loknikhoz, melyek tömöttebbnek, dúsabbnak mutatják a hajkoronát. Ez a legkevésbé veszélyes dauertípus, amely vékony szálú hajra is ajánlott.

Japánban már a digitális dauer is elterjedt, ami képes az erős szálú egyenes tincsekbe is lágy hullámokat csalni. Egy speciális krémmel veszik kezelésbe a hajat, amit több mint fél órán át kell fennhagyni. Ez idő alatt a szálak szerkezete módosul, éppúgy, mint a szokványos dauerolás esetén.

A különbség csupán a hajcsavarókban és a krém összetételében rejlik. A digitális elnevezést onnan kapta, hogy a csavarókat egy digitális készülékhez csatlakoztatják. A kémiai folyamatot egy semlegesítő kezelés zárja le, végül jöhet a formázás. Ez a módszer könnyen kezelhető hullámokat, vagy göndör csigákat garantál, lehetőséget adva a kreatív frizurákhoz.

Összességében elmondható, hogy a dauerolással kiváltható a magas hőhatással elért hullámosító hajformázás, ám koránt sem biztos, hogy ez a kémiai folyamat kevesebbet árt a tincseidnek, mintha naponta hajsütővel, esetleg hajvasalóval kreálsz magadnak loknikat, de közben hővédőszerekkel óvod a szálak épségét.

Képek: Getty Images.

 

  • Megosztás:
hirdetés