Ősszel, illetve télen sokak számára okoz bosszúságot a hajhullás. A folyamat nem feltétlenül szezonfüggő, hiszen számos ok húzódhat meg a háttérben, ezért célszerű utánajárni, hogy mégis milyen probléma okozhatja a szálak fokozott mértékű elvesztését. A hideg időszakban leginkább a kiürült vitaminraktárak a ludasak, így elsőként erre érdemes odafigyelni, de a különböző hajhullás elleni készítmények szintén segíthetnek a frizura és fejbőr egészségének megőrzésében.

hirdetés

A hajszálak cserélődése abszolút természetes folyamat, mégis sokan pánikolnak, amikor a szokásosnál nagyobb hajcsomót találnak a fésűben és a földön. Előfordul, hogy valamilyen egészségügyi, érzelmi probléma, hormonprobléma, gyulladás vagy esetleg túlzott stressz okozza a szálak fokozott mértékű távozását. A legtöbb esetben azonban egyszerűbb, könnyen orvosolható gond húzódik meg a háttérben.

Miért pont ősszel és télen válik fokozottá a hajhullás?

Számos esetben az őszi-téli időszakban csúcsosodik ki a probléma, aminek a legtöbbször a vitaminhiány, a tápanyagszegény étrend húzódik meg a hátterében. A téli szezonra sokaknál kiürülnek a tavasszal és nyáron feltöltött vitaminraktárak, hiszen a friss gyümölcsök, valamint zöldségek fogyasztása a hideg beköszöntével igencsak megcsappan. Az import termések vitamintartalma mindig kérdéses, a szezonális gyümölcsökkel ellentétben gyakran kényszerérettek, sok esetben szállítás közben vagy a boltok polcain zajlik le az érési folyamat.

Ha hozzávesszük, hogy az őszi-téli időszakban nagyobb terhelést kap az immunrendszerünk, hiszen ilyenkor tombolnak a szezonális vírusok és bakteriális fertőzések, érthető, hogy a szervezetünk hamarabb feléli a tartalékait. Kevesebb napfény ér minket, sötétben bóklászunk haza a munkából, és a szeszélyes időjárás is próbára teszi az ellenálló képességünket. Sokaknál pedig jelentős stresszforrás az év végi dömping, az idegeskedés és a szorongás káros belső hatásait pedig hasonlóképpen próbálja kivédeni a szervezet, mintha betegséggel állna szemben. Mindezek tudatában könnyű belátni, hogy ilyenkor onnan von el a szervezet, ahonnan tud, ez pedig gyakran hajhulláshoz vezet.

A vitaminhiány a hajhagymák működésére is hatással van, éppen ezért a frizura csúnyán ritkulni kezd. Ha nem változik az étrend, esetleg nem kerülnek pótlásra az értékes vitaminok és ásványi anyagok étrend-kiegészítő készítményekkel, a probléma súlyosbodhat.

Kép: Getty Images.

 

Ugyan triviálisnak tűnik, de a forró vizes hajmosás szintén a háttérben meghúzódó okok közé sorolható, pláne az őszi-téli szezonban. Ahogy beköszönt a hideg időjárás, sokan alig várják, hogy végre hazaérjenek a nap végén, és egy hosszú, forró fürdőt vegyenek. Noha a léleknek ez valóban jót tesz, a meleg víz pedig gyorsan és hatékonyan átmelegíti az átfázott tagokat, a bőrrel már nem olyan kíméletes. Ha a hajmosás is túlzottan forró vízzel történik, a fejbőr hamar kiszárad. A faggyútermelés felborul, ami befolyásolja a hajhagymák egészséges működését, s ezáltal hajhulláshoz vezethet.

A hideg, száraz levegő szintén hatással van a bőr állapotára. Ha a legnagyobb mínuszokban is sapka nélkül indul otthonról az ember lánya, a fejbőr faggyútermelése könnyedén felborulhat, s ennek következtében azon kaphatja magát, hogy az elhullajtott hajszálak száma bizony-bizony durván megsokszorozódott. Gyakran halljuk azt a kifejezést a száraz korpával és hajhullással kapcsolatban, hogy „megfázott” a fejbőr. Pontosan mi történik ilyenkor? Ha frissen szárított, hőtől átmelegedett vagy nyirkos hajjal mész ki a hidegbe fedetlen fővel, nagy eséllyel károsodik a fejbőr. A hideg hatására nem csak zsírt veszít, hanem romlik a vérkeringése, ezáltal sejtszinten csökken az oxigén- és tápanyagellátás.

Az évszakváltással egészen átalakul az életmód, változnak az alvási szokások, sokan kevesebbet mozdulnak ki otthonról. A rendszeres mozgás hiánya fokozhatja a stresszt, de akár alvási nehézségeket is előidézhet. Bármilyen furcsán hangzik, a szervezet kapásból reagál a minket érintő külső tényezőkre, így a szokások formálódására is, éppen ezért a fokozott hajhullás sokszor teljesen természetesnek tekinthető, ha épp beköszöntött a hideg, fagyos időszak.

Kép: Getty Images.

 

Termékek fokozott hajszálvesztés ellen

Gyógynövényekkel a hajhullás ellen

Amint egy probléma felmerül, szinte garantált, hogy létezik legalább egy olyan gyógynövény, ami megoldja a bőr vagy a frizura gondját. Hajhullás esetén sincs ez másképp, nem véletlen, hogy a szépségápolásban jól ismert márkák is a tutiban hisznek, és hatékony gyógynövény-koncentrátumok megalkotásával igyekeznek orvosolni a fokozott hajszálvesztést.

A Helia-D Regenero gyógynövénykomplex nem csak télen vethető be hajhullás ellen, azonban a hideg szezonban éppúgy segítséget nyújthat a fokozott hajszálvesztés orvoslásában. A fejlesztés során azt tapasztalták, hogy több alanynál fokozódott a hajszálak növekedése, valamint a még életképes hajhagymák is újra növekedésnek indultak. A hajerősítő sampon és a regeneráló esszencia 26 növény, többek között mezei zsúrló, nagy csalán, kamilla, körömvirág, csipkebogyó, édeskömény, diólevél és rozmaring hozzáadásával készült.

Kép: Retikül.

 

A termékekben szuper összetevők és hatóanyagok találhatók, amelyek valóban remek hatással vannak a frizura állapotára. A niacinamid a B3-vitamin vízben oldódó formája, amelyet leginkább az arcbőr ápolásával kapcsolatban ismernek a szépségguruk, holott a haj számára éppen annyira fontos. Javítja a fejbőr vérkeringését, rugalmasságot és egészséges fényt biztosít a tincseknek, így létfontosságú szerepet játszik a hosszú és erős haj növekedésében.

A panthenol a hajszálak belsejébe beépülve erősíti azokat és megőrzi a hajhagymák egészségét, a gyökerénél igyekszik megszüntetni a problémát. A koffein serkenti a fejbőr vérkeringését, így aktivizálja a haj növekedését.

A sampon 1999 forintért, míg a hajhullás elleni regeneráló esszencia 3999 forintért szerezhető be.

Képek: Retikül.

 

A Varga hajcseppek készítménye szintén a gyógynövények erejét igyekszik felhasználni a hajhullás megállítására. 19 gyógynövény koncentrált kivonatával tesz a fokozott hajvesztés megszüntetéséért, hatását már 2-8 hét alatt észlelni lehet. A még életképes hajhagymákat újból működésre bírja, ezáltal serkenti a haj újranövekedését. Hatóanyagai táplálják, regenerálják a fejbőrt, így széles körű gondoskodással próbálják leküzdeni a problémát.

Nem csupán télen érdemes alkalmazni hajhullás ellen, akár megelőzésképp is bátran bevethető. A kis üvegcséhez tartozó műanyag fújóka nagyban elősegíti, hogy a kivonatot könnyen és egyszerűen lehessen közvetlenül a fejbőrhöz juttatni, ezáltal maximalizálva a termék hatását. Az ára 3190 forint.

 

Különleges otthoni kezelés a hajhagymáknak

A svájci központú Labo Suisse többéves kutatómunka és kísérletezés eredményeként fejlesztette ki és szabadalmaztatta a Transzdermális Technológiai eljárást, amely lehetővé teszi, hogy a készítményekben található összetevők behatoljanak a fejbőr különböző rétegeibe.

A Crescina termékcsalád az első otthoni használatra kifejlesztett kezelés, mely aktiválja a még életképes hajhagymák működését, ezzel megállítva a fokozott, aggasztó hajhullást.

Kép: Retikül.

 

Noha a kezelés professzionális, könnyedén elvégezhető az otthon kényelméből. Az már csak hab a tortán, hogy remekül személyre, illetve problémára specializálható. A márka kétféle kezelést kínál, különböző erősségben, így bármilyen hajhullással vagy hajritkulással szembesül az ember lánya, könnyedén megtalálhatja a számára legoptimálisabb eljárást. Nem csak a súlyosabb mértékű hajritkulás, hanem az időszakosan fellépő, illetve téli időszakban tapasztalt fokozottabb hajhullás ellen is bevethetők a kisebb és közepes hatáserősségű készítmények.

Az egyik kifejezetten a haj újranövekedését célozza meg, miközben a másik egy hajhullás elleni, valamint hajnövekedést serkentő komplex kezelés. Mind a két verziónál három hatáserősségből lehet választani attól függően, hogy a probléma milyen szinten jelentkezett. Ennélfogva tehát enyhén ritkuló, előrehaladott hajvesztés, valamint kezdeti kopaszság esetén éppúgy rendelkezésre áll egy-egy termék.

A procedúra időtartama 2-4 hónap, amelyet évente két alkalommal ajánlott ismételni. Az árak a kiválasztott kezeléstől, a probléma súlyosságától függően változnak, érdemes a Labo Suisse oldalán tájékozódni.

Mérsékelt, időszakos hajhullásra is ajánlott a Crescina HFSC komplex kezelés 200 Hölgyeknek, ami 2 x 10 x 3,5ml ampullát tartalmaz. Olyan, elvékonyodott fejbőr esetén javasolt, ahol az elvékonyodás nem kóros okokra vezethető vissza. A termék ára: 36.520 forint.

Képek: Retikül.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images/Retikül.

  • Megosztás:
hirdetés