A bosszantó pattanások nemcsak az arc területein, hanem akár a mellkason is megjelenhetnek. Bár télen a magas nyakú darabokkal könnyedén eltakarhatóak, nyáron mégis nagy problémát okoznak, hiszen a nyitott felsők, ruhák láttatni engedik a piros pöttyöket.

hirdetés

Hasonlóan az arcon megjelenő pattanásokhoz, a mellkason felbukkanó pöttyöknek is sok kiváltó okuk lehet. A gyulladt göbök kialakulását befolyásolhatja néhány genetikai tényező, de ugyanúgy a verejték, a hormonális változás, vagy az életstílus is előidézheti a tüneteket. Sok nőnél a ciklus második felében jelentkeznek a pörsenések, és a menstruáció után maguktól eltűnnek. A helytelen táplálkozás – például a magas cukortartalmú ételek fogyasztása – szintén hozzájárulhat a bosszantó jelenség kialakulásához.

Bár teljesen természetes, ha időnként itt-ott előjön egy pattanás, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne orvosolni a problémát.

Így szabadulhatsz meg a mellkason éktelenkedő pattanásoktól

A pattanásokat akár hormonális ingadozások is kiválthatják, ezért fontos felderíteni a háttérben megbúvó okokat. Ha a probléma nem csak alkalmanként jelentkezik, hanem hónapokon keresztül fennáll, akkor érdemes felkeresni egy szakorvost.

A mellkason, vagy a test más területein megjelenő pattanásokat sem szabad nyomkodni, hiszen így elfertőződhetnek, és a későbbiekben hegessé válhat a bőrfelület.

Hámlasztás

A verejték bemoshatja a szennyeződéseket a pórusokba, melyek a mellkason éppúgy eltömődhetnek, mint az arcon. Ezért jó megoldás lehet az időként felbukkanó pörsenések ellen a BHA-sav, hiszen ez a kence a pórusok falát is hámlasztja, így kitisztítja azokat. A készítményeket kis koncentrációban találod meg, így nem terhelik meg túlságosan a hámréteget. Kezdő hámlasztóknak elegendő hetente pár alkalommal használni. Természetesen a fényvédelemről ebben az esetben sem szabad megfeledkezni.

Le az izzadt ruhákkal!

Az edzés folyamán legtöbbször alaposan átizzadjuk a pólónkat, amely ezután közvetlenül érintkezik a bőrünkkel. A verejték keveredik a baktériumokkal, így irritálhatja a mellkas érzékeny felületét. Edzés után érdemes azonnal megválni a nyirkos felsőrésztől. A mozgás befejeztével a zuhanyzásról sem szabad megfeledkezni, ezzel elkerülheted a pattanások megjelenését. A fürdés során lehetőség szerint illatanyag-mentes tusfürdőt használj.

Ha nem tudsz azonnal lezuhanyozni, akkor antibakteriális törlőkendővel töröld át a mellkasod, és cseréld le a felsőd.

Változtass az étkezési szokásaidon

Egyes ételek könnyedén okozhatnak pattanásokat. Bár nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mely ételtípusokat jobb kerülni, hosszú távon mégis megfigyelhetőek a mellékhatások. Leggyakrabban a tej és a cukor idézi elő a bosszantó pöttyöket, ezért érdemes a túlzott fogyasztásukat kerülni.

A megfelelő vízfogyasztásról sem szabad elfeledkezni, hiszen a kevés folyadékbevitel úgyszintén okozhat apróbb pattanásokat. Ilyenkor ugyanis nem mosódnak ki a szervezetből maradéktalanul a méreganyagok.

Szuperhatóanyagok

Az azelainsav nagyszerűen alkalmazható pattanások ellen, hiszen antibakteriális hatású, és meggátolja a baktériumok elszaporodását a pórusokban. Gyulladáscsökkentő, megszünteti a kipirosodást, valamint felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

A retinol valódi nagyágyú, így a bosszantó pöttyök ellen is bevethető. Elősegíti a bőr felsőbb rétegeinek a megújulását, és antioxidánsainak köszönhetően semlegesíti a szabad gyökök romboló hatását.

A mellkason jelentkező pattanásokkal tehát nem lehetetlen felvenni a harcot, csak egy kis odafigyelés szükséges. Ám, ha változtatsz az életmódbeli szokásaidon, és a pöttyök továbbra sem tűnnek el, akkor érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés