Az akné megjelenése a háton, legalább ugyanolyan gyakori jelenség, mint az arcon, vagy a fenék- és deréktájban. A probléma különösen kellemetlen, hiszen sokkal nehezebb hozzáférni a ehhez a területhez, így a kezelés sem olyan egyszerű.

Ezért képződik akné a háton

A pattanások kialakulásához a túlzott faggyútermelődés vezet, aminek hatására a pórusok eltömődnek. A szőrtüszők falának fokozott hámképződése szintén hozzájárul a folyamathoz, aminek következtében a felesleges szarulemezkék eltömítik a pórusok kijáratát.

Hormonális ingadozás

A háttérben többféle ok is állhat, attól függően, milyen a pattanás típusa és mennyi ideig áll fenn a probléma. Ha nem múló, makacs pöttyökről beszélünk, akkor valószínűleg valamilyen hormonális egyensúlyvesztés okozza.

Rendszerint az androgén nevű hormon túltermelődése, ami közvetlenül hozzájárul a fokozott faggyútermelődéshez. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a hormonális egyensúly felborulása, ezért érdemes mindig elolvasni a mellékelt betegtájékoztatót vagy szakorvossal konzultálni.

Helytelen táplálkozás

A másik lehetséges oka a pattanások kialakulásának valamilyen étellel szembeni túlérzékenység, vagy a testben felhalmozódó salakanyagok mennyiségének megnövekedése. A helytelen és egészségtelen táplálkozás következtében egy idő után megtapad a bélrendszer falán a meg nem emésztett táplálék, ami a méreganyagok felhalmozódásához vezethet, hatása pedig a bőrön éppúgy jelentkezik.

A zöld leveles zöldségek hozzájárulnak a máj méregtelenítéséhez és az egészséges bélműködéshez, így segítve a szervezet tisztulását. Ajánlott ezekből minél többet fogyasztani.

Levegőtlen ruha

A harmadik lehetséges ok, a nem megfelelő ruha viselése. A túl szűk, tapadós, műszálas ruhák nem hagyják lélegezni a bőrt, ami ugyancsak a pórusok eltömődéséhez járulhat hozzá.

Részesítsd előnyben a pamutból és természetes anyagból készült ruhákat. Továbbá, ha edzel, és nem zuhanyozol le utána rögtön, az izzadság, valamint a nedves ruhában megtapadt kosz szintén kedvező feltételeket biztosít a pattanások kialakulásához. A bőr folyamatos súrlódása – például hátitáska viselése miatt -, ugyancsak előidézheti a bajt.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, milyen praktikák vethetők be a háton lévő pattanások eltüntetéséhez, amik gyors és tartós enyhülést hozhatnak. Amennyiben a probléma nem múló, érdemes orvossal is konzultálni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés