Folyamatosan jelennek meg újdonságok a szépségápolásban, amelyeknek a segítségével tovább megőrizhető a bőr szépsége, és egészsége. Ilyen a melatonin, amelynek a szervezetre gyakorolt hatása már régóta ismert, mostantól pedig az arcápolási rutinból sem hiányozhat.

hirdetés

A melatonin az alvási ciklust irányító hormon, ez gyerekeknél egész magas, majd idővel a szervezet fokozatosan elkezd egyre kevesebbet termelni belőle. Ahogyan sötétedik, úgy megnövekszik a szervezetben a melatonintermelés, ezzel jelezve az alvás szükségességét, majd reggelre fokozatosan lecsökken.

Így jön létre a természetes alvásciklus, viszont ezt a társadalmi szokások megváltoztatták, ezért sok embernél alakul ki alvászavar. Ezért gyakoriak a melatonintartalmú készítmények, amelyeket belsőleg kell alkalmazni, és segítenek az elalvásnál. Ezekkel mindenképpen vigyázni kell, mivel túlzott használatuk akár alvászavart is okozhat.

Melatonin a szépségápolásban

Most viszont kiderült, hogy az arcbőrön, külsőleg alkalmazva, rendkívül hatékonyak a melatonintartalmú készítmények. Fontos, hogy nem kell tartani a használatuktól, mivel kimutatták, hogy a bőrre kenve nincs befolyása az alvásciklusra, ahogyan mellékhatásai sincsenek. Ahhoz nagy mennyiségben kellene használni, ez a test 80%-át jelentené.

A bőr egész nap szennyeződéseknek van kitéve, valamint az UV-sugarak is jelentősen károsíthatják. A szmog például eltömíti a pórusokat, így a bőr nem tud lélegezni, ez hosszútávon hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához, mivel megváltozhat a bőr DNS szerkezete. A melatonintartalmú készítmények viszont segítenek a bőrnek egy pajzs létrehozásában, amely nappal megvédi  az ártalmas környezeti hatásoktól, míg éjszaka a regenerálódásban fejti ki hatását. Mivel véd az UV-sugarak ellen, ezért megakadályozza a szarkalábakat, mimikai ráncokat, és a sötét foltokat.

A bőr egészséges működéséhez antioxidánsokra van szükség, ezeknek egy része kívülről bevihető, a másik részét pedig a bőr állítja elő. A melatonin tartalmaz antioxidáns enzimeket, valamint stimulálja a bőrt saját antioxidáns-termelésre is, ezek hatásosabbak, mint azok, amelyek C-, vagy E-vitamin hatására jönnek létre.

A melatonintartalmú készítmények önmagukban is eredményesek, mivel az antioxidáns-termelés megakadályozza a szabad gyököket, és jó öregedésgátló. Könnyedén behatol a bőrbe, és helyreállítja a cellurális DNS-t. De jól működik együtt más hatóanyagokkal is, retinol és C-vitamin esetén kifejezetten javasolt. Hialuronsav mellé szintén tanácsos használni, mivel segít megőrizni a bőr rugalmasságát.

A melatoninnal dúsított készítményeket reggel és este egyaránt lehet alkalmazni. Antioxidáns tartalma miatt nappal megvédi a bőrt a káros UV-sugarakkal szemben, éjszaka pedig elősegíti a bőr regenerálódását.

Bár nálunk jelenleg még nem kaphatóak melatonint tartalmazó készítmények, de reméljük minél hamarabb elérhetőek lesznek hazánkban is. Viszont rendelhetőek külföldi oldalakról arckrémek, és szérumok egyaránt, elsőként érdemes egy gyengébb hatóanyagú hidratálót választani.

Képek: Getty Images

  • Megosztás:
hirdetés