Amikor bőrtípusokról van szó, három nagy csoportot szoktunk emlegetni, a zsíros, a normál és a száraz bőrtípust, melyet gyakran neveznek tévesen vízhiányos bőrtpíusnak is.

Most azonban tisztáznánk a félreértést: a száraz bőr nem egyenlő a vízhiányossal. A száraz bőr lehet vízhiányos, de a vízhiány nemcsak a száraz bőr esetében alakulhat ki. Ebből talán már le is vontad a következtetést, hogy a kettő egészen más ápolást igényel.

Száraz bőr

A bőrszárazság kialakulásáért a kötőszövet zsírtartalma a felelős. Ebben az esetben a bőr faggyútermelése minimálisra csökken, minek hatására a bőr húzódni kezd, érdessé válik, sőt, sokszor le is hámlik, annak ellenére is, hogy nap mint nap krémezed. Ez azért veszélyes, mert időjárási szélsőségek esetében – amilyen az erős napsütés vagy éppen a fagyos szél – a bőr könnyen kirepedezhet, sebessé és fájdalmassá válhat, illetve az is megeshet, hogy vérezni kezd.

Így ápold!

Mivel ez a bőrtípus nagyon érzékeny, elsősorban olyan zsírban gazdag, illat- és adalékanyagmentes termékeket ajánlunk rá, melyeket a gyógyszertárban lehet beszerezni. A száraz bőrnek kifejezetten szüksége van egy zsírosabb reggeli és éjszakai arckrémre, illetve a folyamatos védelemre is – nyáron például hordj kalapot, ha szeretnéd a kellemetlenségektől megóvni magadat. Sőt, lehetőleg langyos vízzel tisztítsd a napi rituálé közben a bőrt – szigorúan alkoholmentes termékkel -, mert a túl forró árthat neki.

Vízhiányos bőr

A vízhiány, ahogyan a neve is mutatja, a szervezet dehidratáltságának a jele, mely a bőr legmélyebb rétegeiben alakul ki, de egészen a legfelső hámrétegig meghatározza annak szerkezetét: ilyenkor a bőr könnyen fakóvá és mattá válhat, gyakran húzódik, érzésre pedig durva, száraz benyomást kelt, többek között ez is az oka, hogy sokan összekeverik a száraz bőrrel. A helyzeten csak rontanak a napsugarak, melyek elszívják a sejtektől a vizet, és még kiszolgáltatottabbá teszik a bőrt az időjárás viszontagságainak.

Így ápold!

Az első és legfontosabb teendőd, ha vízhiányos a bőröd, hogy igyál sokat, mert vissza kell állítani a szervezet hidratáltságát, ez ugyanis nemcsak az anyagcserét pörgeti fel, hanem a bőrt is simábbá teszi. Tisztításkor szintén óvakodj az alkoholtartalmú termékektől, ehelyett olyan lemosókat és arckrémet válassz, ami a bőrtípusodnak megfelelő, illetve, aminek valamilyen termál vagy gyógyvíz található az összetevői között, ezek hidratálnak a legjobban. Mindemellett pedig nem árt, ha heti egyszeri házi pakolást is beiktatsz, például uborkából – mivel ennek nagyobb része víz, kiválóan hidratálja a bőrt.

  • Megosztás:
hirdetés