A fokozott faggyútermelés nem feltétlenül óvja meg az arcbőrt a felszíni kiszáradástól, az erős UV-sugárzás, a nyári hőség, a strandolás és a szmog pedig könnyedén megteszi hatását. A zsíros, kombinált bőr gyorsan felszívódó, könnyed állagú vízpótló készítményeket igényel, melyek krémek és szérumok formájában is kaphatók.

hirdetés

Minden bőrtípusnak szüksége van hidratálásra, ami egyetlen évszakban sem maradhat ki a rutinból. Ám egyes időszakokban akár a többlépcsős nedvességpótló tuningra is szükség lehet, például nyáron, amikor könnyebben sérül a bőrt védelmező hidrolipid filmréteg.

A bőr 70%-a víz, melynek nagy részét a hámsejtek kötik meg. Ellenálló képessége nagyban függ attól, hogyan tudja megtartani a vízháztartásának egyensúlyát. Amennyiben ez a harmónia sérül, belassul a hámréteg méregtelenítése, regenerálódása, sőt, az egész védelmi rendszere meggyengül. Az elsődleges védvonala a külsejét borító hidrolipid fimréteg, amely nemcsak a kórokozók bejutását akadályozza meg, hanem gátolja a nedvesség gyors elpárolgását, illetve segít megőrizni a bőr rugalmasságát.

 

Nyáron az erős UV-sugárzás, a gyakoribb arcmosás, valamint a légszennyezettség egyaránt kihívást jelent a bőr barrierjének. A faggyúból, ceramdiokból és verejtékből álló hidrolipid filmréteg könnyen sérülést szenved, melynek egyik legnyilvánvalóbb tünete a dehidratált, kiszáradt bőrfelszín.

Bár a nedvesség elpárolgását lényegében a bőrben lévő zsírok gátolják, a zsíros és kombinált bőr esetében ugyanúgy előfordulhat súlyos szárazság, ezért fontos a hidratálók használata. A fokozott faggyútermelés ugyanis nem nyújt teljes védelmet a hámsejtek víztartalmának elpárolgása ellen, gyakran inkább hátrányt, mint előnyt jelent.

Elsősorban azért, mert nehezebben jut be a nedvesség a bőrbe, másrészt pedig nyáron, az intenzívebb verejtékezésnek köszönhetően nemcsak a zsír, hanem a szmog is jobban megtapad az arcon. A szennyezett levegő összetevői igencsak felerősítik az erős napsugarak káros hatását, ennek következtében a bőr feszességéért felelős kollagén, valamint a nedvesség megkötését segítő hialuron könnyebben lebomlik.

Mindez fényvédő használata mellett éppúgy megtörténhet, hiszen csak kevesen veszik figyelembe, hogy mennyi ideig tartózkodhatnak a tűző napon, és az SPF-fel ellátott kencék hatása sem végtelen. Különösen, ha smink is fedi az arcot, a felkenés megismétlése többnyire elmarad, így a fényártalom következtében előfordulhat, hogy dehidratálttá válik a bőr.

Miért jó odafigyelni a bőr hidratálására?

Az üde, egészséges bőr kulcsa a megfelelő hidratálásban rejlik, aminek alapja a rendszeres vízfogyasztás, ahhoz mérten, hogy mennyire vagyunk aktívak, illetve mennyire izzadunk. Emellett külső támogatásra is szüksége van a bőrnek, a nedvességpótlást és a vízmegkötést elősegítő krémek, szérumok formájában.

 

Miért?

  • A dehidratált, kiszáradt bőr védekező rendszere meggyengül, ezért kevésbé ellenálló.
  • A zsíros, kombinált bőr hidratálók alkalmazása nélkül érzékenyebb, kevésbé tudja kivédeni a gyulladásokat, így még több pattanásra számíthatsz.
  • A száraz bőr regenerálódása jóval döcögősebben zajlik, a sejtcserélődés is lassabban megy végbe, ezáltal felgyorsul a bőröregedés folyamata.
  • Az elhalt hámsejtek elzárják a pórusokat, további gyulladásokhoz vezethetnek.
  • A bőr dehidratált állapota a kollagéntermelődésnek sem kedvez.
  • Romlik a hámréteg rugalmassága, könnyebben kialakulnak foltok, elszíneződések.
  • A kiszáradt bőrön feltűnőbbek a tág pórusok, megfelelő hidratálás mellett a bőr textúrája finomabb, lágyabb.

A jól hidratált bőr sokkal nyugodtabb, egészséges ütemben cserélődik, ezáltal üdébb, frissebb hatást kelt. A hidratáltságon múlik az öngyógyító ereje is, könnyebben megbirkózik a gyulladásokkal, ha a vízháztartásában egyensúly uralkodik. Nemcsak teltebb, rózsásabb hatást kelt az arcbőr, hanem a pattanások kialakulásának kockázata is lecsökken, ha megfelelő a nedvességtartalma. A gyulladt puklik hamarabb, foltosodás nélkül gyógyulnak, a felszíni barázdák és szarkalábak pedig kisimulnak. Ráadásul a faggyúmirigyek is szabályozottabban működnek, ha nem apad le vészesen a bőr víztartalma.

Könnyed hidratálók nyárra, melyek nem olvadoznak a zsíros, kombinált bőr felszínén

A leghatékonyabbak azok a frissítő készítmények, melyek gyorsan felszívódnak, illetve nem hagynak ragacsos, olajos filmréteget az arcon. Szuper, ha nemcsak pótolják a nedvességet, hanem annak megkötéséhez ugyancsak hozzájárulnak az összetevőikkel. A könnyed, vízbázisú krémektől és szérumoktól nyáron sem fénylik a zsíros és kombinált bőr, ezek a hidratálók szinte teljesen észrevétlenek, miután felszívódnak.

 

Az olajos összetevőktől sem feltétlenül zsírosodik jobban az arc. Kombinált bőrre ajánlott a csipkebogyó kivonata, a borsmentaolaj és a napraforgómag-olaj kismértékben. A többlépcsős hidratálás azt jelenti, hogy az arclemosótól kezdve a krémig minden készítményben jelen van valamiféle vízmegkötő komponens. A hialuronsav mellett az antioxidánsok szintén sokat segítenek abban, hogy helyreálljon a barrier. A squalane, a glicerin, bármely ceramid, illetve a poliglutamin sav éppúgy rendelkezik vízmegkötő tulajdonsággal.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés