A kitágult pórusokat nemhogy elfedné, olykor csak még jobban kihangsúlyozza a smink. Nem mindegy, milyen alapozó kerül fel a zsíros bőrre, ahogyan az sem, hogy milyen sorrendet követünk a rétegekkel.

A zsíros, tág pórusú bőrt nem könnyű ízlésesen lealapozni, hiszen a festék könnyen megülhet a tűhegynyi kis kráterekben, és ettől az egész smink egyenetlenné, textúrás felületűvé válik. Az apró kis árkokban olajjal keveredik a festék, ilyenkor pedig foltokban kifényesedik a bőr. Ezek a zsíros visszacsillogások csak még feltűnőbbé teszik a kitágult pórusokat, így a sminkünk folyton igazításra szorul.

Először is, érdemes tartós, olajmentes alapozót használni, ami könnyű állagú, így nem ül meg a kitágult pórusokban. A matt formulákkal azonban vigyázni kell, mert némelyik kiszárítja a bőrfelszínt, amivel túltermelésre készteti a faggyúmirigyeket. Az alapozó alá felvitt krémet is meg kell válogatni. Vannak olyan pórusminimalizáló báziskrémek, melyek előkészítik a zsíros bőrt a sminkelésre. Összehúzzák, elmossák a pórusok egyenetlen felületét, ettől a hatástól pedig, eleve simább lesz a bőr, így sokkal egyszerűbb lealapozni.

A sminkes kompaktpúdert visz fel halványan a kritikus T-vonalra, mielőtt felkenné az alapozót, ezzel a helyén tartja a báziskrémet, és az egész smink tartósabb, biztosabb alapot kap. Ecsettel ütögeti rá a bőrre a púdert, és csak ezután viszi fel az alapozót. Az is fontos, milyen eszközzel és mozdulatokkal kerül fel a vékony festékréteg a bőrre.

 

A sminkes egy papírlapon mutatja meg az általános hibákat, illetve azt, hogyan kell pontosan dolgozni az alapozó ecsettel. Vékony, de egyenletes réteget kell elérni, mely az arc minden pontját fedi, mégsem kelt maszkhatást. Azután színtelen fixálóport használ a kifényesedésre hajlamos, tág porusú területeken, végül kompakt púderrel, pirosítóval, és fixáló spray-vel zárja a sminket.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés