A napégés csúnya károkat tud okozni a bőrön, ám ezek a praktikák, hasznos tanácsok segíthetnek a megelőzésben és a már kipirosodott bőrfelület kezelésében is.

hirdetés

Hatékony praktikák napégés ellen

A napégés az egyik leggyakoribb probléma a nyári időszakban, ugyanis már egy kis figyelmetlenség is elegendő ahhoz, hogy kipirosodjon, érzékennyé váljon a bőrfelület. Fényvédelem mellett sem lehetetlen vörös foltokat szerezni, a megelőzés legalább annyira sokrétű, mint maga a leégett bőr kezelésének menete.

Az erős UV-sugarak elleni védekezés nem csak azért fontos, mert a kipirosodott bőrfelület fáj, s ilyenkor még a legkönnyedebb ruhák viselése is kellemetlen. A napkárosodás csúnya nyomot hagy maga után, foltok, pigmentfoltok alakulnak ki az érintett területen, amelyeket a későbbiekben maximum halványítani lehet, eltüntetni már nem. A látható elváltozásokon felül a sejtek szintén károsodnak, a szabad gyökök pusztító hatásának következtében felgyorsul a bőröregedés. A ráncok idő előtt jelennek meg, a meglévő barázdák egyre inkább elmélyülnek, a rendszeres védelem nélküli napozásnak bizony súlyos következményei vannak.

A legfontosabb egyértelműen a megelőzés, a legjobb, ha a napégés okozta károk, a fájdalmas, égő, húzódó érzés és a piros foltok nem is jelentkeznek. Ha már megtörtént a baj, akkor is van mit tenni, a megfelelő praktikákkal és kezeléssel gyorsan enyhítheted a kellemetlen érzetet, jó esetben még a hámlást is megúszhatod. Erőteljes napégés esetén, ha már hólyagok alakulnak ki, vagy szédülést tapasztalsz, mindenképpen fordulj orvoshoz!

 

Megfelelő fényvédelem

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a fényvédő krémek használatának fontosságát. A megfelelő naptejek a legfontosabb alappillérei az UV-sugarak káros hatása elleni küzdelemnek, éppen ezért a nyári szezonban célszerű az előírt faktorszámmal ellátott kencét beszerezni. Nem csupán a strandon nélkülözhetetlen a használatuk, a szabadban tartózkodás során a ruha alól kikandikáló bőrfelület abszolút ki van téve a napégés veszélyének.

Biciklizés, de akár egy egyszerű kirándulás, városi séta során éppúgy leéghetsz. Nagyon fontos, hogy indulás előtt, illetve naponta többször kend be magad alaposan naptejjel. A rendszerességet nem szabad elfelejteni, még a legerősebb fényvédő krémek sem tartanak ki egész nap, különösen akkor, ha fürdőzés, úszás is szerepel a programok között. Ebben az esetben mindenképpen vízálló terméket kell alkalmazni.

Vannak egészen könnyed SPF-jelzéssel ellátott kencék, ezeket inkább a tavaszi-őszi szezonban célszerű bevetni. A legjobb, ha legalább 30 faktoros krémet használsz, de az 50+-os változatokkal még kisebb az esélye a napégés kialakulásának. Ami szintén rendkívül fontos, hogy még akkor sem szabad nonstop a napon tartózkodni, ha a lehető legerősebb naptejjel van bekenve a bőr.

Megfelelő öltözet

Persze furcsának tűnhet, hogy a napégés elleni praktikák között az öltözködés is szerepel, mint hatékony trükk, de valóban fontos tényező az UV-sugarak elleni védekezésben. Vízi sportokhoz mindenképpen ajánlott UV-szűrős ruhát beszerezni. A strandon pedig érdemes egy könnyed fehér inget felkapni, amely valamilyen szinten védi a bőrt a napégés okozta kockázattól.

Nem szabad elfelejteni a kalapok, sapkák viselését sem. Egy csinos kalap sikkes külsőt kölcsönöz, mindemellett pedig legalább valamilyen szinten árnyékot ad a vállaknak és az arcnak, ezáltal csökkenti a leégés kockázatát.

Készítsd fel a szervezeted

Habár a legegyértelműbb praktika a naptejek használata, nem csupán külsőleg tehetsz a bőröd megóvásáért. Belülről éppúgy célszerű felkészíteni a szervezetet az UV-sugarak káros hatására, hogy a hámréteg megfelelően tudjon védekezni a szabad gyökök pusztító hatása ellen.

Mivel a napégés következtében durván elszaporodnak a szabad gyökök, ezeket mindenképpen érdemes semlegesíteni. A legjobb, ha már előre felkészül az ember, s megfelelő antioxidánsokkal látja el a szervezetét. A béta-karotin például védelmet képez a káros anyagok ellen, ráadásul a hatására ellenállóbb lesz a bőr UV-sugarakkal szemben, de ez korántsem jelenti azt, hogy a fényvédők kihagyhatók a rutinból, azokra mindenképp szükség van. Mindemellett a béta-karotin hozzájárul az egyenletes barnaság eléréséhez. Az E-, illetve a C-vitamin-bevitel szintén sokat segíthet a bőr védőmechanizmusainak erősítésében.

 

Hidratálás

A napégés elleni praktikák között az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb csodaszer egyértelműen egy könnyed hidratáló. Ha már megtörtént a baj, semmiképp nem szabad illatanyagokkal dúsított, erőteljes hatóanyagokat, hámlasztó összevetőket tartalmazó kencéket alkalmazni. Az efféle krémek irritálhatják a megégett bőrfelületet. Nyugtató, vizes állagú termékek bevetése javasolt, a legjobb, ha gyógynövényekre, természetes alapanyagokra bízod a gyógyítást.

Napégés esetén a bőr vízháztartása felborul, a nedvesség elillan, éppen ezért azt fokozottan pótolni kell. A belső hidratálásról sem szabad megfeledkezni, ugyanis az elégtelen vízfogyasztás a bőrön éppúgy nyomot hagy.

Házi praktikák

Vannak olyan házi praktikák, amelyek valóban segíthetnek a napégés kezelésében, ám az interneten számos olyan ötlet található, amelyekkel jobb nem kísérletezni. Ilyen például a citromlé, az ecet és a tejföl. Ha van otthon Aloe vera, az remek választás a bőr nyugtatására, a fájdalom enyhítésére. Elősegíti a gyógyulást, serkenti a sejtmegújulást, ezáltal hatékonyan járul hozzá a tünetek orvoslásához.

A hűsítő borogatás csupán tűzoltásként működik, közvetlenül a napégés után azonban enyhíti a kellemetlen érzetet. Az uborka, valamint a különböző teák, például zöld teák remek hatással vannak a bőrre, a napégés kezelésében is segítséget nyújtanak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés