Az önfeledt pihenés alatt sajnos könnyű megfeledkezni a szokásos bőrápolási rutinról, főképp a nyaralás idején. A nyári bőrproblémák sora, és a komolyabb bőrkárosodások persze, megfelelő odafigyeléssel kiküszöbölhetőek, ám, ha már megtörtént a baj, jó tudni, hogy mivel orvosolhatod.

Praktikák gyakori nyári bőrproblémák ellen

Bár elsősorban a bőrbántalmak megelőzésére érdemes nagy hangsúlyt fektetni, a nyári szezonban könnyen felborulhat a gondos bőrápolási rutin. Olykor kimarad egy-egy fontos fázis, a hanyagság pedig szinte azonnal megbosszulja magát. Ha már beleestél a saját slendriánságod csapdájába, így segítsd a bőröd regenerálódását.

Napégés

Ha elfelejtetted bekenni magad, és a bőröd most vörös, érzékeny és húzódik, tegyél rá egy zacskó mirelit zöldséget, vagy tasakban jeget a lenyugtatásához. Bármennyire is csábító, jéghideg vizet, vagy jégkockát közvetlenül ne tegyél az égett felületre. A hámlás megelőzése érdekében naponta többször használj hűsítő aloe vera gélt és könnyen felszívódó hidratáló krémet.

 

A bőröd most nagyon-nagyon szomjas, tehát segítsd a regenerálódását azzal, hogy még több vizet iszol. Ne feledd, a sérült hámrétegnek időre van szüksége a gyógyuláshoz; addig is a megpirult testrészeidet könnyű, jól szellőző ruhával takard el, és tartózkodj a közvetlen napsütéstől.

Hámlás és bőrhúzódás

Ha már megtörtént a baj, a bőröd előbb-utóbb hámlani kezd. Mindenekelőtt érdemes megérteni, hogy a hámlás természetes válasza a testnek; ezzel próbál a napkárosított epidermisz gyógyulni. Bár nehéz megállni, ne szedegesd le az elhalt bőrdarabkákat, hagyd, hogy a tested maga végezze ezt a folyamatot.

Azért enyhíteni lehet a bajt:

  • Vegyél egy hűvös zuhanyt, ha nem szereted, megfelel a langyos víz is. Ez lelassíthatja a hámlási folyamatot. A meleg vizet kerüld, mert az még jobban kiszárítja a bőrödet. A törülközőt pedig csak paskold, és ne dörzsöld, ha szárítkozol!
  • Lehet, hogy nem az olaj az első, amikor a szuperhatékony bőrápolókra gondolsz, pedig igazán jó választás! Az olívaolaj olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyek extrán táplálják és hidratálják a bőröd. Melegíts néhány cseppet a tenyeredben, és finoman masszírozd át a hámló területeket.

Felborult bőregyensúly, lázongó faggyúmirigyek

Az extra adag napsütés igénybe veszi a bőrünket, felborulhat a bőrünk egyensúlya, néha zsírosnak, néha pedig túl száraznak érezhetjük. Adjunk még hozzá egy kis légkondicionálót, klóros uszodavizet, tengeri sót a képlethez, és nem nehéz kitalálni a végeredményt: a bőr védekező rétege teljesen összezavarodik.

 

A legfontosabb tennivalód ilyenkor a napi bőrápolási rutin fenntartása extra hidratáló elemekkel. Ez lehet például egy mindig kéznél lévő, természetes összetevőkből álló arcpermet, amivel bármikor felfrissítheted a bőröd.

A rózsavíz frissít, a levendulavíz nyugtat. Ha a bőrödet nagyon feszesnek és forrónak érzed, tedd a spray-t egész éjszakára a fagyasztóba és másnap hűsítő permettel frissítheted magad. A nehéz sminktermékeket – melyek nem hagyják lélegezni a hámréteget –  egész szezonra felejtsd el.

Nyári kiütések

Nyáron a bőrünk több olajat termel. Annak érdekében, hogy a pórusok tiszták maradjanak, fontos az elhalt hámsejtek eltávolítása, ehhez válassz kompakt és gyors eszközt, például a FOREO LUNA mini 3-at. Az arctisztító hatékonyan távolítja el az arcbőr elhalt hámsejtjeit, amelyek egyébként csapdába ejtenék a fölösleges szennyeződéseket és olajat. Ez pedig sok-sok kis pattanás és kiütés melegágya lehet. Érdemes valamilyen kíméletes tisztítást választani, legalább naponta kétszer. A túltisztítástól azonban óvakodj, mert az szintén ártalmas az érzékeny bőrfelszínnek.

Barna vagy sötét foltok

Hiperpigmentáció akkor fordul elő, ha a bőr egyes területei több melanint termelnek, mint általában. A sötét foltok ellen érdemes a heti rutinba beilleszteni egy plusz radírozást, lehetőleg olyan természetes összetevőkkel, mint a méz, a cukor, a só, a zab vagy a kávé. A rendszeres hámlasztás támogatja a bőr megújulását és segít megszabadulni a fakóságot adó elhalt hámrétegtől.

Önbarnítós baki

Mi más kellene a strandoláshoz, mint egy nagyszerű barna bőrszín! Ám mit tegyél, ha az önbarnítás után a végeredmény foltos lett? Távolítsd el és kezdd újra. Így vágj bele: szelj félbe egy citromot és pár percig finoman dörzsöld át az önbarnító-károkat szenvedett bőrterületet. Majd töröld le a festéket egy nedves törölközővel. Azért légy óvatos, ha ezt a módszert alkalmazod – a citrom ugyanis bőrirritációt, valamint napfény hatására elszíneződést okozhat. A legjobb megoldás tehát az, ha a ledörzsölős műveletet este végzed el, és alaposan eltávolítod a citrommaradékokat.

Képek: Getty Images.

Forrás: FOREO.

  • Megosztás:
hirdetés