A nyári melegben szinte kötelező a fényvédő és a naptej használata. Napközben, amennyiben a testet ruha fedi, elég, ha csupán az arcra kerül fel, ám a strandon elengedhetetlen a magas faktorszámú kence alkalmazása. Ennek ellenére egy új trendnek köszönhetően egyre többen mondanak le a biztonságos termékről, és térnek rá növényi alternatívára. A házi megoldás szinte vírusként terjed az interneten, pedig súlyos bőrkárosító hatásokkal rendelkezik.

hirdetés

Az utóbbi időben rengeteg új bőrápolási trend ütötte fel a fejét. A legújabb irányzatok manapság már a TikTokon, a népszerű videós platformon terjednek leginkább. Sokan innen merítenek ihletet, hiszen rengeteg bőrápolási guru található meg az oldalon, akik több-kevesebb szakértelemmel adnak tanácsokat követőik számára. Bár rengeteg hasznos praktika leshető el a pár másodperces videókból, azért nem árt körültekintően választani, mivel előfordulhat, hogy az újdonság veszélyesebb, mint az elsőre gondolnád.

Növényi olajok naptej helyett?

Nyáron a naptej valóságos must-have, ám a legújabb őrület szerint még sincs helye a bőrápolásban. Egyre többen kezdenek el természetes, növényi olajokat használni a napozáshoz. Roppant népszerű például a kókuszolaj, a csipkebogyóolaj és a málnaolaj. Sokan annak ellenére próbálják ki őket, hogy részletesen utánajárnának a hatásoknak.

Az első és legfontosabb, hogy a természetes olajok nem rendelkeznek fényvédő hatással. Egy-két típus minimálisan megszűri a napfényt, ám ez nem nyújt valódi védelmet. Ezért soha, semmilyen esetben sem lehet a kókuszolajat vagy a málnaolajat a naptej helyettesítésére használni. Ebben az esetben a káros sugarakat semmi sem állítja meg, így azok napégést, hosszabb távon pedig bőrkárosodást okozhatnak.

Komoly probléma, hogy a már említett olajok elnyelik, magukba szívják a napfényt, így napozás során fokozzák a forróságot, és sokkal nagyobb eséllyel fog károsodni a bőrfelszín. A gyakori napégés hatására megnőhet a különféle bőrelváltozások kockázata, idő előtt megjelenhetnek a pigmentfoltok, csökkenhet a kollagéntermelés, és rugalmatlanná, ráncossá válhat a bőrfelszín.

Így lesz hatékony a naptej

Az olajok nem rendelkeznek UVA-, UVB-védelemmel, ezért nem képesek kiszűrni a káros sugarakat. Sokan nem önmagukban használják az olajokat, hanem keverik őket, ám valódi védelemre ebben az esetben sem lehet számítani.

Fontos, hogy a naptej semmivel sem kiváltható, a melegben, tűző napsütésben minden esetben szükség van rá. Kezdésként mindig legalább SPF50 jelzésű terméket használj, ha nem süt annyira a nap, akkor próbálkozhatsz gyengébb verzióval.

A természetes olajok tehát ebben az esetben többet ártanak, mint használnak. A növényi olajok fantasztikus hatása megkérdőjelezhetetlen, azonban fényvédőként nem állják meg a helyüket. Bekerülhetnek a strandrutinba, ám szigorúan csak a napozás után szabad velük táplálni a bőrt. Fontos, hogy megfelelően gondoskodj a bőröd védelméről, hiszen az egészséges bőrfelszín csakis így marad ragyogó.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés