A hajnövesztés a legtöbb nő számára egy véget nem érő folyamatnak tűnik, a seprűs hajvégek elleni küzdelmet pedig sokan szélmalomharcnak érzik. Manapság a kozmetikumok a hosszú, fényes, egészséges lobonc ígéretével kecsegtetnek, ám sokszor még a csodatévő kencék sem elegendőek. A feketekömény olaja régóta ismert a gyógyászatban, és itt az ideje, hogy a szépségápolásban is hasznát vegyük!

hirdetés

A feketekömény eredetileg Ázsiában őshonos, és már évszázadok óta alkalmazzák a növény magját, illetve olaját a gasztronómiában. Később Európában is megjelent, és főként az ételek ízesítésére használták fűszerként. A történelem során többször felbukkant a népi gyógyászatban, nem véletlenül. A növény magja  antioxidánsokban gazdag, és számos aminosav található benne.

Ezek együttesen erősítik az immunrendszert, így a szervezet sokkal ellenállóbb lesz a megbetegedésekkel szemben. Az olajat szintén ezekből a jótékony hatású magvakból sajtolják, melyek megőrzik az értékes tápanyagokat.

Évszázadok óta ismert csodaszer

A feketekömény mérsékli a felső légúti megbetegedések tüneteit, csökkenti a gyulladást, így gyomorpanaszok enyhítésére szintén ideális. Ám nemcsak a gyógyászatban vesszük hasznát a csodaszernek titulált növénynek, hiszen jótékony hatásait a szépségápolásban is élvezhetjük.

A népi gyógyászatban hajnövesztő szerként is alkalmazzák a feketekömény magjából kinyert olajat. Az elmúlt években számos kutatást végeztek, ám a vizsgálatok nagy része kis esetszámon alapszik, így nem mondható ki egyértelműen, hogy valóban elkezd tőle nőni a frizura. Bár a vizsgált nők valóban gyorsabb hajnövekedést tapasztaltak, a tudósok úgy vélik, hogy további kutatásokra lenne szükség, a vizsgáltnál jóval több tesztalannyal, hogy megbizonyosodjanak hatékonyságáról. Ettől függetlenül érezhetően csodát tesz a hajjal, hiszen aminosavakkal, esszenciális zsírsavakkal, valamint A-, B-, és C-vitaminnal támogatja a szálak regenerálódását.

A feketekömény-olaj fényessé és selymessé teszi a tincseket

A hajhullást számos tényező kiválthatja, illetve a hajszálak elvesztése egy bizonyos fokig természetesnek számít. A téli hónapokban szintén több száltól kell búcsút vennünk, hiszen a napfényes órák lecsökkenése, és a kevesebb vitamin hatására megnövekedhet a fésűben maradt hajszálak száma. Ám betegségek, hormonális gondok, gyógyszerek vagy életvitelbeli szokások is befolyásolhatják a tincsek állapotát, így makacs, nem múló hajcsökkenés esetén érdemes szakember segítségét kérni.

A legtöbb esetben a hajhullás visszafordítható, és csupán egy átmeneti állapotról van szó. Ám, ha hosszabb távon fennáll a hajszálak ritkulása, akkor javasolt orvoshoz fordulni, és felderíteni a háttérben álló okokat. A feketekömény-olaj rendszeres használata elősegítheti a hajnövekedést, valamint megakadályozza a tincsek seprűssé válását. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően lágyítja, kondicionálja a hajszálakat.

A magból kinyert olaj természetes hidratáló, ami segít csökkenteni a fejbőr és a haj szárazságát. Gyulladáscsökkentő hatását nemcsak gyomorpanaszok esetén használhatjuk ki, mivel mérsékli a fejbőrben lévő gyulladást, irritációt. Antibakteriális tulajdonsággal úgyszintén rendelkezik, így egyszerre fertőtlenít és elősegíti a mihamarabbi gyógyulást.

Hajmosás vagy kondicionálás előtt érdemes pár csepp olajjal átmasszírozni a fejbőrt. A masszázs már eleve élénkíti a vérkeringést a fejbőrben, ami hozzájárul a hajhagymák erősödéséhez és a haj növekedéséhez. Az olaj segít megvédeni a tincseket a kiszáradástól, és rendszeres használata meggátolja, hogy a hajvégek elkopjanak, elvékonyodjanak, vagy töredezetté váljanak.

Elsőként érdemes felhígítani a feketekömény olaját, és így alkalmazni. Bár nagyon kevés az esély az irritációra, az érzékeny fejbőrrel rendelkezőknek jobb óvatosan bánni a kencével.

Bár a feketekömény-olaj egyik napról a másikra nem oldja meg a frizurával kapcsolatos problémákat, rendszeres használata mégis szép eredményeket hozhat. A frizura idővel sokkal egészségesebb lesz, és a száraz, töredezett hajvégeknek is búcsút inthetsz.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés