A borotválás során a hónalj könnyedén sérülhet, azonban ezek a hasznos tippek segíthetnek a kippattogzás, kipirosodás elkerülésében. Pihe-puha, sima lesz a bőrfelület.

hirdetés

A szőrtelenítés általában hatalmas fejtörést okoz, különösen a nyári időszakban. Vannak, akik egyáltalán nem preferálják a borotva használatát, ám amikor rövid szoknyákban és ujjatlan felsőkben kell rohangálni, sokszor tényleg elkerülhetetlen a gyors megoldás. Sajnos elég egy apró figyelmetlenség, s a borotvált terület máris kipattogzik, bepirosodik. Sőt, sokaknál jelentkezik szőrbenövés, ami nem csak esztétikai problémát jelent, fájdalmat is okozhat.

A hónalj területe talán a legérzékenyebb a pengék okozta irritációra, a vékony bőr ugyanis sokszor igencsak kényesen reagál a folyamatos borotválásra. Az eldobható eszközök használata azonban egyáltalán nem tilos, csupán néhány praktikára, hasznos tanácsra van szükség ahhoz, hogy a kipattogzás, illetve a szőrtüszőgyulladás elkerülhető legyen.

 

Egyszerű tippek borotválás esetére: a hónalj nem sínyli meg a szőrtelenítést

Nem mindegy, hogy milyen a borotva

Talán egyértelmű, de semmiképp nem lehet kihagyni a borotválkozási tippekből azt, hogy milyen borotvával történik a szőrtelenítés. Már évek óta rendkívül divatosak az eldobható borotvák, amelyeket nem véletlenül neveztek el így. Az, hogy milyen a penge állapota, egyértelműen befolyásolja a bőr reakcióját. Egy sokszor használt, életlen eszköz nem csupán félmunkát végez a hónalj területén, sokkal valószínűbb, hogy a procedúra után gyulladás, irritáció, kipattogzás vagy szőrtüszőgyulladás jelentkezik. Minden esetben éles, fertőtlenített, helyesen tárolt szőrtelenítő eszközt kell alkalmazni ahhoz, hogy puha és selymes legyen a borotvált terület.

Nagyon fontos a bőr előkészítése

Tény, hogy az epilálás és a gyantázás sokkal több időt vesz igénybe, a tartós szőrtelenítésről nem is beszélve, ám a borotválkozásra sem szabad úgy tekinteni, hogy két perc alatt megoldható vele a szőrtelenítési folyamat. Mindenképpen időt kell szánni a bőrfelület előkészítésére ahhoz, hogy a különböző esztétikai és egyéb bőrproblémák elkerülhetők legyenek.

A legegyszerűbb trükk, ha csak áztatás után kerül sor a borotva használatára. A langyos vízzel történő áztatás ugyanis felpuhítja a bőrt, megnyitja a pórusokat. Ezáltal sokkal alaposabb munkát lehet végezni, ráadásul kisebb a kockázata a gyulladás, illetve a szőrbenövés kialakulásának.

Ami talán kevésbé ismert, az nem más, mint a hámlasztás. Az arcápolásban, sőt, manapság már a testápolásban is jól ismert módszer, sokan azonban nem is gondolnak rá, hogy borotválkozás előtt mennyire fontos beépíteni ezt az egyszerű lépést a szőrtelenítési folyamatba. A hámlasztás segítségével könnyedén, irritáció nélkül meg lehet szabadulni az elhalt hámsejtektől, így kisebb valószínűséggel tömődnek el a pórusok. Leginkább a különböző kémiai hámlasztókkal érdemes a hónalj területén kísérletezni, ám semmiképp nem szabad túlzásba vinni a használatukat.

 

Borotválkozás közben ez a legfontosabb

Ahhoz, hogy valóban ne sérüljön a hámréteg, s pihe-puha legyen az eredmény, mindenképpen célszerű valamilyen borotvahabot vagy borotvagélt alkalmazni. Mivel apró területről van szó, sokan hajlamosak elnagyolni a szőrtelenítési folyamatot, pedig a hónalj bőre talán a legérzékenyebb az efféle külső hatásokra. A penge könnyedén felsértheti a hámréteget, ezáltal a bőr egy pillanat alatt kipattogzik, kipirosodik, a procedúrát pedig számtalan alkalommal gyulladás követheti.

Az utóápolás nélkülözhetetlen a puha eredményhez

Noha a borotválás folyamata már a zuhany alatt véget ér, a hasznos tippek az utóápolást éppúgy megemlítik. A lábak borotválása után szinte az első lépés a hidratálás, különösen a nyári időszakban jellemző, hogy fürdés után azonnal felkerül a gondosan kiválasztott testápoló a bőrfelületre. A hónalj kevésbé látható, ráadásul egyébként sem szokás minden egyes nap krémmel kenegetni, borotválkozás után azonban egészen más a helyzet.

A szőrtelenítést követő időszakban mindenképpen szükséges egy mélyen hidratáló, tápláló krém alkalmazása a hónalj területén, ezáltal a procedúra sokkal puhább bőrfelszínt eredményez, ráadásul a gyulladás is kisebb valószínűséggel jelentkezik. Érdemes olyan hatóanyagok között válogatni, amelyek érzékeny bőr esetén is bevethetők, ezáltal garantáltan elkerülhető az irritáció.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés