Az emberi testen megjelenő szőr meghagyása vagy épp a szőrtelenség fenntartása mindig is jelentőséggel bírt. Évszázadokon keresztül a szőrtelenítés fontos szerepet töltött be a mindennapokban, mivel ezzel jeleztek bizonyos nemi szerepeket vagy társadalmi státuszt. Manapság mindenki a saját belátása szerint dönthet arról, hogy megszabadul-e a szőrzetétől, persze a szépségkultuszokhoz kapcsolódva gyakran társadalmi elvárások övezik a szőrtelenítést.

hirdetés

Az senki számára nem újdonság, hogy már az ókorban is nagy szerepe volt a különféle szépségápolási rituáléknak, és gyakran a legegyszerűbb dolgokkal, egy haj-, esetleg ruhaszínnel fejezték ki a társadalmi státuszukat. Ugyanilyen szerepe volt a szőrnek vagy a hiányának. Évszázadokkal ezelőtt igazán különleges praktikákat vetettek be a nemkívánatos szálak eltávolítására, és volt olyan időszak, amikor a hajszálakat kivéve minden szőrzettől megszabadultak.

Korábban mindent bevetettek, hogy eltávolítsák a szálakat

Már az ókori Egyiptomban is nagy szerepe volt a szőrtelenítésnek. Akkor főként a praktikusság miatt szabadultak meg az emberek a szőrtől, hiszen könnyen elszaporodhattak a tetvek a testen. Ezért legtöbbször habkővel feldörzsölték a felületet, majd viasz és cukorpaszta keverékével távolították el a szálakat, beleértve a hajtincseket is. A legtöbben ekkoriban parókát viseltek, mert azt egyszerűbb volt tisztán tartani.

A Római Birodalomban a testszőrzet hiánya a tisztaságot, ezzel együtt a magasabb társadalmi osztályt jelölte. Ezért a tehetősebbek folyamatosan törekedtek a teljes szőrtelenségre. Legtöbbször kövekből készült kezdetleges borotvákkal szabadultak meg a szálaktól, gyakran különféle krémeket is bevetettek, vagy olívabogyóból készítettek pasztát.

 

A középkorban a szőrtelenség számított divatosnak, a nők a hajukat kivéve minden szőrszálat és pihét eltávolítottak a testükről. A szemöldöküket arzénnal, mésszel égették le, a szempilláikat pedig egyszerűen kitépkedték.

A szőrtelenítés történetében a 18. század hozott fordulópontot. Ekkor született meg az első borotva, melyet férfiak számára készítettek. A nők hamar felfedezték maguknak a szőrmentesítő eszközt, sokszor ezzel távolították el a nemkívánatos szálakat. A hölgyek sokáig a férfikrémeket, borotvákat használták, mivel a számukra ekkoriban még nem gyártottak megfelelő termékeket.

Végre elfogadottá válik a szőrtelenítés

1915-ben Gillette megalkotta az első, nők számára tervezett borotvát. Ezzel egy időben megjelentek a különféle szőrtelenítő porok. Egy évtizeddel később az egyik vezető női magazin hirdette a termékeket, ez volt az első alkalom, hogy a hölgyeket a szőrtelenítésre biztatták.

A II. világháború és a nejlonhiány a szőrtelenítő eszközök piacát is fellendítette. Amikor nehezen beszerezhető árucikké vált a harisnya, a nők többet jártak csupasz lábbal, ezért egyre többen szabadultak meg a szőrszálaktól, és megjelent az első női elektromos borotva. Az ötvenes években a szőrtelenítés már társadalmilag elfogadottá vált, a borotvákat, krémeket pedig hamarosan a gyantacsíkok váltották. Ám utóbbi gyakran irritálta a bőrt, ezért ekkoriban még nem terjedt el.

Az elmúlt évtizedekben folyton változtak a trendek. A nyolcvanas években sokan nem szőrtelenítettek, így lázadtak, majd pár évvel később a nők még a szemöldöküket is cérnavékonyra szedték. Manapság már minden belefér, sokan választanak tartós megoldást, míg mások inkább végleg megszabadulnak a borotvától, és a természetességre helyezik a hangsúlyt. Bármelyiket is választod, az a lényeg, hogy te jól érezd magad.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés