Nem csupán fájdalmas és kellemetlen probléma a szőrbenövés, esztétikailag sem nyújt vonzó látványt. Számos nő küzd a problémával, ami különösen a nyári, meleg időszakban okozhat gondot, de a téli szezonban sem kevésbé ritka jelenség.

hirdetés

A szőrbenövés általában borotválkozás következtében alakul ki. A szőrszál a procedúra után nem jut vissza a bőrfelszínre, ennek hatására a szőrtüsző könnyedén begyullad, faggyú keletkezik az adott területen.

Rendszerint fájdalmas, látványa azonban a nyári időszakban zavaró a leginkább. Ilyenkor számos nő kerüli a rövidnadrág vagy szoknya viselését, csak hogy el tudja takarni a pattanásnak tűnő puklikat. Télen ugyancsak okozhat problémát a hámrétegen áttörni nem tudó, visszakunkorodó szőrszál, hiszen a meleg rétegek alatt bepálhat a bőr, míg a szűk fazonok még inkább irritálják az egyébként is gyulladt területet.

Ez egy ördögi kör, hiszen a meleg hónapokban a folyamatos borotválás, gyantázás következtében elfajulhat a probléma, ráadásul a már eleve gyulladt területeken újra és újra áthaladva csak tovább fokozódik. A téli szezonban a vastag, meleg és szűk nadrágok viselésével jelentős irritációnak van kitéve a bőrfelület, így ekkor sem egyszerű megszabadulni a benőtt szálaktól és a gyulladástól.

Sokkal egyszerűbb a megelőzésre nagyobb hangsúlyt fektetni, mint utólag orvosolni a már meglévő problémát.

A szőrbenövés ezekkel a praktikákkal megelőzhető

A bőr előkészítése kifejezetten fontos

Sokan csak és kizárólag az arcuk területén alkalmazzák a bőrradírt. Az elhalt hámréteget azonban nem csak onnan érdemes eltávolítani, hiszen, ha kimarad ez a lépés, a szőrtüsző eltömődhet. A megvastagodott területeken nem tud átjutni a növekedési fázisban lévő szőrszál, emiatt úgymond benő a bőr felszíne alá, de az is piros dudorokat okozhat, ha a leváló hámlemezkék eltömítik a pórusokat. Heti egy-két alkalommal ajánlott az egész test hámlasztása, akár kesztyűvel, akár bőrradírral, így a leborotvált szőrszálnak nem kell átküzdenie magát egy megvastagodott rétegen. Ebben az esetben könnyedebben nő vissza, kisebb eséllyel akad el a folyamat, tehát elkerülhető a szőrbenövés is.

Az olajok csodákra képesek

Borotválás előtt érdemes az adott területet erre alkalmas olajokkal bekenni, hiszen ezek puhítják, lágyítják az érintett területet. Ebből adódóan kisebb az esélye, hogy szőrbenövéssel kell szembenézni a procedúrát követően. A meleg víz hasonlóan jó hatással van a bőrre, így ajánlott fürdés utánra időzíteni a szőrtelenítést. Azonban meg kell találni az arany középutat, hiszen a túláztatott bőr sokkal sérülékenyebb, így hosszas fürdőzés esetén már nem ajánlott nekiállni a borotválkozásnak.

Nem mindegy, milyen borotvát használsz, és az sem, hogy hogyan

A borotva feltétlenül legyen éles, hiszen a már sokszor használt eszközökkel szinte képtelenség elvágni a szőrszálakat. Nem csak a bőrfelületet sérti fel a sokszori próbálkozás, a szőrbenövést is előidézheti ez az aprócska figyelmetlenség. Érdemes a szőrszálak növekedésének irányában végighúzni a borotvát.

Bár a logika azt diktálja, simább eredmény érhető el, ha a növekedési iránnyal ellentétesen használod az eszközt, ebben az esetben sajnos nagyobb a szőrbenövés esélye. A borotva helyes tárolására és fertőtlenítésére szintén ajánlott odafigyelni. Amennyiben a kád szélén, nedves, párás közegben hagyod a szőr eltávolítására alkalmas eszközt, hamarabb életlenné válik a penge, hiszen gyorsabban korrodálódik. 

Borotválkozás után is akad tennivaló

A szőrtelenítést követően fontos alaposan hidratálni az adott területet. Ezzel a lépéssel a kiszáradás és az irritáció egyaránt elkerülhető. A hámlasztásra úgyszintén kerüljön sor a szőrtelenítési alkalmak között is, így biztosan nem jelennek meg a gyulladt puklik, a bőr sima és egyenletes marad. Teafaolajjal fertőtlenítheted a bőrfelületet, ez különösen jó választás lehet, hiszen gyulladáscsökkentő hatással bír.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés