A szőrtüszőgyulladás egy kellemetlen probléma, intim helyen pedig kifejezetten fájdalmas, főként nyáron. A szőrszálak gyulladása viszonylag könnyedén kivédhető, ehhez csupán pár egyszerű szabályt kell betartani.

hirdetés

A szőrtüszőgyulladás egy viszonylag általános dolog, amivel szinte mindenki találkozott már az élete során. Nőket, férfiakat egyformán sújtja, csupán a megjelenés helye változik. A férfiak esetében legtöbbször az arcon, nyakon jelentkeznek a begyulladt szálak, míg a nők esetében inkább a lábak, a hónalj és az intim területek az érintettek. A kialakulását sok minden befolyásolja, például az is, hogy valaki ülő- vagy állómunkát végez. Emellett a testhajlatokban nagyobb eséllyel alakulnak ki a gyulladások.

Ezért alakul ki gyulladás

A szőrtüszők gyulladását legtöbbször a baktériumok vagy gombák okozzák, ezeknek a nyári szezon kifejezetten kedvez. Az izzadt területeken eleve könnyebben elszaporodnak a gyulladásokat okozó mikroorganizmusok, emellett kiemelt veszélyt jelentenek a strandok, illetve az uszodák. A kórokozók a felhámon ejtett sérüléseken keresztül könnyedén bejuthatnak a szőrtüszőkbe, és ott gennyes gyulladás alakulhat ki.

A szőrtüszőgyulladás intim helyen is kialakulhat, ezzel pedig megnehezítheti a mindennapi mozgást. A gyulladt részek a bikinivonalon például kifejezetten fájdalmasak, hiszen a bikini és a fehérnemű folyamatosan dörzsöli a területet, ezzel további irritációt okozhat. A gyógyulási folyamat is hosszabbá válhat, arról nem beszélve, hogy nyáron látványosabbak a nem túl esztétikus begyulladt területek.

Szerencsére nem lehetetlen a megelőzése, ám vannak dolgok, melyekre érdemes odafigyelni. Először is fontos, hogy a szőrtüszőgyulladást okozhatja hajlam, ezért nem biztos, hogy teljes mértékben megszűnik a probléma. Ám tény, hogy javítható a bőr állapota.

Ezért alakul ki szőrtüszőgyulladás az intim helyen

A szőrtüszőgyulladás legtöbbször borotválás után alakul ki. A borotva nem távolítja el a szálakat tövestől, így azok növekedéskor visszafelé fordulhatnak, benyúlva a bőr alá, ezáltal gyulladást válthatnak ki, vagy betokozódhatnak. A borotva már önmagában is gyakran felelős a probléma kialakulásáért, ezt sokszor csak tovább fokozza a használt eszköz vagy a nem megfelelő fertőtlenítés. Ha borotvát választasz, akkor mindig használj újat, vagy fertőtlenítsd le.

Bár a borotva a szőrtelenítés egyik legkedveltebb fájdalommentes eljárása, mégis jobb tartózkodni a használatától. Ettől az eszköztől alakul ki a legnagyobb arányban a szőrbenövés, amiből később gyulladás alakulhat ki. Inkább a gyantát, epilátort vagy a tartós, végleges szőrtelenítést érdemes választani, különösen a fokozottan érzékeny területeken.

 

A gyulladást okozhatja a szálak nem megfelelő növekedése. Ilyen esetben legtöbbször csak piros duzzanat alakul ki, ám a baktériumok könnyedén bejuthatnak a bőr alá, és gennyessé válhat a pirosság. Ez akkor is megtörténhet, ha túlságosan erős a felhám, és nem tudnak rajta áttörni a szálak. Ilyen esetben az a legjobb, ha a szőrtelenítés előtt bőrradírt használsz, valamint hidratálod testápolóval a területet.

Ha mégis borotva mellett döntesz, a művelet előtt nyugtató hatású testolajjal is felpuhíthatod a bőrfelületet. Amennyiben az eszköz éle már eltompult, csak tépni, nyúzni fogja a bőrt, míg a szőrszálak jó részétől nem szabadít meg. Ennek hatására könnyebben irritálódik a bikinivonal. Nem árt szem előtt tartani, hogy a borotvapenge a párás fürdőszobai levegőben hamarabb életlenné válik. Így kifejezetten rossz ötlet mondjuk a kád mellett tárolni. Használat után hagyd megszáradni, fertőtlenítsd, és tedd száraz, jól szellőző helyre.

Gyanta esetén is benőhetnek a szálak, ez legtöbbször akkor történik, ha nem megfelelően lettek kitépve a szőrszálak. Ezért érdemes inkább szakember segítségét igénybe venni, így minimálisra csökken az irritáció kockázata. Az epilátor más veszélyforrásnak számít, a gép esetén akkor alakul ki szőrtüszőgyulladás, ha régi típus, és nem távolítja el megfelelően az apró szálakat.

Így kezeld a szőrtüszőgyulladást

A gyulladás a legtöbb esetben helyileg kezelhető, az antibakteriális, fertőtlenítő hatású készítmények hamar leviszik a duzzanatot. A hígított teafaolaj jó megoldás lehet, ehhez pár csepp olajat keverj el vízzel, majd vattával ecseteld a területet. Szintén szóba jöhet a kamillás főzet, ami nyugtatja az érintett területet.

A körömvirágkrém ugyanúgy segítség lehet, hiszen hozzájárul az irritáció, valamint a duzzanat csökkenéséhez. Ha nem múlik a gyulladás, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés