A ruhavásárlás során nem fogsz felesleges holmikba beruházni, ha tudatossá teszed a folyamatot. Néhány kérdés segítségével garantáltan csak olyan darabokat veszel meg, amelyek nem fognak kihasználatlanul pihenni a szekrényben.

hirdetés

Sokaknak ismerős lehet az a szituáció, amikor hirtelen felindulásból megvesznek egy csinos ruhadarabot, ám a frissen vásárolt holmi több hónapon keresztül elő sem kerül a szekrényből. A jelenségnek sokszor az impulzív, érzelmek inspirálta vásárlás az oka, de előfordulhat az is, hogy sok hasonló fazon pihen már a gardrób polcain, ezért az új darab tulajdonképpen nem nyújt semmiféle új lehetőséget a stílusos öltözködés terén. Ezekkel a kérdésekkel kiküszöbölheted, hogy feleslegesen halmozd a ruhákat a szekrényben.

Ruhavásárlás tudatosan, átgondoltan

Szükségem van rá?

Az első és legfontosabb kérdés, amit mindenképpen fel kell tenni, hogy egyáltalán szükség van-e a kiszemelt darabra. Na persze a választ semmiképp nem érzelmi alapon kell meghozni, célszerű átgondolni, hogy tényleg van-e helye a szekrényben egy hatodik farmernadrágnak. Ha ez már a sokadik testhezálló, klasszikus kék farmered lenne, valószínűleg nem sok értelme van hazavinni az üzletből, kizárólag abban az esetben, amennyiben a többi már viseltes, feslett.

Passzol az alakomhoz és a személyiségemhez?

Nagyon sokan esnek bele abba a hibába a ruhavásárlás során, hogy kiszúrnak egy trendi fazont, amit az influenszerek és divatbloggerek gyakran viselnek mostanában, és gondolkodás nélkül megveszik. Habár gyakran remekül lehet trükközni néhány apró stíluspraktikával, vannak olyan fazonok, amelyek nem feltétlenül passzolnak tökéletesen az alkati adottságokhoz. Ugyanez igaz a személyiségre is. Az öltözködés akkor lesz igazán stílusos és sikkes, ha harmonizál a személyiséggel. Amennyiben hiba csúszik ebbe a részletbe, a kiválasztott darab valószínűleg soha nem fog kikerülni a szekrényből a későbbiekben, ami bizony felesleges ruhahalmozáshoz és pazarláshoz vezet.

 

Beleillik a meglévő ruhatáramba?

Nagyon fontos, hogy a vásárolni kívánt ruha mennyire passzol bele a meglévő ruhatárba. Ha nem tudod megfelelően kombinálni, akkor hiába lóg ott a vállfán, szinte biztos, hogy csak szökőévente egyszer kerül majd ki a szekrényből. Természetesen a kapszulagardróbot is fel lehet turbózni néhány kirívó darabbal, azonban mindig célszerű már előre átgondolni, hogy milyen szettekben tudod majd viselni az új holmikat.

Megéri az árát?

A ruhavásárlás egyik legfontosabb tényezője, hogy egyáltalán megéri-e az árát a kiszemelt darab. Előfordul, hogy másodkézből, turkálóban sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni márkás, trendi holmikhoz, mint az üzletekben. Lehet, hogy hasonlót találsz barátibb áron, vagy egyszerűen azért nem stimmel a címkén feltüntetett érték, mert silány a kiszemelt holmi anyaga.

Ha már előre látod, hogy nem lesz hosszú életű a hanyag varrásnak és a rossz minőségű, kezelhetetlen anyagnak köszönhetően, hiába nagyon menő a dizájn és a külcsín, célszerű lemondani róla. Mielőtt egy nagyobb összeget fizetnél ki a pénztárnál, mindenképpen gondold át, hogy érdemes-e rászánni azt az összeget a pénztárcádból.

Ki tudom használni?

A ruha kihasználhatósága abszolút fontos tényező, ha tudatosan szeretnéd felépíteni a ruhatáradat. Itt nem csak arra gondolunk, hogy hogyan tudod kombinálni a már meglévő cuccaiddal. Egy különlegesebb, kivágottabb vagy nagyon elegáns darab esetén nem árt átgondolni, hogy az évben hány alkalommal tudod majd felvenni, milyen helyeken és alkalmakkor tudod majd viselni. Amennyiben az őszinte válasz nagyon csekély számot ad, nem biztos, hogy megéri elvinni a boltból a kiszemelt ruhadarabot, hiába tetszik nagyon.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés