Manapság már nem áll meg az élet a borotvánál, a gyantánál vagy az epilátornál, számos tartósabb, akár végleges lehetőség közül válogathatnak a nők, ha meg akarnak szabadulni a zavaró szőrszálaktól. A tartós szőrtelenítés azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a folyamat végleges eredménnyel jár, nem árt kicsit tájékozódni, mielőtt a pénztárca mélyéről is ki kell venni az utolsó garast. A különböző kezelések eltérő hatással bírnak, ráadásul számos dolog befolyásolja a tartósságot.

hirdetés

Az már évek óta köztudott, hogy a borotválkozás kicsit sem előnyös megoldás hosszú távon, hiszen a szőrszálak pikk-pakk újra megjelennek, ráadásul egyre csak erősödnek, és még a szőrbenövés, irritáció kockázata is megnő. A legtöbben a gyantázás vagy az epilátor alkalmazása mellett teszik le a voksukat, ám a gyakorlatban egyik sem ígér 2-3 hétnél hosszabb tartósságot. A modern technológiának köszönhetően manapság már különböző kezelési formák és kütyük közül lehet válogatni, melyek sokkal kisebb fájdalommal járnak, ráadásul huzamosabb ideig biztosítják a sima, szőrtelen felületet.

Az otthoni kezelés maximum tartós szőrtelenítés, de nem végleges

Az otthon használható kütyük IPL-technológiával – Intense Pulse Light – dolgoznak, melynek lényege, hogy az intenzíven pulzáló fény segítségével lassul és csökken a szőrszálak növekedése. A folyamat során széles spektrumú fénykibocsátás történik, amelyet a szőr sötét pigmentjei elnyelnek. A szőrtüszőben így magas hőenergia keletkezik, aminek következtében az újonnan megjelenő szálak sokkal gyengébbek lesznek, ráadásul a növekedés folyamata is jelentősen lelassul.

IPL-t, azaz villanófényes szőrtelenítést kozmetikai szalonokban lehet kérni, ám a könnyedén alkalmazható kütyük segítségével otthon éppúgy elvégezhető a folyamat. Azt azonban nem árt tudni, hogy ez a módszer nem ígér végleges eredményt, még ha a marketingszövegben másképp is fogalmaznak. Az apró betűs rész igen sokszor lemarad.

A kozmetikai szőrtelenítő eljárás általában intenzívebb, mint az otthoni gépek hatékonysága. Ennek oka, hogy az otthoni használatra tervezett ketyeréket szakember segítsége nélkül is biztonságosan lehessen használni. Legtöbbjük a bőr tónusához állítható, de vannak modernebb változatok, amelyek teljesen kivédik a bőrsérülés veszélyét, vagyis nem tudod kiégetni velük a szőrtüszőket.

A villanófényes beavatkozás kevésbé hatékony, ha a szőr végleges eltávolításáról van szó. A fénykibocsátás egy szélesebb területet fed le, a szőrszálak elleni küzdelem nem célzottan zajlik. Az otthoni gépek, valamint a szimpla kozmetikákban alkalmazott eszközök gyengített verziók, a komolyabb, tartósabb eredményt mutató beavatkozásokat csak és kizárólag hozzáértő, tanult szakember végezheti. Ennélfogva végleges eredményt semmiképp nem kell várni ezektől a villanófényes szőrtelenítő kezelésektől, inkább egy tartósabb simaságot eredményez a folyamat.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy több alkalom után érezhetően gyengébbé válnak a szőrszálak, esetleg foltokban valóban eltűnnek, és nem is nőnek vissza egy ideig. A tartós simaság élménye azonban legfeljebb fél évig tart. Amennyiben nem folytatódik a szőrtelenítési rutin, a szálak újra megerősödnek, és minden visszatér a régi kerékvágásba. A kezelés eredménye tehát csak átmeneti, noha való igaz, hogy sok időre meg lehet szabadulni így a borotvától.

Amit még nem árt tudni az IPL-technológiáról

Ahhoz, hogy valóban látható legyen az eredmény, több alkalomra lesz szükség. Eleinte 2-4 hetente érdemes elvégezni a folyamatot, majd havonta, végül pedig folyamatosan ritkítható a rendszeresség. Szoláriumozott, napbarnított bőrön kevésbé hatékony az eljárás, hiszen a bőr sötét pigmentjei nem nyelik el rendesen az IPL-technológiával kibocsátott fényt.

A kezelések után sem ajánlott napozni, szoláriumba menni, várandós nők számára pedig mindenképpen tiltólistás az ilyesfajta szőrtelenítés. Sötét, kreol bőrtónus esetén szintén kevésbé hatékonyak a villanófényes kütyük, bár próbálkozni lehet velük, az eredmény nemigen lesz tartós vagy látványos, de végleges pláne nem.

A kezelés előtt nem ajánlott epilálni, sem pedig gyantázni az adott területet, hiszen ez nagyban csökkenti az eredményességet. Ebben az esetben gyakorlatilag nem marad olyan szőrszál, ami vezetné a hőt, így garantáltan sikertelen lesz az eljárás. Borotvával azonban le lehet szedni a szőrszálakat, hiszen a tövük így megmarad.

 

A végleges szőrtelenítést szakértő végzi

A villanófényes technológia nem összekeverendő a lézeres szőrtelenítéssel, amely azonban valóban hozhat végleges eredményt. Bár az otthon alkalmazható gépeket gyakran nevezik lézeres szőrtelenítőknek, a valóság az, hogy a lézerrel dolgozó masinákat csupán a hozzáértő szakemberek kezelhetik, ellenőrzött körülmények között.

A lézeres megoldás sokkal célzottabban tudja megállítani a szőrnövekedést, hatékonyabban fejti ki hatását, mint a tartós szőrtelenítés. Maga az elv és a mechanizmus hasonló, hiszen mind a két verzió során a szőrtüszőkön van a fókusz, ám lézerrel valóban végleges eredményt lehet elérni.

Ebben az esetben éppúgy több alkalomra van szükség, hiszen minden esetben az éppen anagén fázisban lévő szőrtüszők halnak el, míg a nyugvó fázisban lévők kicsit később kerülnek sorra. Emiatt 6-8-10 alkalomra lesz szükség a tökéletes simasághoz, ám ez a szám bőrtípusonként és a szőrszálak tulajdonságaitól függően változhat.

A lézeres verzió azért lehet végleges, mert ha a megfelelő fázisban éri a szőrtüszőt a lézer, a szőrszálak ott garantáltan nem nőnek vissza. Azonban nagyon nehéz eltalálni, hogy minden egyes szőrtüsző a megfelelő pillanatban és időszakban kapja a kezelést. Előfordulhat, hogy bizonyos területeken idővel újra megjelennek az elgyengült szőrszálak. A szőrzet növekedési fázisa ugyanis nem egyenletes, bizonyos szálak épp aktívan nőnek, míg a többi stagnál, tehát egy körforgásról van szó.

Ahhoz, hogy valóban végleges maradjon az eredmény, körülbelül évente ajánlott fenntartó kezelésre járni. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor 5-10 évig élvezhető a sima, szőrmentes bőrfelszín.

Amit még nem árt tudni a lézeres technológiáról

Napozni, szoláriumozni nem tilos a kezelés után egy héttel, ám semmiképp nem ajánlott. Bár a bőr aligha károsodna megfelelő fényvédelem mellett, hiszen a lézeres kezelés nincs negatív hatással a hámrétegre, a kezelés hatásfokát jelentősen csökkentené, ha a bőrfelszín barnább tónusúvá válna.

Összességében tehát az otthon végezhető, valamint kozmetikusnál elérhető IPL-technológián alapuló villanófényes eljárások a tartós szőrtelenítés táborát erősítik. A lézeres, szakember által végzett kezelések azonban már véglegesen is eltávolíthatják a zavaró szőrszálakat. Mielőtt bárki belevágna az egyébként kicsit sem olcsó folyamatba, érdemes tájékozódni az egyes kezelések mechanizmusáról, hatékonyságáról és tartósságáról egyaránt.

Annyi bizonyos, hogy bár drágább, mint a borotva, a gyanta és az epilálás, megfelelő körülmények és szakértelem mellett mindenképp megéri belevágni. Már a tartós, de nem végleges IPL-megoldásokkal is ki lehet küszöbölni a szőrtüszőket érintő gyulladásokat. A gyantázásra érzékenyeknél ezek a módszerek beválhatnak, hiszen nem lesz bevérzés, mert nincs mechanikai behatás, mint a tépés, tulajdonképpen a fény hatására magától gyengül el és hullik ki a szőr, így a helyén nem keletkezik gyulladás.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés