A gyantázás a nyári időszak egyik legnépszerűbb szőrtelenítési módja, hiszen a borotváláshoz képest viszonylag sokáig, három-négy hétig garantál borostamentes bőrfelületet, ám sokan macerásnak érzik, ha kozmetikushoz kell bejelentkezniük, valahányszor szőrmentes, csupasz lábakra vágynak. A mai minőségi gyanták és technikák már lehetővé teszik, hogy szaktudás és rutin nélkül is nekiveselkedjen otthon az ember lánya a szőrirtásnak. Azonban néhány szabálynak nem árt tudatában lenni, hogy a piros pöttyök és gyulladt szőrtüszők ne árnyékolják be a hosszan tartó simaságot.

hirdetés

 

Felsértett hámréteg, megégett bőrfelület, összeszorított fogak és visszaszorított levegő – az otthoni gyantázás olykor drámai küzdelem, ami leginkább a nőknek szóló rémtörténetekben bukkan fel. De valóban ilyen horror az egész, vagy lehet ezt kevésbé őrjítően is csinálni?

A borotva viszonylag egyszerű eszköznek minősül a gyantacsíkok mellett, viszont hátulütője, hogy sokkal gyakrabban kell kézbe venni, mint amennyiszer ahhoz kedve lenne az embernek. Az epilálás és a gyanta hagy egy kis pihenőidőt a két használat között, azonban sokakat eltántorít a tudat, hogy az alkalmazásuk némi kellemetlen érzéssel, esetleg fájdalommal jár. Ám kevesebb nyűggel és szenvedéssel is megoldható a dolog, néhány szabály betartásával.

Otthoni gyantázás gyulladt szőrtüszők, piros pöttyök nélkül

Az első nagy gyantázás előtt, fontos a fájdalomtűrés előzetes tesztelése. Semmiképpen nem tanácsos teljes testtel kezdni. A lábszár szőrtelenítése során kitapasztalhatod a helyes technikáját, hogy a vékonyabb bőrfelületeken – mint például a hónalj és a bikinivonal – már flottul menjen.

Vannak vékonyan felvihető lágy gyanták, és vastag rétegben kenhető kemény gyanták. Hogy melyik kence a megfelelő számodra, az függ a szőrszálak vastagságától, illetve a bőr érzékenységétől. A görgős gyantapatronnal felapplikálható készítmények a vékonyabb szőröket is jól megfogják, és kevésbé drasztikusak az érzékeny hámréteg számára.

Ebben az esetben a gyanta lehúzócsíkkal távolítható el, ami megkönnyíti a műveletet. Lágy és kemény gyanták is kaphatóak ilyen változatban. A spatulás megoldások már nagyobb rutint igényelnek, ezek a termékek erősebb szőrzet letépésére alkalmasak. A szemöldök környékén, a bajuszka területén is bevethetők, de a bikinivonalon, hónaljon is jól működnek.

Ha a szőrszálak meg vannak vastagodva, a bőr viszont vékony és könnyen irritálttá válik, akkor ennél az utóbbi eljárásnál könnyebben történhet kipirosodás, kipattogzás. A helyes technikával azonban a fájdalmas szőrtüszőgyulladás kivédhető. Irritációra hajlamos, érzékeny bőrre külön gyantakészítményeket találhatsz. Általában ezeket bőrnyugtató gyógynövénykivonatokkal és különféle ápoló olajokkal dúsítják.

Melegítés és hőmérséklet

A forró gyanta könnyen megégetheti a bőrt, aminek a felső hámsejtjei így leválnak a szőrrel együtt. Ez az enyhe égési sérülés pár nap alatt lehámlik, de nagy bosszúsággal tud járni. Inkább melegítsd többször, kevesebb ideig a gyantát, minthogy véletlenül megégesd a bőröd.

Szőrhosszúság

Kezelni csak olyan bőrfelületet lehet, ahol a szőrzet minimum 4-5 mm hosszú. Ez borotválás után legalább 1,5-2 héttel érhető el.

Különféle típusú gyanták használata

Nem árt tudatában lenni annak, hogy a láb és a bikinivonal szőrtelenítéséhez más-más gyantát tanácsos használni. A bajusz, a szemöldök, a hónalj, és az intim vonalak mentén gyakran alkalmaznak krémgyantát, mivel az kevésbé tapad a bőrhöz, csak a szőrt tépi ki. Ezek a helyek sokkal érzékenyebbek, így fokozott odafigyeléssel kell kezelni őket. A has, a lábak és a kar területeire praktikusabb a könnyen használható, patronos megoldást választani.

Bőr felkészítése a forró élményre

Gyantázás esetén sokszor nem jön ki az egész szőrszál, csak elszakad. A tépés hatására sérült szőrtüsző pedig nem megfelelő szőrnövekedéshez vezethet. A száraz, durvább bőrfelület, valamint a túlzottan erőteljes szaruréteg szintén problémát jelenthet. Érdemes szőrtelenítés előtt meleg vízzel átmosni a bőrt, majd megfelelően felpuhítani. Nem szabad megfeledkezni a rendszeres bőrradírozásról sem. Ehhez alkalmazható luffa szivacs, vagy akár házilag, sóból, kávézaccból is készíthető testradírt.

A helyes irány

Egyértelműnek tűnhet, mégis bele lehet esni abba a hibába, hogy nem megfelelő technikával tépkedi a szőrt az ember. A gyanta felvitelét a szőr növekedési irányában kell megejteni, a letépését azonban ellentétesen.

Lendülettel

Ha valaki besegít a szőrtelenítési műveletben, akkor a letépés során nem lehet gond a megfelelő lendülettel, ám amikor saját magán végzi valaki a szőrmentesítést, biztos, hogy eleinte félénken óvatoskodni fog. A gyanta éppúgy működik, mint amit anyukánk mondott anno a sebtapaszról: minél gyorsabban távolítod el, annál kevésbé fájdalmas. Nem érdemes sokat készülni a pillanatra, a hirtelen tett mozdulat gyakran kevésbé kellemetlen, mintha szakaszosan cibálod a szőrt, amivel ráadásul a szőrtüszőket is megnyúzbálod.

Gyantáztatás után a sima felületet be lehet kenni gyulladáscsökkentő, nyugtató zselével, hogy elkerüld a bőrirritációt. Ha a kemikáliáktól tartasz, használhatsz természetes összetevőkből álló cukorgyantát is.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés