A pH-érték egy olyan kémiai mennyiség, ami egy 0-14-es értékű skálán mutatja meg, hogy valami savas vagy lúgos kémhatású-e. Hét alatt savas, fölötte lúgos, hetes értéken pedig semleges kémhatásról beszélünk. A bőr ideális pH-ja 5,5-ös, így a bőrben játszódó folyamatok ezen az értéken működnek a legoptimálisabban.

Miért fontos a pH-egyensúly?

Amikor ez az érték kibillen a nem megfelelő kozmetikai termékek használata és a helytelen táplálkozás miatt, a bőr érzékennyé, ráncossá, gyulladttá és pattanásossá válhat. A pH egyensúlyban tartása a savköpeny egészsége miatt fontos, mivel az felelős a bőr nedvességtartalmának megőrzéséért, továbbá a méreganyagok és baktériumok távol tartásáért. Ha a bőr túl lúgos kémhatású, száraz és ráncos lesz, ha pedig túl savas, pirosság, viszketés és irritáció léphet fel.

Mi okozza az egyensúlyvesztést?

Például a csapvíz keménysége, hiszen nagy az ásványi anyag- és nehézfémtartalma, melyek irritációhoz, gyulladáshoz és viszketéshez vezetnek. Továbbá lebontják a kollagént és az elasztint, emiatt hamarabb és intenzívebben jelentkeznek a ráncok. Ezenkívül klórt is tartalmaz, ami megfosztja a bőrt a természetes olajrétegétől. Ha a zuhanyfej hamar és nagy mennyiségben vízkövesedik, biztosan túl kemény otthon a víz.

Hogy lehet elérni az optimális pH-értéket?

Arcmosás után figyelni kell arra, hogy ki legyen egyenlítve a bőr pH-értéke. Ezt micellás víz használatával lehet elérni, amire a francia nők már régóta esküsznek. Globálisan csak néhány éve terjedt el, de Franciaországban már a ’90-es években kifejlesztették, és azóta töretlen sikere van. Kerülni kell az olyan arclemosó termékeket is, melyek túl lúgos kémhatásuk révén kiszárítják a bőrt. Helyette semleges vagy enyhén savas, AHA- vagy BHA-savat tartalmazó termékeket ajánlott használni, melyek kiválóan védenek a baktériumok ellen is.

Milyen hatással van a pH-ra az étkezés?

A kozmetikai termékeken kívül az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége is erősen befolyásolja a bőr kémhatását. A túlzott hús-, tejtermék-, kenyérféle- és készételfogyasztás rontja a vér pH-értékét, ami betegségek és a szervezet elsavasodásához vezet. A kiegyensúlyozó, lúgos ételek segítik a vér oxigénellátását, ezáltal javul az emésztés, és szebb lesz a bőrkép.

A kelkáposzta, Cayenne-bors, fokhagyma, sárgarépa, káposztafélék és az almaecet lúgos kémhatásúak, így érdemes belőlük többet fogyasztani. Kerülni kell a kávét, a szénsavas üdítőitalokat is, helyettük minél több zöld teát és zöldturmixot ajánlott inni.

Persze, a legfontosabb az egyensúly megtalálása és megtartása, nem lehet kizárni a savas kémhatású ételek fogyasztását sem, csupán mértéket kell tartani, és ki kell egyensúlyozni egészséges, lúgosító élelmiszerekkel.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés