Hatékony, ám annál egyszerűbb arcjógalépések, amelyekkel otthon is küzdhetsz a zavaró toka ellen. A nyak feszesebbé és kontúrosabbá válik, ha rendszeresen csinálod.

hirdetés

A toka megjelenése kivétel nélkül mindenkit zavar, hiszen nem csupán a nyaki, illetve áll alatti területet teszi szélesebbé, az arckaraktert és az arc formáját is átalakítja optikailag. Noha sokan a hízással állítják párhuzamba, amiben egyébként valóban van igazság, nem csupán a felszaladt felesleg okozhat tokásodást. A genetika mellett a rossz testtartás, valamint az öregedés éppúgy a nyaki kontúrok megereszkedésével járhat.

A szépségápolási rutinnak általában nem része a nyaki terület, márpedig az áll alatti rész éppúgy megérdemli a gondoskodást, pláne akkor, ha a tokásodás elkerülése, késleltetése a cél. Bár általában a ráncok kerülnek előtérbe az idő múlásával, a nyaki kontúrvesztés legalább annyira zavaró lehet, mint a mélyülő barázdák, ezért célszerű tudatosan, célzottan foglalkozni a problémával. A megelőzés sokkal hatékonyabb, mint a már lógó toka méretének csökkentése, noha a kis toka még mindig visszahúzható a megfelelő módszerekkel.

 

Arcjóga és masszázs toka ellen otthon, egyszerűen

De milyen módszerekkel érdemes megelőzni vagy éppen visszafordítani a tokásodást? Egyrészt az arcon alkalmazott hatóanyagok, krémek és szérumok a nyaki területeken éppúgy hatékonyak. Fontos, hogy a bőr megőrizze rugalmasságát és feszességét, ezért az arcbőrre felvitt kozmetikumokat célszerű lehúzni az áll alatti bőrfelületre is.

Másrészt a különböző arcjógamozdulatok és masszázslépések nagyban hozzájárulhatnak a toka elleni küzdelemhez. Sokan alkalmaznak gua sha követ és különböző masszírozó mozdulatokat az arcukon, ám a nyak környékén szintén érdemes bevetni a megfelelő technikát.

Ebben a videóban lépésről lépésre láthatod, hogyan néz ki egy hatékony otthoni arcjóga és masszázs, ami kifejezetten a toka területére koncentrál. A procedúra mindössze nyolc percet vesz igénybe, könnyedén beépíthető akár az esti, akár a reggeli szépségápolási rutinba. A lépések egyszerűek, kezdők számára is elsajátíthatók. Pár alkalom után már videós segítség nélkül is pontosan tudni fogod, hogy mit hogyan csinálj.

 

Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy a rossz testtartás vagy az öregedés okozza a toka megjelenését. A probléma minden esetben onnan ered, hogy a kötőszövetek rugalmassága csökken. Ebből adódóan az áll alatti terület veszít kontúrozottságából, lógni kezd, a nyak pedig szélesebbé válik.

A rendszeres telefonhasználat, a görnyedés nagyon megterheli a gerincet, az áll folyamatosan előrecsúszik, a nyaki zsírpárnák pedig durván kitüremkednek. Az öregedés során a probléma még súlyosabbá válhat, hiszen ahogy az arcbőr veszít rugalmasságából, úgy az áll alatti területen is észlelhető a kontúrvesztés, ami bizony még nagyobb és látványosabb tokához vezet.

Az arcjóga és a masszázs alaposan felpezsdíti a vérkeringést, ennek köszönhetően a tápanyagok, illetve az oxigén áramlása kiegyensúlyozottabban zajlik, javul a sejtanyagcsere. A letapadt izomzat átmozgatásával a jóga és a masszázs azokat az izmokat is munkára bírja, amelyek napközben aligha kapnak terhelést. Ennek köszönhetően javul a tartás, javul a kötőszövetek állapota, így a toka is szépen visszahúzódik.

Természetesen egy nyolcperces arcjóga és masszázs nem tesz csodát, nem fogja varázsütésre eltüntetni és visszarántani a lógó tokát. Ahhoz, hogy valóban szemmel látható legyen az átalakulás és a feszesedés, rendszeresen kell elvégezni a gyakorlatokat. Szintén fontos megjegyezni, hogy a toka nem csupán túlsúly mellett, egészséges életmód, rendszeres mozgás és tudatos étkezés mellett éppúgy kialakulhat. A genetikával és az idő múlásával nehéz harcolni, ám mérsékelni és lassítani mindenképpen lehet a tokásodás folyamatát.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés