Az idő múlásával a bőr jelentősen veszít rugalmasságából, ami az áll és a nyak környékén is igencsak szembetűnővé válik. Számos különböző dolog befolyásolja, hogy kinél milyen mértékben jelenik meg ezen a területen a zsírlerakódás, mint például az étrend, a vitaminbevitel, a hidratálás és a genetika is. Nemcsak plasztikai beavatkozással, hanem rendszeresen végzett lokális gyakorlatokkal is küzdhetsz a toka ellen.

hirdetés

 

Hatalmas tévhit az, hogy csak a túlsúlyos emberek küzdenek a toka problémájával, hiszen a nyaki izomzat rugalmatlansága, ernyedtsége ugyanúgy előidézheti az áll alatti zsírréteg kitüremkedését. A toka megjelenésének esélyét jelentősen növeli az okostelefon és a számítógép napi többórányi használata, melynek során gyakran bemerevedik és letapad a váll és a nyak izomzata. Mivel a gravitáció is jelentős ellenség ebben az esetben, ezért különösen oda kell figyelnie az áll alatti területre mindazoknak, akik hajlamosak a tokásodásra.

 

Az első és legfontosabb lépés, hogy a napi arcápolási rutin részeként a nyaki területre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A megfelelő hatóanyagokat és krémeket bevetve a nyaki bőr megereszkedése ugyanúgy lassítható, mint a bőröregedés folyamata és a ráncok megjelenése.

Az egészséges étrend és a megfelelő mértékű napi mozgás is elengedhetetlen a tökéletes, feszes áll alatti terület eléréséhez. Bár a genetikával nehéz felvenni a harcot, a nyaki zsírpárnák kialakulása lassítható ezekkel a módszerekkel. A rendszeres folyadékbevitelre szintén érdemes odafigyelni, hiszen a bőr rugalmatlanságát a dehidratáltság fokozhatja.

Ha már észlelhető a tokásodás folyamata, de még elcsíphető stádiumban van, nem kell azonnal drága kezeléseket vagy sebészeti eljárást igénybe venni. Nem árt mindennap ezt a rövid nyakizom-erősítő mozgássorozatot elvégezni a kívánt feszesség elérésének érdekében. A fejbiccentő izom erősítése különösen fontos, hiszen a nap nagy részében ignorálva van, amikor az okos kütyüket bújjuk.

Egyszerű nyaktorna toka ellen

Így végezd a tokafeszesítő gyakorlatsort

  • Az izmok bemelegítésének céljából fordítsd jobbra a fejed addig, ameddig csak tudod. Ezután térj vissza középállásba, majd balra fordítsd hasonlóan lassú mozdulattal. Ezt ismételd meg kétszer egymás után.
  • Járj be egy alsó félkörívet a fejeddel: a mozdulatot indítsd el lefelé, majd jobbra és balra is vezesd a félkört, végül térj vissza középállásba. Végezd a mozdulatot kétszer egymás után.
  • Döntsd hátra a fejed lassan, ameddig tudod. Ezután próbáld az állad többször is a plafon felé felszegni, mintha felfele szeretnéd azt nyújtani.
  • A fejed továbbra is maradjon ebben a pozícióban, nyisd ki a szád, majd zárd össze több alkalommal ismételve.
  • Lassan, óvatosan térj vissza középállásba, döntsd előre a fejed.
  • Fordítsd a fejed jobb oldalra, emeld meg az állad, majd ismét nyújtsd azt több alkalommal előre. Ezután újból jöhet ugyanebben a pozícióban a száj nyitása és zárása.
  • Ugyanezt a mozdulatsort végezd el bal oldalra, felfelé néző állásban is.

 

Kövesd a videóban látott mozdulatokat lépésről lépésre, és végezd el naponta reggel vagy este, amikor jobban belefér az idődbe.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés