A tökéletesen passzoló alapozó árnyalatának megtalálása tízből egy nő esetében legalább annyira fontos, mint a megfelelő partneré. Ez derül ki legalábbis a Revlon kozmetikai márka egyik felméréséből.

És nem véletlenül, hiszen az árnyalaton kívül a textúra és a finish sem mindegy, hiszen hiába találja meg valaki a tökéletes színt, ha az állaga nem jó a bőrnek. Vagy épp fordítva. Ráadásul itthon sokkal korlátozottabb az alapozók színskálája, emiatt gyakran külföldről kell megrendelni a terméket, nem keveset kockáztatva ezzel egy magasabb árkategóriás termék esetében.

Épp a minap éltem át az alapozóválasztás szörnyű procedúráját, amikor is a drogériában négyen is próbálták megkeresni a nekem való árnyalatot és textúrát, sajnos kevés sikerrel, ráadásul egy kerek órát is elvesztegettem vele.
Ezután úgy éreztem, talán jobb, ha legközelebb inkább magam járok utána mindennek, ahogy eddig is tettem. Ehhez csupán türelem kell, és a következő tippek betartása.

Tudd, hogy mire van szükséged!

Ha mindennapi használatra keresel terméket, válassz egy könnyebb textúrájú, enyhe vagy közepes fedést adó alapozót, esetleg színezett hidratálót. Jobban tud a bőr lélegezni, és korrektorral könnyen lehet javítani az apróbb bőrhibákat. A betonfedést tartogasd alkalmakra, de a pattanásos bőrnek is jobb, ha levegőhöz jut.

A bőrtípus sem mindegy, az olajos bőrűek a mattító és hidratáló változatokat keressék, a száraz bőrhöz pedig ugyancsak a hidratáló, de szaténos finish-t adó termékek passzolnak.

Légy tisztában a bőrszíneddel!

Sokféle tónus létezik, a sárgás, rózsaszínes és neutrális árnyalatoknak is van több fajtájuk. Emiatt jobb, ha kiválasztasz három olyat, ami szerinted a legközelebb áll a színedhez, majd egymás mellé felkened őket úgy, hogy az álladtól indulva a nyakadra is kensz belőlük.

Menj ki a fényre!

Ha felkented őket, menj ki a természetes fényre, hogy lásd, miként mutatnak a színek. Mivel sok alapozó oxidálódik egy idő után, elkerülhetetlen a várakozás. Akár haza is mehetsz, nem kell rögtön megvenni a terméket.

Az évszakhoz válassz színt!

Mivel télen világosabb a bőr, nyáron pedig barnább, nem használhatod egész évben ugyanazt az árnyalatot. Ezt mindig tartsd szem előtt!

Az is befolyásolja az alapozó végeredményét, mivel és miként használod. Ha a zsíros bőr a mattító textúra ellenére is átfénylik, próbálkozz primer felvitelével a sminkelés előtt, majd fixáld áttetsző púderrel a végeredményt. Száraz bőr esetében pedig nagyon fontos az alapos hidratálás.

Ha pedig úgy tűnik, csíkos a végeredmény, lehet, hogy az ecsetet kell szivacsra cserélned, és nem az alapozóval van a probléma.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés