A bőratka gyakran áll különböző haj- és bőrproblémák mögött. Ha nem észleljük időben a jeleit, esetenként akár aknéval és rosaceával is meg kell küzdeni. Sokan azonban észre sem veszik, hogy ezzel a fura kis betolakodóval élnek együtt, mert nem minden esetben okoz feltűnő tüneteket.

hirdetés

 

Mintegy hetven típusa ismert jelenleg a bőratkának, melyek közül kettőről lehet tudni, hogy előfordulnak az emberi testen. Nappal pihennek, csak éjszaka kezdenek el mozogni. Nagyon parányiak, szabad szemmel nem láthatóak, ezért jelenlétükre az általuk okozott bőrtünetekből lehet következtetni, de, ha valaki nem jól alszik, a hangyamászásszerű, bizsergető, esetenként viszkető éjjeli bőrreakciókból is sejtheti, hogy potyalakói vannak.

Sok esetben azonban semmilyen problémát nem okoznak, ilyenkor felesleges a szűrés. Leginkább az arcbőr faggyúmirigyeiben, szőrtüszőiben telepszenek meg, és elsősorban faggyúval táplálkoznak. Gyakran a szempilla és a szemöldök környékén ágyazzák be magukat, az érzékenyebbeknél ezeken a területeken is gyulladások jelentkezhetnek.

 

A legtöbben azonban tünetmentesen hordozzák a bőratkákat, míg egyes emberek bőre nem jól tolerálja a jelenlétüket. Mivel az atkák irritálhatják a mirigyek pórusait, így fokozódik a faggyútermelés. A bőr durvává válik, égő érzés tapasztalható, és megjelennek a piros felületek, a kiütések, a pattanások is idővel.

A Demodex atkák túlzott mértékű elszaporodása viszketéshez, illetve nagyfokú hajhulláshoz vezethet. Az általuk előidézett bőrbetegségek közül a leggyakoribb a fokozott bőrpírt okozó rosacea, de persze nem minden esetben atkafertőzés áll a vörösséggel, értágulattal járó bőrjelenség mögött.

Hogyan terjed a bőratka, és mikor érdemes szűrésre menni?

A bőratka tiszta körülmények között is könnyed terjed a bőrrel vagy a hajjal érintkező közös használati tárgyakkal, így nem érdemes egymás között cserélgetni a törölközőt, a sminkeszközöket, vagy a fésűt. A nem megfelelő higiénia, például a túl ritkán cserélt törölköző és az ágyneműhuzat is kedvez a bőratkák szaporodásának.

Serdülőkorban, amikor a faggyútermelés intenzívebbé válik, a bőratkák kedvezőbb feltételeket kapnak a megtelepedésükhöz, de valójában minden életkorban előfordulhatnak a bőrön. Sajnos igen gyorsan szaporodnak, egy alkalommal 12-14 petét raknak le a faggyúmirigyekben, a folyamatos körforgás tehát – kezelés hiányában – maximálisan biztosított.

 

Érdemes szakorvoshoz fordulni bőratkaszűrés céljából, amennyiben jellemző tünet a pattanásos bőr, a kitágult pórus, a hajhullás, vagy a szemöldök vonalában jelentkező bőrgyulladás. A nem múló, felnőttkori akné hátterét általában minden oldalról – hormonok, emésztés, ételallergia – feltérképezik, így előfordulhat, hogy a bőratka kiszűrését is elrendeli a bőrgyógyász.

Egy teljesen fájdalommentes rutinvizsgálatról van szó, amely során a bőr- és faggyúmintát mikroszkóp alatt is szemügyre veszik. Ha bebizonyosodik a Demodex-fertőzés, nem kell kétségbe esni, hiszen vényköteles készítményekkel lassan ugyan, de hatékonyan kezelhető a probléma.

A bőratkák egyébként nem élnek egy hónapnál tovább, és gyakran az elpusztulásuk után kerülnek olyan baktériumok a faggyúmirigyekbe, melyek gyulladt göböket, pattanásokat, aknét okoznak. Mivel folyamatosan továbbszaporodnak, a körforgás sajnos csak a megfelelő kezeléssel szüntethető meg.

A bőrgyógyász által felírt speciális szerek mellett a bőr tisztítása, nyugtatása és regenerálása is fontos, megfelelő kozmetikai kezelésekkel. Ilyenkor külön bőrápolási tanácsokat javasol az orvos vagy a kozmetikus, melyekkel fokozatosan helyreállítható a bőrflóra.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés