Ez az öt szuper hatóanyag remekül működik ráncok és finom barázdák ellen. Érdemes olyan krémeket és szérumokat bevetni, amelyek tartalmazzák őket, ezáltal látványosan frissítik, valamint feszesebbé, simábbá teszik az öregedő és érett arcbőrt.

hirdetés

A tökéletes arcápolási rutinhoz nem árt némi háttértudás, ami alapján az ember kiválasztja a számára legmegfelelőbb kencéket. Egy anti-aging fókuszú rutin esetében nem elegendő, ha a termékeken ott szerepel a „ránctalanító” kifejezés, a hátoldalon feltüntetett hatóanyagok sokkal többet árulnak el egy egy krém vagy szérum hatékonyságáról. Ahhoz, hogy ténylegesen lassítani tudd az öregedés folyamatát és finomítsd a már meglévő redőket, valamint segíts a hámrétegnek megőrizni a fiatalos rugalmasságát, ezeket a szuper összetevőket kell keresned a leírásban.

Ez az 5 szuper hatóanyag tényleg működik ráncok ellen

Retinol

A retinoidok az A-vitamin-származékok csoportjába sorolhatók, rendkívül erős antioxidánsok, ennek köszönhetően pedig fontos szerepet játszanak a bőröregedés lassításában. Segítik a sejtek megújulását és támogatják a kollagéntermelést, hozzájárulnak a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. A retinol az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban alkalmazott retinoid az otthoni bőrápolásban. Gyengédebben bánik a hámréteggel, mint a retinolsav, ám ennek ellenére érdemes csak apránként, fokozatosan bevezetni a rutinba. Elképesztően hatékonyan működik ráncok és foltok, valamint hegek ellen.

1.: La Roche-Posay regeneráló ránctalanító szérum retinollal, 18 600 forint. 2.: CeraVe Resurfacing Retinol szérum, 7000 forint, 3.: The Ordinary Retinol 1% in Squalane, 3830 forint.

 

C-vitamin

A C-vitaminról sokaknak még mindig az immunrendszer védelme ugrik be elsőként, pedig a bőrnek legalább akkora szüksége van rá a fiatalos, ragyogó megjelenés megőrzéséhez. Rendkívül erős antioxidáns, hatékonyan küzd a szabad gyökök pusztító, sejtromboló hatása ellen, ezáltal lassítja a ráncok kialakulását és elmélyülését. A kollagéntermelés serkentéséhez is hozzájárul, ami szintén nélkülözhetetlen a feszes hámréteghez. Megelőzés céljából éppúgy érdemes bevetni, abszolút szebbé és üdébbé varázsolja az arcbőrt.

1.: Ilcsi Alma & Citrom booster szérum 10% C-vitamin, 8490 forint. 2.: BABOR Refine Cellular Detox Vitamin Cream, 86 180 forint. 3.: Q+A bőrélénkítő szérum C-vitaminnal, 4260 forint.

 

Peptidek

A peptidek egyébként is megtalálhatók a bőrünkben, ám az orvostudománynak köszönhetően már különböző kozmetikumok segítségével is bejuttathatók a mélyebb rétegekbe. A kozmetikai verziók afféle másolatként működnek, s így igyekeznek lassítani a bőröregedés folyamatát. A C-vitaminhoz hasonlóan megelőzésképp is bátran alkalmazhatók a peptides kencék. Amennyiben a működésükben zavar keletkezik, a kollagéntermelés lassul, amitől a ráncok korábban jelennek meg, a hámréteg idő előtt veszíthet rugalmasságából és feszességéből. A peptidek fontos szerepet játszanak a sejtregenerációban, hatékonyan támogatják a bőr megújulását és a kontúrok megőrzését, ezért az anti-aging és a megelőző rutinban éppúgy megállják a helyüket.

1.: Revox Just Peptidek 10% szérum, 2690 forint. 2.: Biotherm Blue Peptides Uplift arckrém peptidekkel, 36 370 forint. 3.: Revolution Skincare Copper Peptide szérum, 5470 forint.

 

Niacinamide

A niacinamide elsődlegesen a pattanások elleni küzdelemben vált elismertté és népszerűvé, azonban anti-aging rutinban éppúgy hasznát lehet venni. Serkenti a kollagéntermelést, ami az idő múlásával fokozatosan lassul, ezáltal hatékonyan járul hozzá a ráncmegelőzéshez. Erősíti a bőr védőrétegét és hozzájárul a hidratációhoz, javítja a hámréteg vízmegtartó képességét, amitől az arcbőr teltebb és üdébb hatást kelt.

1.: Douglas Skin Focus Niacinamide szérum, 9990 forint. 2.: Revox Just Niacinamid 10% szérum, 2690 forint. 3.: Dermacosmetics Niacinamide+ Refining szérum, 28 490 forint.

 

Hámlasztók

Nem győzzük hangsúlyozni a hámlasztás fontosságát a ráncmegelőző bőrápolás terén, ráadásul nem feltétlenül kell egy profi szalonig rohanni a bőr felfrissítéséhez. Bár sokan kifejezetten tartanak az otthoni hámlasztástól, az AHA-savak kíméletesen bánnak a hámréteggel, némi tudással nem lehet csúnya hibát elkövetni a szérumok és krémek felvitelével. Biztonságosan, irritáció és sérülések nélkül távolítják el az elhalt hámréteget, ezzel elősegítve a bőr természetes megújulását, ami nélkülözhetetlen a ráncok elleni küzdelemben. A kollagéntermelésre szintén serkentőleg hatnak, sőt, a már meglévő, finom barázdákat is képesek elhalványítani.

1.: GarnierPure Active Charcoal szérum, 4620 forint. 2.: Bioderma Pigmentbio C-Concentrate szérum, 11 900 forint. 3.: Eveline CosmeticsBeauty & Glow Dragon Blood! feszesítő hámlasztó szérum, 4530 forint.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

Montázsok: Retikül.

  • Megosztás:
hirdetés