A niacinamide a rutinos bőrápolóknak valószínűleg nem hangzik ismeretlenül, azonban azt kevesen tudják róla, hogy használattól függően több problémára jelenthet megoldást.

hirdetés

A niacinamide tulajdonképpen a B3-vitamin kozmetikai iparban elterjedt neve, ami minden korosztály problémájára megoldást nyújthat. A kérdés csupán az, hogy az egyes kezelni kívánt bőrhibák esetén hogyan is kell alkalmazni ezt a csodaszérumot. Segítünk, hogyan építsd be a napi rutinodba.

A pattanások legyőzése, megelőzése

A niacinamide tökéletes társként szolgál a pattanások elleni harcban, olyannyira, hogy a győzelem utáni használattal megelőzhető az újabb aknék megjelenése is, hiszen gyulladáscsökkentő hatásával és a faggyútermelés normalizálásával a hőn áhított tökéletes bőr eléréséhez segít hozzá. Ha a pattanások eltüntetése a cél, érdemes más hatóanyagokkal kombinálni.

A bőrápolási rutin részeként BHA-savakat használj hámlasztáshoz, heti 2-3 alkalommal. A savmentes napokon pedig az esti rutinod részeként vesd be a 4%-os niacinamide-tartalmú terméket. Kombinálhatod C-vitaminos szérummal, hiszen gyulladáscsökkentő és regeneráló hatása miatt ez is jó kiegészítő lehet, azonban más napszakban vidd fel a bőrödre, mint a B3-vitaminos készítményt.

Ránctalanítás, anti-aging rutin

A niacinamide köztudottan serkenti a kollagéntermelést, ezzel küzd az öregedés és a ráncok ellen. Már a 4-5%-os koncentrációban vásárolható készítmények is nagy segítségedre lesznek a mindennapok során. Ha igazán jó anti-aging rutint szeretnél bevezetni, akkor mindenképp kombináld retinollal – savmentes napokon -, fényvédővel, AHA hámlasztóval vagy C-vitamin tartalmú szérummal.

Pigmentfoltok, hegek ellen

Már a 2-5%-os koncentrációjú niacinamide is segít a zavaró pigmentfoltok és hegek eltávolításában. Mivel ez a probléma jelenti talán a legnagyobb kihívást, mindenképp szükséges más hatóanyagokat is segítségül hívni az egységes bőrtónus elérésének érdekében. Az AHA hámlasztók, a C-vitamin-tartalmú termékek, a fényvédő, valamint arbutin használata javasolt a niacinamide alkalmazása mellett. Azonban itt úgyszintén érdemes figyelni a kombinálhatóságra, vagyis kizárólag savmentes napokon használd a niacinamide-tartalmú kozmetikumokat.

Ami minden bőrápolási rutin esetén fontos

Van néhány aranyszabály, amit érdemes betartani akkor, ha igazán szemrevaló eredményt szeretnénk elérni. Bár említettünk pár hasznos hatóanyag-kombinációt a problémák igazán hatékony orvoslására, fontos tisztázni a bőrápolási rutinunk kialakításának menetét. Ha több szérummal szeretnél dolgozni, minden alkalommal csak egy terméket kezdj el használni, majd idővel társítsd a tökéletes kiegészítővel.

A különböző hatóanyagok esetén továbbá ajánlott az első használatok során a kisebb koncentrációjú készítmények alkalmazása, majd ennek fokozatos növelése. Mielőtt az arcbőrödön tesztelnéd az újonnan vásárolt terméket, tégy egy próbát más területeken, hogy nem okoz-e irritációt, allergiás reakciót a számodra még ismeretlen hatóanyag.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés