Furcsa és vicces régi esküvői szokások és babonák, amelyeket már csak kevesen követnek. A hagyományos lagzikon még mindig a program részei.

hirdetés

A trendek változása nem csupán a divatban észlelhető, az esküvők terén éppúgy látható a ceremóniák és lagzik menetrendjének alakulása. Ami régebben menőnek és bevett szokásnak számított, mára elavult, s újabbnál újabb ötletekkel rukkolnak elő a párok, amelyekkel feldobhatják a nagy napjukat. Néhányan persze még ma is tartják magukat a klasszikus babonákhoz, ám az egykor népszerű tradíciók egy része már teljesen feledésbe merült.

Amikor a fiatal pár elkezdi szervezni az esküvőt, gyakorlatilag minden szóba kerül, a meghatározott programterv azonban sokáig várat magára. Sokan nem is igen vannak tisztában a hagyományokkal, csak a saját nagy napjuk kapcsán találkoznak a furcsa, sokszor döbbenetes szokásokkal. Van, ami fennmaradt, van, ami átalakult az évek során, és természetesen olyan is van, ami abszolút eltűnt a süllyesztőben. Lássuk, mik voltak korábban a leggyakrabban követett esküvői szokások és babonák!

 

Régi esküvői szokások és babonák, melyeket már nem sokan ismernek

Egy hagyományos menyegzőn még fel-felmerül a gondolat, hogy a régi babonáknak is eleget kell tenni az esküvőn, ám a legtöbb modern lagzin már szóba se kerül a menyasszonyszöktetés, a bolondmenyasszony-tánc vagy épp az ifjú ara átemelése a küszöbön. Némelyik tradíció nemcsak furcsa a mai szemmel nézve, hanem igencsak vicces, ezért még a modern esküvők hangulatát is igencsak feldobhatja. Azért van olyan, amit jóformán senki nem hiányol a lagzikból.

Mi is az a lánykikérés?

A lánykikérés vidéki, hagyományos lagzik esetén még mindig bevett szokásnak számít, noha valamivel másabb formában, mint pár évtizeddel ezelőtt. Annak idején enélkül nem is lehetett esküvő, ma már csupán vicces, bájos formalitás, amit a vőfély ízes, poénos beszéde tesz igazán emlékezetessé. A lánykikérés során a vőlegény és annak szülei, rokonai ellátogatnak az ara családjához, hogy hivatalosan is kikérjék az ifjú menyasszonyt. Nos, olyanról nemigen hallani, hogy a szülők az utolsó pillanatban „nem adják oda” a lányukat.

Miért kellett elrabolni a menyasszonyt?

A menyasszonyrablás szintén ritkán fordul már elő a lagzikon, régen azonban elmaradhatatlan része volt az ünnepségnek. De miért volt szükség arra, hogy ellopják az újdonsült feleséget, és miért volt ez meglepő fordulat, amikor úgyis mindenki tudta, hogy ez a hagyomány? A vőlegény barátai, férfi rokonai szervezték a szöktetést, aminek lényege az volt, hogy a menyasszonynak feladatokat kell teljesíteni ahhoz, hogy visszatérhessen szíve választottjához. Az a férj, aki nem tudta megakadályozni, hogy elrabolják szíve választottját, nos, meg is érte a pénzét.

 

A vőlegény nem láthatja a ruhát az esküvő előtt! – Vagy mégis?

Korábban egyértelmű volt, hogy a vőlegény nem láthatja a menyasszony ruháját a szertartás előtt, mert az bizony szerencsétlenséget hoz. Ezt a szokást még ma is sokan betartják, ám előfordul, hogy a körülmények bizony felülírják a hagyományokat. Manapság rendkívül elterjedtté vált, hogy az esküvői fotókat már jóval a nagy nap időpontja előtt elkészítik. Egyrészt időtakarékosság céljából, hiszen a ceremónia napján sokkal rohanósabb a fényképezkedős program, másrészt pedig sokan szeretnének egy kisfilmet vetíteni a róluk készült profi képekből.

Ki az a bolond menyecske? – Segítünk, nem a menyasszony bolondul meg

Noha az est folyamán a menyasszony menyecskévé avanzsál, amikor éjfélkor leveti fehér ruháját és a hagyomány szerint pirosba bújik, a bolond menyecske jelző nem az újdonsült feleségre utal. A bolond menyecske a férj egy barátja vagy férfi rokona, aki éjfélkor női ruhába öltözik, s ahogy a menyasszony is tette, táncra perdíti a násznépet. Egyesek még a vőlegény elcsábításával is megpróbálkoznak, így próbálják viccessé tenni a pillanatot.

Átemelnek még bárkit a küszöbön?

A választ sajnos mi magunk sem tudjuk, valószínűleg igen, hiszen ez a hagyomány némileg fennmaradt az évek múlásával. Manapság már ezt is inkább formalitásként vagy a poén kedvéért tartják be a párok, ám régen mindenki szigorúan vette, hogy az esküvő után az ara bizony nem lépheti át a küszöböt másként, mint a férje karjaiban. Ha a hölgy maga sétált be a házba, az bizony balszerencsét jelentett!

 

Az sem mindegy, hogy vágják fel a tortát

A közös tortavágás azon esküvői szokások közé tartozik, amelyek fennmaradtak az idő múlásával is, azonban az ezzel kapcsolatos babonákra már csak kevesen figyelnek oda. A hatalmas süteménycsoda együttes erővel történő felszelése az összetartozás jelképe, amire pedig annak idején mindenki árgus szemmel figyelt, hogy ki az, akinek felül van a keze a késen. Aki a másik kezére helyezi a sajátját, az irányít majd a házasságban! Sokan ezt csak utólag figyelik meg, amikor megkapják az esküvői videókat, ám manapság már nem tulajdonítanak ennek túlzottan nagy jelentőséget. Emiatt tényleg nem érdemes a torta mellett pepecselni!

Régi, új, kölcsön és kék

Ezt a hagyományt valószínűleg mindenki nagyon jól ismeri. A lényeg az, hogy az esküvő napján kell valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék. Néhány évtizeddel ezelőtt ezt nagyon szigorúan vette a család, mára egyre inkább kezd kikopni a szokások közül. A régi lehetett az édesanya fátyla vagy ruhája, az új pedig a fehérnemű, esetleg a cipő. A kék színt a legtöbben a harisnyakötőben rejtették el, de a hajdíszben vagy az ékszerekben úgyszintén szerepelhetett, mint a tisztaság jelképe. A kölcsönt leginkább a viselt ékszerekkel oldották meg, amit a menyasszony valamelyik barátjától, esetleg családtagjától kapott a nagy napra.

A tányértörést nem sokan hiányolják

Annak idején bevett szokás volt, hogy az ifjú pár tányérok vagy valamiféle cserepek összetörésével űzte el a szellemeket, démonokat. A szilánkok feltakarítása is az ő dolguk volt, persze a násznép mindent megtett annak érdekében, hogy megnehezítse a fiatal házasok dolgát. Mára ez a hagyomány szerencsére egyre inkább feledésbe merül. Gyönyörű menyasszonyi ruhában nem lehetett szórakoztató egy sereg vendég előtt takarítani, manapság pedig valószínűleg nem örülnének annak az éttermek, ha a padlón landolna az ünnepi tányérkészletük.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés