Manapság szinte elképzelhetetlen az esküvő egy csodaszép, fehér ruha nélkül, amiről a legtöbb nő már kislánykora óta ábrándozik. Fazonok tekintetében sok formabontó darabbal találkozni már, de az, hogy a színe ne fehér legyen, az soha még csak eszébe sem jut senkinek, mondván ez a tradíció. Csakhogy, el kell áruljuk, 100 éve sincs, hogy az esküvői ruha színe hivatalosan is fehér lett.

hirdetés

Most biztosan felkaptad a fejed, jogosan, hiszen ma már annyira beleivódott a köztudatba, hogy az esküvő színe a fehér, hogy nehéz lenne másként elképzelni. Viszont az igazság az, hogy nagyon friss hagyományról van szó, ami egészen pontosan 1840-ig megy vissza, az angol Viktória királynő udvarába.

Viktória, a trendteremtő

Ebben az évben házasodott össze Albert herceggel, amire egy csipkékkel díszített, szaténból és selyemből készült abroncsos szoknyát készíttetett. Ez rendkívüli újdonságnak számított az udvarban és a nemesség körében is, hiszen az esküvői ruhák jellemzően színesek voltak –Európa más országaiban is- és a gazdagság kifejezése végett jócskán megpakolták ékszerekkel. Sokszor olyan súlyos volt a ruha, hogy úgy kellett fogni a menyasszonyt, hogy el ne essen.

Mint tudjuk, Viktória nagyon értett a kormányzáshoz, így a ruhán azért mellőzte a drága ékszereket, hogy megmutassa hazájának, az uralkodásban is a megfontoltságra törekszik majd. A ruha csipkedíszítését egy Beer nevű angol falucska céhe készítette, amit azért választott, hogy támogassa őket, és segítsen fellendíteni az ipart. A fehér színre pedig azért esett a választása, mert úgy gondolta a csipke így mutat a legjobban.

Egyébként elődjei közül Mária skót királynő viselt fehér menyasszonyi ruhát 1558-as esküvőjén, de a jellemző szín általában a piros volt, illetve a szegényebbek között kinek, amije volt.

Miután Viktória királynő ruhájának híre ment, csakhamar elkezdték utánozni mások is a furcsa trendet tengeren innen és túl. A Godey’s Lady’s Book nevű amerikai divatmagazin 1849-ben azt írta, hogy az esküvőhöz a fehér szín passzol a legjobban, hiszen a női tisztaság, ártatlanság kifejezésére is ez a legalkalmasabb.

Fehér ruhát viselni kiváltság volt

Ámde volt egy gond a fehérrel. Nagyon költséges volt a tisztíttatása, a 19. században csak elenyésző számba mentek a ruhatisztító üzemek, hiszen nagyon magas adó illette őket. Emiatt csak a vagyonosok engedhették meg maguknak, hogy ilyet viseljenek. Egyébként az esküvői ruhának nem volt olyan különleges, megismételhetetlen szerepe, mint manapság, így nem volt ritka, hogy a ruhát később is felvették egy-egy másik alkalomra, partira.

Nagy fordulópont a II. világháború után következett, amikor az anyag olcsóbbá vált, így ha csak egyszeri használatra is, de egyre többen engedhették meg maguknak. Hollywoodnak is nagy szerepe volt ebben, a filmek hősnői általában fehér ruhában mentek férjhez. 1956-ban Grace Kelly esküvői ruhája is óriási rajongásnak örvendett, így csakhamar elindult az a tradíció, hogy a divatházak couture bemutatóinak végén egy csodaszép fehér menyasszonyi ruha zárta a showt. Ez a hagyomány ma is jellemzi a nyári bemutatókat.

Ma már hagyomány a fehér menyasszonyi ruha, de a 20. században sokan lemondtak róla. Elisabeth Taylor például nyolc házassága közül hat alkalommal viselt színes ruhát, és Brigitte Bardot is egy pink gingham-kockás ruhában ment férjhez ’54-ben. Persze a fehérben tényleg van valami fenséges és lehengerlő, úgyhogy hála Viktória királynőnek, hogy megalapozta ezt a tradíciót.

Képek: Getty Images, Pinterest.

  • Megosztás:
hirdetés