Ismerkedés, romantikus randevúk, lánykérés, majd pedig esküvő. Ez a sorrend még mindenki számára pontosan ismert, ám a boldogan élünk, míg meg nem halunk további fordulópontokat is tartogat. Manapság már aligha szokás figyelembe venni ezeket a fontos dátumokat, noha nem volt ez mindig így. Az évfordulók nevei mostanság koptak ki a köztudatból, néhány évtizede még igencsak komolyan vették az ünneplést.

hirdetés

Rohanó világunkban nem telnek gyorsabban a napok, mint annak idején, sokan mégis számos olyan fordulópont felett átsiklanak, amelyek pár évvel ezelőtt még igencsak fontos pillanatnak számítottak egy pár életében. A séma nem változott, az ismerkedést követően jön az eljegyzés, majd a csodás esküvőt egy hatalmas lagzival zárja le a násznép.

Sokan még egy ideig kitartóan ünneplik a házassági évfordulót, egy-egy romantikus vacsorát még a legsűrűbb héten is igyekeznek belezsúfolni a beosztásba. A rohanós hétköznapok, a gyerekek különórái, a munka és a házi kedvencekkel való foglalkozás mellett azonban szép lassan elsikkadnak a korábban nagyra tartott ünnepek.

Vannak, akik számára nem ismeretlenek a fontos évfordulók nevei, mégsem tudják pontosan, melyiknek mikor jön el az időpontja a házasság után. Azt is fontos megjegyezni, hogy a furcsa elnevezések nem a véletlen művei, minden évben a házasság erősségét, aktuális állapotát szimbolizálják.

 

Ezt jelentik a legfontosabb évfordulók nevei az esküvő után

Papírból lesz a kristály

A házassági évfordulók alkalmával sokan még most is megajándékozzák egymást egy-két aprósággal, annak idején sem volt ez másképp. A különbség csupán annyi, hogy az évfordulók neveihez tartották magukat a párok, főképp a férfiak. Minden évben az adott fordulóponthoz kapcsolódóan lepték meg szerelmüket. Az ezüstlakodalom alkalmával például valamilyen ezüstből készült aprósággal készültek, míg az aranylakodalom idején egy aranylánc bizonyult a megfelelő ajándéknak. Manapság egy csokor virág és egy közös vacsora éppúgy megteszi.

Az első évfordulót papírlakodalomnak nevezik, hiszen ekkor még a kapcsolat nem olyan stabil, hogy egy-két nehézség ne okozhatna pár gyűrődést rajta. Néhol gyapjúlakodalomként említik a fontos dátumot, ami hasonló jelentést hordoz. Noha a gyapjú igencsak fontos és hasznos anyag, mégis sokat kell dolgozni rajta ahhoz, hogy eladható, felhasználható állapotúvá váljon. Egy friss házasság éppen ilyen, sérülékeny és még formálható, rengeteg munka szükséges ahhoz, hogy az ifjú pár eljusson legalább a gyémántlakodalomig.

A tizedik évforduló a rózsalakodalom. Köztudott, hogy ez a virág valóban az igaz szerelem jelképe, így nem csoda, hogy tíz együtt töltött év után ezt az ünnepi fordulópontot is a rózsáról nevezték el. A tizenötödik évben a kristálylakodalom következik, amely arra utal, hogy a házasság már sokat formálódott az év alatt, gyakorlatilag „kikristályosodott”.

 

A porcelántól egészen a gyémántig

A huszadik évben elérkezik a porcelánlakodalom. Igazán elegáns anyag, amire azért nem árt odafigyelni, mert ahogy egy húszéves házasság, úgy egy porcelán is kifejezetten törékeny. Huszonöt év után már a sokak által ismert és sokszor hallott ezüstlakodalom következik. Valószínűleg azért is ismertebb ez a fordulópont, hiszen mégiscsak negyed évszázadról beszélünk. Ezt az évfordulót sokan ünneplik, család és barátok társaságában, a párnak szánt ajándékok között pedig garantáltan megjelenik valamilyen ezüsttárgy vagy ékszer. Az ezüst egy igencsak erős és közkedvelt nemesfém, ennek ragyogása és csillogása ihlette az elnevezést.

Harminc év után gyöngylakodalmat, negyven év után pedig rubinlakodalmat ünnepelhet a család, majd ötven év házasságban töltött idő elteltével aranylakodalomra kerül sor. Talán ez lehet a legismertebb, a neve még biztosan nem kopott ki teljesen a köztudatból, mégis előfordul, hogy nem kerítenek nagy feneket az alkalomnak. A hagyomány szerint ilyenkor újabb aranygyűrűt húzhat a pár egymás ujjára. Újabb öt év elteltével smaragdlakodalomként, majd a hatvanadik házassági évforduló alkalmával gyémántlakodalomként emlegetik az ünnepet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés