A hagyomány szerint hazánkban fehér színben ragyog a menyasszonyi ruha, noha már itthon is egyre többen térnek el a klasszikus vonaltól. A világ többi táján nem feltétlenül a hófehér a bevett szokás, mutatjuk, hogyan öltöznek az arák a különböző országokban.

hirdetés

Hazánkban egyértelműen a fehér menyasszonyi ruha számít igazi klasszikusnak, a ragyogó árnyalat a tisztaságot és az eleganciát jelképezi. Manapság egyre többen térnek el a szokástól, már jó pár éve divatossá vált az ekrü, a csontszín, sőt, sokan színes, akár rózsaszínben pompázó darabban mondják ki a boldogító igent. Az amerikai filmekben is a hercegnős fehér kreációk tűnnek fel a leggyakrabban, ám a világ többi táján nem feltétlenül ezt diktálja a hagyomány.

A legtöbb menyasszony többnyire a fehér mellett teszi le a voksát, ám számos kultúrában mind a mai napig ragaszkodnak a hagyományos megjelenéshez a menyegzőn. Az esküvői ruhákat sokszor különleges, egészen egyedi szokások alakítják, a tradíciók pedig nemcsak az apró részletekben, kiegészítőkben, hanem az öltözék szabásában, anyagában és színében éppúgy megjelennek.

 

A hagyomány szerint ilyen a menyasszonyi ruha a világ többi táján

Indiában a fehér abszolút háttérbe szorul, ha menyasszonyi viseletről van szó. Sokkal inkább a vörös vagy épp a rózsaszín árnyalatai kerülnek előtérbe. A színes szárik általában eleve nagyon díszesek, a ruhát pedig különböző ékszerekkel teszik még ragyogóbbá. Az arák kezén hennafestés látható. Priyanka Chopra és Nick Jonas esküvőjén például egyértelműen érzékelhető volt a kultúrák közötti eltérés. A pár két ceremóniát tartott, az egyiken amerikai, míg a másikon indiai szokások szerint házasodtak össze, ezáltal pedig a ruhák is nagyban különböztek egymástól. Az amerikai hagyományok szerint megrendezett ceremónián egy klasszikus fehér ruhát viselt az ara, míg az indiain egy gyönyörű vörös száriban mondta ki az igent.

Nigériában sem jellemző, hogy a menyasszony fehér esküvői ruhát választ a nagy nap alkalmából. A hagyomány a színes, feltűnőbb darabokat részesíti előnyben. Az arák egy díszes, különleges fejfedőt viselnek, amit gelének hívnak. A pár választja ki azt is, hogy a vendégek milyen ruhában érkezzenek, a színek azért fontosak, mert ezáltal különítik el a két családot, a vőlegény és a menyasszony családját egymástól, a viseletek tónusa pedig általában passzol az ifjú pár által viselt kreációkhoz.

Japánban többnyire tartják a tradíciókat, s bár általában fehérben mennek férjhez a menyasszonyok, egyáltalán nem az általunk megszokott, klasszikus hercegnős ruhában mondják ki a boldogító igent. Egy hagyományos japán kimonót viselnek a nagy napon, ami aligha hasonlít a hazánkban népszerű menyasszonyi ruhák vonalvezetéséhez.

A ghánai szokások szerint a fehér jóformán szóba sem kerül az esküvői ruha kiválasztásakor. A hagyomány szerint az arák színes, feltűnő ruhában mennek férjhez. A kreáció a család klasszikus színeit, mintáit ötvözi. A tónusok rendszerint élénkek, a motívumok pedig bonyolultak, ezáltal a menyasszonyi ruhák hihetetlenül különlegesek és vonzzák a tekintetet.

Kínában a fehér egészen mást képvisel, mint hazánkban, éppen ezért a menyasszonyi ruha sem hófehér színben tündököl. Az arák rendszerint vörösbe bújnak, a gyönyörű kreációk tradicionális díszben pompáznak.

A norvég menyasszonyok többsége manapság már klasszikus fehér ruhában megy férjhez, azonban sokan még mindig ragaszkodnak a hagyományokhoz. A tradicionális viselet neve bunad, melyet különböző hímzések és kiegészítők díszítenek.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés