Az esküvői előkészületek során számtalan dolog merül fel, amit alaposan végig kell gondolni. A menyasszonynak minden aprósággal kapcsolatban döntést kell hoznia, ráadásul már jóval a nagy nap előtt, így nem rossz, ha már van egy fix elképzelés a tarsolyban. Az esküvői ruha is hatalmas fejtörést okozhat, kérdés, hogy a kölcsönzése, a megvásárlása vagy épp a varratása éri meg jobban? Nem csupán anyagi szempontokat célszerű figyelembe venni, így most adunk néhány támpontot, ami alapján jó döntést hozhatsz majd.

hirdetés

Az esküvő minden nő életében az egyik legfontosabb nap, amelyre élete végéig boldogan gondol majd vissza. Éppen ezért minden apró részlet számít, a menyasszonyi ruha pedig különösen sokat nyom a latban. Nem csupán az okozhat nehézséget, hogy milyen fazon és anyag legyen a végső választás, a ruhabeszerzés formája éppúgy elgondolkodtató. Számos szempont alapján kell végiggondolni, hogy a kölcsönzés, a vásárlás vagy inkább a varratás éri meg jobban. A szempontokat egyértelműen az egyéni igények alkotják és formálják, az anyagiak mellett számos más dolog befolyásolhatja a döntést.

Minden verziónak megvan a maga előnye és hátránya, ezeket célszerű mérlegre tenni, hogy biztosan lásd, melyik lesz számodra a legkényelmesebb, legjobb megoldás. Sokan hajlamosak elodázni a döntést, ám fontos megemlíteni, hogy a ruhabeszerzés sokszor hosszas, macerás folyamat, különösen akkor, ha a varratás mellett dönt valaki. Már hónapokkal az esküvő előtt érdemes utánajárni a dolgoknak, és kiválasztani a megfelelő kreációt, ha nem szeretnél kifutni az időből.

 

Az esküvői ruha kölcsönzése

Előnyök

A ruhakölcsönzés tűnik első blikkre a legegyszerűbb megoldásnak, s sokan azt gondolják, hogy ez a lehető legolcsóbb is, ám ez nem feltétlenül igaz. Az árakat szalonja válogatja, érdemes már előzetesen utánajárni a kiszabott tarifáknak, ha nem akarsz hatvanhat üzletet végigjárni. Bizonyos helyeken a kölcsönzés költsége egységes, míg máshol a ruhától függ, hogy mennyit kell fizetni az egynapos használatért.

Azzal szintén tisztában kell lenni, hogy a legtöbb szalon elkér egy borsos összegű kauciót, ami biztosítékként szolgál arra nézve, hogy a ruha garantáltan visszakerüljön hozzájuk. Ezt a pénzt természetesen visszakapod, ha sérülésmentesen visszaszolgáltatod a kreációt, ám ha szűkös a keret, mindenképpen számolnod kell vele.

A kölcsönzés egyik nagy előnye, hogy számtalan ruha között válogathatsz, nagyjából azonos összeghatáron belül. Nem kell aggódnod amiatt sem, hogy nem lesz rád jó az adott darab, ugyanis a legtöbb szalonban méretre igazítják az álomruhát, több ruhapróba alkalmával is ellenőrzik a centiket. Ha trükkös a fazon, még olyan extrákat is kérhetsz, hogy a felsőrészbe varrják bele a melltartópárnát, így nem kell külön pánt nélküli fazon után rohangálnod.

Ami szintén nagy segítség, hogy a helyszínen nem csak a ruhát, a különböző kötelező kiegészítőket szintén megkaphatod. Így fátyol, hajdísz és lépéssegítő szintén a rendelkezésedre áll majd, melyek garantáltan passzolnak a kiválasztott darabhoz. Ugyanígy az adott helyen hozzájuthatsz egy füst alatt a menyecskeruhához, vagy a lagzihoz választhatsz külön ruhakölteményt, amelyben könnyebben tudsz táncolni. Sokaknak talán az is leegyszerűsíti a kipipálandó feladatok sorát, hogy a ruha tisztíttatásával így nem nekik kell foglalkozniuk, az esküvő másnapján egyszerűen csak visszaszállítják a kölcsönzött holmikat a szalonba, és ezzel le van tudva a nagy nap utáni teendők egyik meghatározó része.

Hátrányok

Ami hátrány lehet, az az, hogy megeshet, nem te vagy az első, aki viseli az adott esküvői ruhát. Ez sokak számára zavaró, míg másokat egyáltalán nem érdekel, de a kölcsönzésben bizony benne van ez az eshetőség. Általában egy ruhát csak két-három alkalommal adnak ki ideiglenesen, majd kiárusításon eladják azt, természetesen töredékáron. Ha igazán egyedi szeretnél lenni, a ruhakölcsönzés emiatt biztosan nem lesz opció számodra.

Ha már egyediség, akkor fontos megemlíteni azt is, hogy nem biztos, hogy rátalálsz az álomruhádra. A kínálatban számtalan fazon és anyag sorakozik, általában minden szalonban széles a repertoár, de benne van a pakliban, hogy a harmadik, negyedik üzletben sem találsz olyan kreációt, ami ténylegesen megfelel az elképzeléseidnek.

Az árakat tényleg szalonja válogatja, ám sokszor nem jön ki olcsóbban a végösszeg, mint egy megvásárolt ruha esetén. A kiárusításokhoz, second hand vásárláshoz képest a kölcsönzés jóval drágább lehet, így a pénztárca kímélése nem feltétlenül szól mellette. Azonban tény, hogy egy helyen minden segítséget megkapsz, nem kell külön rohangálni a kiegészítőkért, és még egy profi varrónőt sem kell előhalásznod, ami egyébként is nagy feladat az esküvői szezon okozta hajtásban.

 

Akár meg is vásárolhatod

Előnyök

Az esküvői ruha kölcsönzése mellett a vásárlás is szóba jöhet. Sokan azt gondolják, hogy ez egy méregdrága megoldás, ami persze nem áll messze a valóságtól, de elképesztően olcsón is meg lehet úszni. Relatív, hogy kinek mi számít olcsónak és drágának, de tény, hogy sokszor kisebb összeget kell kifizetni a megvásárolt darabért, mint egy kölcsönzés alkalmával.

Ha egy aktuális szezonos kreációt szeretnél, azért valóban hatalmas összeget kell kifizetned. Határ a csillagos ég, a végső árat számos dolog befolyásolja, kezdve a ruha anyagától a díszítésen át egészen a tervezőig. Az esküvői divat nem feltétlenül változik évről évre olyan hatalmas mértékben, éppen ezért célszerű a kiárusításokon nézelődni egy kicsit. Az előző szezon kínálatát általában ősszel, télen és tavasszal is kiszórják az üzletek, ahol tényleg töredékáron lehet beszerezni a csodás darabokat.

Talán még a kiárusításoknál is jobb opció, ha a különböző közösségi médiás felületeken nézelődik az ember. Az egyszer használt darabokat nagyon olcsón be lehet szerezni, akár az adás-vétel felületeteken, akár különböző csoportokban igazi kincsekre lehet bukkanni. Ha olcsó megoldásra vágysz, valószínűleg ez a legjobb megoldás.

A tervezői darabok esetén szintén célszerű a közösségi médiás csoportokban keresgélni, ahol sokkal olcsóbban beszerezhetsz egy igazán minőségi esküvői ruhát. Igaz, hogy ezt már korábban viselte valaki, így nem leszel maximálisan egyedi a nagy napon, de ha valakit ez nem zavar, remek lehetőséget kínálnak neki a second hand megoldások.

Amennyiben van egy elképzelésed, de azt nem találod sehol, célszerű keresni egy profi varrónőt, tervezőt, aki elkészíti számodra az álomruhát. Ilyenkor abszolút érvényesülni tudnak az igények, a ruha tökéletesen passzol majd az alakodra, ráadásul tényleg egyedi és személyes lesz az eredmény.

 

Hátrányok

A vásárlásnál fontos megemlíteni, hogy az árakat tekintve sokkal nagyobb a szórás, mint az esküvői ruha kölcsönzése esetén. Határ a csillagos ég, nagyon át lehet esni a ló túloldalára, pláne a varratásnál, ahol nehéz előre egy fix összeggel számolni, ugyanis a folyamat során számos változtatás, újítás szóba kerülhet. Ha valaki neves tervezői darabhoz ragaszkodik, és nem szeretne használt ruhában férjhez menni, mélyen a zsebébe kell nyúljon a menyasszonyi ruha megvásárlásához.

Ami szintén megnehezíti a dolgokat, hogy ilyenkor nincs egy teljes brigád körülötted, a különböző kiegészítőkért külön-külön szaladgálni kell. Anyagilag szuper megoldás, azonban a lépéssegítő, a fátyol, a hajdíszek hajhászása nagyon macerás tud lenni. Arról nem is beszélve, hogy a menyasszonyi ruha sosem passzol tökéletesen, egy kisebb csoda kellene ahhoz, hogy centire pontosan az alakhoz illeszkedjen. Ilyenkor neked kell keresned egy profi varrónőt, aki megoldja a problémát, és rád igazítja az álomruhádat.

Egy kiárusításon általában több ruhát próbálhatsz fel, így ebben az esetben nem hátrány, ám a különböző közösségi médiás csoportokból vagy adok-veszek oldalakról megvett ruhák esetén fennáll a problémája annak, hogy csupán egy fazont, egy adott darabot tudsz felpróbálni, így tulajdonképpen nincs összehasonlítási alapod. Még az is előfordulhat, hogy az eladó nem biztosít számodra próbalehetőséget, így ezzel szintén számolni kell.

A varratás kapcsán a legnagyobb hátrány az, hogy nagyon időben kell elkezdeni a folyamatot, először is körbe kell nézni a menyasszonyi ruhákra szakosodott szakmabeliek táborában, esküvői szezonban a legtöbbjük már nagyon elfoglalt és leterhelt, jó előre kell lefoglalni a megfelelő szakembert.

A varrónőhöz célszerű legalább már egy körvonalazódó tervvel beesni, arra nincs idő, hogy ő végigzongorázza veled a lehetőségeket, viszont egy félkész tervhez hozzá tudja adni az ötleteit, hiszen jobban ismeri az anyagok tulajdonságait és nagyobb rálátása van arra, milyen részletek valósíthatók meg, melyik fazon passzolna az alkatodhoz, hogy fog viselkedni az anyag ráncolás, behúzás és egyéb művelet esetén. Az anyagválasztás, a méretre szabás szintén elhúzódhat, így már hónapokkal az esküvő előtt ajánlott belecsapni a ruha megálmodásába, készítési munkálataiba.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés