A karikagyűrű kiválasztásánál nem csak a szín, a forma és a díszítettség számít. Van egy aprócska tényező, ami az ékszer tartósságát is befolyásolja, erre pedig nem árt odafigyelni!

hirdetés

Az esküvői előkészületek számos akadályt gördítenek a jegyespár elé, a házasulandó felek minden esetben rengeteg tennivalóval találják szembe magukat. Sok dologban kell döntést hozni, az egyik legfontosabb pedig egyértelműen a karikagyűrű kérdése. A lagzi csupán egyetlen éjszaka, általában a ceremónia sem több fél óránál, így az élmény, mondhatni, hamar elillan, azonban a házassági ékszer egy életen át megmarad.

A legtöbben elsődlegesen a külsőségeket veszik figyelembe a karikagyűrű kiválasztásakor. Ez abszolút érthető is, ugyanis érdemes a már meglévő ékszerekhez, hölgyek esetében az eljegyzési gyűrűhöz igazítani annak stílusát és kinézetét. No meg a személyes ízlésről sem szabad elfelejtkezni, hiszen ki akarna egy életen át olyan gyűrűt viselni, ami tulajdonképpen nem is tetszik neki?

A tökéletes gyűrű kiválasztása azonban sok esetben áldozatokkal járhat, ugyanis van egy aprócska részlet, amin az ékszer tartóssága múlik. Mindenképpen célszerű figyelembe venni a válogatás során azt is, hogy milyen anyagból készül az adott darab, hiszen jó esetben nem csak néhány hónapnyi vagy éppen pár évnyi viselést kell kibírnia.

 

Nagyon fontos, hogy miből készül a karikagyűrű

Noha az ékszerek általában strapabíró kis csecsebecséknek tűnnek, az évek múlása előbb-utóbb bizony rajtuk is nyomot hagy. A viselésből adódó sérüléseken túl a kopás, az elszíneződés is utolérheti őket, s időnként, néhány évente, mindenképpen érdemes ékszerész segítségét kérni a renoválásban.

Az egyik legnépszerűbb választás egyértelműen az arany, amely egyébként igencsak elnyűhetetlennek bizonyul az évek során is. Na persze semmiképp nem ajánlott vegyszeres vízbe nyúlkálni vele, a takarítás idejére ezt a változatot is érdemes biztonságos helyre letenni. Sokáig a sárga arany volt a legtrendibb a gyűrűk világában, manapság a rozéarany és a fehér verzió tarol igazán.

Az aranygyűrűk esetében a karát az, ami leginkább mérvadó. A 14 karátos verziókat ajánlják inkább hétköznapi viselésre, a 18 karátos ékszerek inkább egy-egy alkalomra szolgálnak. A 18 karátos aranyötvözet aranytartalma magasabb, a gyűrű ezáltal puhább lesz, tehát kevésbé strapabíró. Éppen ezért karikagyűrűnek mindenképpen célszerű 14 karátosat választani.

 

Az ezüst is rendkívül népszerű választás, leginkább letisztult árnyalata és az ára miatt közkedvelt a házasulandók körében. A pénztárcakímélő árazás azonban nem véletlen, azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy az ezüst puha fémnek számít, ezért az ebből készülő karikagyűrű nem lesz olyan tartós, mint például egy arany változat, fényükből, ragyogásukból is igencsak hamar veszítenek.

A titán egyre elterjedtebb választásnak számít, a jegyesek évről évre gyakrabban választják ezt az anyagot a karikagyűrű elkészítéséhez. Népszerűsége nem véletlen, ugyanis igencsak tartós, időtálló, antiallergén, ráadásul kifejezetten könnyű viselet.

A platina hazánkban talán még kevésbé elterjedt, ám annál tartósabb és gyönyörűbb ékszerek készülhetnek belőle. Ritka fémnek számít, éppen ezért az ára is igencsak borsos, noha amennyiben az időtállóság és a prémium kategória a legfőbb szempont, abban egyértelműen a platina lesz a nyerő. Az évek múlásával sem igen veszít fényéből, a színelváltozások sem jellemzőek erre a nemesfémre.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés