Manapság a nászajándék pénz formájában kerül átadásra az esküvőkön. A boríték vastagsága mellett azonban az átadás időpontja és mikéntje is hatalmas fejtörést okozhat a vendégek számára. Segítünk eligazodni az útvesztőben!

hirdetés

Az sokszor már nem is kérdés, hogy az ifjú pár pénzt kér használati tárgyak helyett a násznéptől, hiszen a legtöbben a pár évtizeddel ezelőtti szokásoktól eltérően már a nagy nap előtt is közös háztartásban él. Ennek következtében jóformán mindenük megvan, ami a mindennapi élethez szükséges, egy borítékot sokkal jobban tudnak hasznosítani az esküvő után, mint a tizedik vázát vagy kenyérpirítót.

A legtöbben bele is írják az esküvői meghívóba egy kedves, aranyos versikébe foglalva, hogy aki támogatni szeretné a házasságukat, az inkább egy boríték segítségével tegye. Még az esküvő időpontja előtt célszerű csekkolni a meghívót, ugyanis az időpont mellett számos más hasznos információval szolgálhat az egyébként sokszor feleslegesnek tűnő díszes papírka.

A kérdés azonban nem csak az, hogy mennyit illik adni az ifjú párnak manapság, az ajándékozás mikéntje és annak időpontja sem mindig tisztázott. A kellemetlen szituációk elkerülésének érdekében érdemes előzetesen tájékozódni a szokásokról.

 

Mennyi pénz legyen a borítékban, és hogyan történik a nászajándék átadása?

Mennyi az annyi?

Az első és legfontosabb kérdés a nászajándék esetében egyértelműen az összeg mértéke. A vélemények igencsak eltérnek. Valljuk be, manapság már tényleg nem két fillér összedobni egy kisebb esküvőt sem, az esemény pedig sokszor nem csupán az ifjú párnak, de a násznépnek is megterhelő lehet anyagilag. Sokan úgy vélekednek, hogy nem szeretnék kifizetni a puccos eseményt, hiszen nem ők döntöttek arról, hogy mennyibe kerül majd a ruha, vagy hogy egy vidéki étteremben vagy egy hatalmas kastélyban rendezik-e meg a lagzit. Tény, hogy a jegyespár addig nyújtózik, ameddig a takarójuk ér, no de a vendégek esetében már kicsit más a helyzet.

Ebben ugyan van némi igazság, de nem is feltétlenül ez alapján kell megtömni a borítékot. A legfontosabb, hogy mindenki a saját határaihoz mérten számolgasson. A menyasszony és a vőlegény is tisztában van azzal, hogy a vendégsereg többnyire eltérő anyagi háttérrel rendelkezik. Az íratlan szabály szerint a vacsora összegét illik állni, az azon felül adott összeg az, ami valójában ajándék. Annyit adj, amennyit megengedhetsz magadnak, és azt is vedd figyelembe, hogy közeli rokonról, netán távoli barátról vagy munkatársról van szó.

A pénz mértékét egyébként nem könnyű megsaccolni, hiszen temérdek apró tényező befolyásolja a menü árát is. Általában függ a helyszíntől, attól, hogy csomagajánlatban kérték-e az ételeket és italokat, valamint korlátlan fogyasztású vagy elszámolós rendszerben történik a kifizetés. Ezt sokszor a vendégek nem is tudják előre, így aztán tényleg hatalmas fejtörést okozhat, hogy mégis mennyi az annyi.

Először is célszerű néhány részletről finoman érdeklődni az ifjú párnál. Ha valaki rákérdez arra, hogy mi lesz a vacsora, hogyan fog kinézni a lagzi, hamar olyan támpontokat kaphat, amelyek segíthetnek a nászajándék összegének kiszámolásában. Ezen túl érdemes olyan ismerősöktől érdeklődni az anyagiakat illetően, akik nemrégiben voltak esküvőn, esetleg ők maguk szerveztek egyet, és szívesen beszámolnak az anyagiakról.

Egy korábbi cikkünkben már részletesen kifejtettük, hogy mi alapján érdemes kikalkulálni a nászajándék összegét, ide kattintva elolvashatod hasznos tippjeinket.

 

Mi a helyzet a sorsjegyekkel?

Igaz, hogy a pénz a legnépszerűbb nászajándék, azonban egyre nagyobb divattá válik, hogy a násznép sorsjegyekkel lepi meg az ifjú párt. Ebben a témában igencsak megoszlanak a vélemények, ugyanis a szerencse abszolút kiszámíthatatlan. Utólag sokan úgy gondolják, célszerűbb lett volna a kaparós jegyekre szánt összeget inkább a pár kezébe adni. Sokan viszonylag minimális összeget nyernek az ajándékokkal, míg a vendégsereg így is-úgy is elkölt egy rakás pénzt a különböző sorsjegyekre, legyen bármi a végkimenetele.

A legújabb trendek szerint szintén a meghívóban tünteti fel az ifjú pár, ha azt szeretnék, hogy fejenként egy-egy sorsjeggyel is járuljon hozzá a násznép a szerencséjükhöz, ám ezt inkább a nászajándékon felül, apró gesztusként szokták átadni. Olyan éppúgy előfordulhat, hogy a menyasszonytáncra lehet kaparós jegyekkel befizetni, ám ezeket legtöbbször előre tisztázzák a meghívottakkal.

Nem mondjuk azt, hogy mindenkinél legyen egy-egy sorsjegy a táskában, hiszen ki tudja, mi történik a lagzin, azonban előzetesen nem árt érdeklődni róla, vagy alaposan átböngészni a meghívó szövegét.

Hogyan és mikor kell odaadni?

A pénzkérdés következő lépcsőfoka a mikor és a hogyan. Nagyon kellemetlen szituációk alakulhatnak ki akkor, ha nem a megfelelő időben állít oda valaki a vastagon tömött borítékkal. Minden esküvőnek és lagzinak megvan a maga menetrendje, amit semmiképp nem érdemes felborítani. A leghasznosabb tanács ebben az esetben ugyancsak az előzetes érdeklődés. Az sem rossz, ha az örömanyát, esetleg örömapát vagy a tanukat interjúvolják meg a vendégek, ők nagy eséllyel abszolút tisztában vannak a programokkal.

Egyébként arra, hogy mikor kell átadni a nászajándékot, nincs kifejezetten szabály. Ezt a pár mindig előre eldönti. Van, hogy a vőfély vagy a ceremóniamester jelzi a násznép számára, hogy eljött az ideje az ajándékozásnak. Olyan is előfordulhat, hogy egy kis dobozkát helyeznek ki gyűjtés céljából, és ebbe kell bedobálni a kedves üzenetekkel ellátott pénzes borítékokat.

A legegyszerűbb megoldás egyértelműen a boríték, ám sokan kifejezetten kedvelik a különleges megoldásokat. Lehet készíteni pénzcsokrot, de egy DIY-persely is nagyon aranyossá teheti a gesztust. Vannak, akik téglába tömködik a bankjegyeket, míg mások az általuk sütött grillázstorta belsejébe rejtik az összeget.

Fontos, hogy a nászajándék gyanánt átadott pénz mellé illik egy kedves útravalót írni, általában ezt az összeget mindenki névvel adja át az ifjú párnak.

 

Ez történik, ha van menyasszonytánc

A menyasszonytánc régen alapvető eleme volt az esküvőknek, mára ez a szokás azonban változó mértékben van jelen a lagzikon. Egyesek hűen tartják magukat a hagyományhoz, míg mások abszolút eltörlik a programlistáról. Ha van menyasszonytánc, az fizetős vagy „ingyenes” egyaránt lehet. Nem árt előre tisztázni, hogy milyen formában kerül megrendezésre a táncoltatás, ugyanis igencsak kellemetlen szituációkat szülhet, ha a násznép nincs tisztában az előzetes tervekkel.

Ha a pár a menyasszonytánccal köti egybe az ajándékozást, elegendő lehet egyetlen boríték. Amennyiben nem ez történik, akkor viszont célszerű két külön borítékkal készülni a lagzira. A nászajándékra tanácsos nevet és üzenetet írni, a tánc során átadott összeg már általában név nélkül megy. Ennél a pontnál mindenki a saját belátása szerint dönt. Sokan csak jelképes összeget készítenek a menyasszony pörgetésére, míg mások ez alkalommal is mélyen a zsebükbe nyúlnak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés