A pontos gyűrűméret megállapítása bizony nehezebb feladat, mint azt az ember elsőre gondolná. Sokan a kényelmes megoldást választják, és internetről rendelik meg a karikagyűrűket, azonban ilyenkor fontos tisztában lenni azzal, hogy mégis mekkora ékszert kell beszerezni. Akár egy-egy méretnyi tévedés is problémás lehet, a gyűrű kényelmetlenné válik, ha folyamatosan csúszkál az ujjakon. Íme pár tipp, ha biztosra szeretnél menni.

hirdetés

A tökéletes gyűrű megtalálása nem kis feladat, hiszen a kínálat szebbnél szebb darabokban bővelkedik. Az alapvető kérdés minden esetben az, hogy milyen árnyalat passzol igazán az ifjú pár személyiségéhez, bőrtónusához, vagy éppen ízléséhez. Míg korábban az aranygyűrűk vezették a népszerűségi listát, a fiatalok manapság inkább a fehéraranyra, vagy a rozéaranyra voksolnak.

Ha ez eldőlt, még mindig akadnak olyan tényezők, amelyeket érdemes végigzongorázni. A gyűrű lehet domború és lapos, vékony vagy vastag, díszített vagy sima. Lehet benne vésett minta vagy drágakő, amelyekből szintén hatalmas a választék. Az sem mindegy, hogy a gyűrűk egyedileg készülnek, vagy adott esetben egy kész, fix stílusból választ az ifjú pár. Ha minden kérdésre megszületett a magabiztos válasz, jöhet a gyűrűméret megállapítása.

Az esküvői készülődésben nagyon könnyű elfelejteni ezt az aprócska részletet, s bizony-bizony időben neki kell látni a tervezgetésnek. Szinte teljesen mindegy, hogy egyedileg készíttetett, vagy fix repertoárból kiválasztott darabokról van szó, hiszen annak nagyon kicsi az esélye, hogy az ékszerboltban vagy a webshopban éppen akkora méretek legyen készleten, amire szükség van. Szánni kell időt arra, hogy az ujjakra passzoló gyűrűk elkészüljenek, ami pedig több hetet igénybe vehet.

 

A gyűrűméret megállapítása a legfontosabb lépés

A gyűrűméret megállapításánál a legegyszerűbb, ha egy ékszerboltban kér segítséget az ember lánya. Az átlagos gyűrűméret 51 és 58 között van, azonban erre nem érdemes alapozni. Noha az eljegyzési gyűrű már támpontot adhat, fontos tisztában lenni azzal, hogy akár a két gyűrűsujj között is lehet annyi különbség, hogy ugyanaz a darab a másik kézen viselve már nem kényelmes. Az emberi test általában nem tűpontossággal szimmetrikus, akadnak némi eltérések.

Minden esetben azt az ujjadat mérd le, amelyiken viselni fogod a gyűrűt. Az ékszerboltban biztosan segítenek neked az ujjad lemérésében, azonban nem árt biztosra menni. A méréshez használt fémeszköz sok esetben vastagabb karikákból áll, mint amekkora gyűrűt szeretnél. A vastagabb, szélesebb fazon jobban felfekszik az ujjakra, éppen ezért kisebbnek tűnhet, akár egy-két méretet tévedhetsz is, ha csupán erre hagyatkozol. No persze, ez abszolút nem a világvége, hiszen néhány milliméter különbségről beszélünk, ám pont elég lehet ahhoz, hogy az ékszer csúszkáljon, kényelmetlen legyen.

Így csináld otthon

Ha otthon ügyeskednél, egy mérőszalag tökéletes társad lehet a méréshez. Azzal mindenképpen számolj, hogy ezek a szalagok is eléggé vastag, széles anyagból készülnek, így csalhatnak néhány millimétert. Célszerűbb egy olyan szélességű papírcsíkot vágni, amekkora gyűrűt szeretnél. Ezt tekerd az ujjad köré, majd jelöld be rajta a megfelelő hosszúságot. Ezt utólag mérd le egy centivel vagy vonalzóval, s voilà!

 

Minden esetben figyelj arra, hogy a gyűrűt fel is kell tudnod húzni az ujjadra! Amennyiben vékony ujjakkal áldott meg a sors, de az ízületeid vastagabbak, mindenképpen próbáld letesztelni, hogy a lemért méret átsiklik-e az ujjcsonton.

Ha már van olyan gyűrűd, amely tökéletesen passzol az ujjadra, mérd le a belső átmérőjét. Nagyon fontos, hogy csak a belső kör átmérője mutat valid értéket! Fektess egy vonalzót az asztalra, majd helyezd rá a gyűrűdet úgy, hogy a belső széle a nullához essen. Így biztosan nem hibázod el a leolvasást. Az interneten több oldalon is találhatsz olyan táblázatot, amely az átmérő alapján megmutatja, hogy mekkora gyűrűméretre van szükséged. Mivel minimális eltérések vannak, érdemes nagyon pontos munkát végezni.

Mielőtt a legpasszossabb méretre esne a választás, fontos végiggondolni, hogy mikor mérted le az ujjadat. Vannak napok, amikor sokkal több vizet raktároz a szervezet, ami az ujjakon is nyomot hagy. Akár egy-két mérettel is megduzzadhatnak, éppen ezért nem biztos, hogy az ilyenkor lemért legkisebb verzió lesz a megfelelő döntés. Noha a gyűrűk sűrű számozása enged egy minimális tévedést, célszerű minden tényezőt figyelembe venni a vásárlás előtt. Nincs is annál cikibb helyzet, mint amikor a nyáron tartott esküvőn az újdonsült férj a télen beszerzett ékszert nem tudja felhúzni az ara ujjaira. Nyilván azt nehéz belekalkulálni, hogy ki mennyit fog hízni vagy fogyni, ezért nem ajánlott a teljesen passzos verziót választani, de a túlságosan lötyögős sem jó. A kettő között található egy komfortos zóna, azt érdemes megcélozni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés