Az esküvői előkészületek egyik legfontosabb pillanata a megfelelő menyasszonyi ruha kiválasztása, hiszen a legtöbb nő számára rendkívül fontos kérdés, hogy miben mondja ki a boldogító igent. Mindenki szeretné jól érezni magát az adott darabban, ráadásul az sem hátrány, ha szépnek és csinosnak látja magát az ara a gyönyörű kreációban. Az esküvőiruha-választás azonban hatalmas stresszel járhat, ha a menyasszony nem készül rá az eseményre. Ezek a tippek segíthetnek, hogy ne ess pánikba a többtucatnyi ruha láttán.

hirdetés

A legtöbb hollywoodi filmben álomszerű az esküvői készülődés, ám valljuk be, a nyers valóság sokkal nehezebb pillanatokat és döntéseket kínál. Az esküvő megszervezése számos feladatot támaszt az ifjú pár elé, ennek pedig az egyik legfontosabb eleme a tökéletes menyasszonyi ruha kiválasztása. Sokan már kislány korban megálmodják a nagy napot, ám az évek múlásával az emlékek halványulnak, ráadásul a divat, az ízlés és a lehetőségek éppúgy jelentősen megváltoznak.

Az egész procedúra egy pokoli rémálommá válhat, ha a menyasszony nem készül fel kellőképpen a ruhapróbára, ilyen esetben szinte garantált, hogy a fél családon végighullámzik az idegbaj. Ezekkel a tippekkel megelőzhető a pánik, rövidebb idő alatt meglesz a minden szempontból passzoló, tökéletes ruha.

 

Ezek a tippek segítenek, hogy egyszerűbb legyen a menyasszonyi ruha kiválasztása

Előre szerezd be a magas sarkú cipőt

Még mielőtt a látványos elemre kerülne a fókusz, érdemes az apróságokkal is foglalkozni. Bármilyen furcsán hangzik, a cipőkérdés sokszor megalapozhatja a ruhaválasztást. Kicsit sem mindegy, hogy milyen lábbelire esik a választás, így érdemes még a ruhapróbák előtt beszerezni a nagy napra szánt darabot.

Először érdemes mérlegelni, hogy magas, vagy netán lapos talpú fazon lenne az ideális. Tengerparti, kültéri esküvői helyszíneken például igencsak nehézkes lehet tűsarkúban elbotorkálni az oltárig, de az is előfordulhat, hogy a menyasszony és a vőlegény közötti magasságkülönbség megszabja a sarok maximális méretét.

Manapság nagyon népszerűek az arák körében a törpesarkú és a majdnem lapos, kis kockasarkú lábbelik, melyek ugyanúgy lehetnek csipkések, rózsaarany vagy csillogó felületűek, tehát díszítésben és eleganciában abszolút nem maradnak el a magas sarkú változatoktól.

 

Korábban ilyen cipellőket nagyon nehéz volt beszerezni, gyakran külföldről kellett rendelni, manapság azonban a hazai választékban és szalonokban éppúgy felbukkannak. A REKAVAGO kollekciójában például a kisebb sarkú és lapos talpú alkalmi topánok egyaránt előfordulnak.

Ha megvan a tuti cipő, ehhez igazítható a ruha hossza, netán fazonja is, így a próbafolyamat sokkal gördülékenyebben zajlik majd. Utólag sokkal nehezebb a ruhához párosítani a lábbelit, ráadásul hatalmas pánik uralkodhat, ha az ara nem talál a fazonhoz tökéletesen passzoló, megfelelő sarokméretű, kényelmes darabot.

Legyen egy keretösszeg, amibe bele kell férni

Mielőtt útra kelnél, mindenképp szabj meg egy keretösszeget, ami biztosan belefér a költségvetésbe. Az amerikai sorozatokban, mint például a Mondj igent a ruhára, a legtöbb nő jóval túllő az előre megbeszélt kereten. A valóságban a helyzet azért kicsit sem ennyire egyszerű, hogy csak úgy repkednek a százezrek.

Ha nem akarsz elkeseredetten, csalódottan kilépni a szalonból, mindenképp húzd meg a határt, és már eleve azok közül a ruhák közül válogass, ami ebbe belefér. Piszkosul nehéz ugyanis elengedni egy olyan kreációt, amit már felpróbáltál, teljesen elvarázsolt, majd utólag kiderült, hogy nem engedheted meg magadnak.

Egy álomterv sokat segíthet

Bár nem mindenki képzeli el előre az esküvőjét, ha már megvan a kitűzött időpont a ruhapróbára, mindenképp érdemes átgondolni a lehetőségeket. Az internet rengeteg ötlettel szolgálhat, az Instagram és a Pinterest számos képet dob ki találatként, ami segíthet inspirálódni, kialakítani egy képet az álomruháról.

Ha kölcsönözni szeretnél, nem valószínű, hogy megtalálod ugyanazt a darabot, amiről fotót találtál. Aki a varratás mellett teszi le a voksát, akár teljesen ugyanolyan fazont is kérhet a tervezőtől. Legyen szó bérlésről vagy vásárlásról, a menyasszonyi ruha kiválasztása és a döntéshozás sokkal egyszerűbb, ha az ember tudja, mi az, ami tetszik neki, és mi az, amit biztosan nem szeretne viselni.

Előre döntsd el a stílust

Az első fontos pontja a válogatásnak, hogy milyen stílusú ruhában gondolkodik a menyasszony. Mivel számtalan kreáció sorakozik mind a tervezőknél, mind pedig a szalonokban, érdemes már előre kitalálni, hogy inkább egy romantikus, fodros, habos-babos vagy letisztult, modern irányvonalon induljon el a keresés. Az is számít, hogy mondjuk egy kötetlen, laza, szabadtéri ceremóniában gondolkodtok, vagy inkább az elegancia jellemzi majd a menyegzőt. Ha ez megvan, jöhetnek a részletek.

 

A szabással már tudsz kísérletezni

Minden alkaton más fazon mutat igazán jól, s talán az életünk során a legfontosabb pillanat az esküvő napja. Ilyenkor minden nő szeretné jól érezni magát a bőrében, elismerő tekinteteket látni, valamint kiemelni előnyös formáit, vonzó vonalait. Egy rossz ruhaválasztással azonban nagyon félremehet a terv, így érdemes nagy hangsúlyt helyezni az alakhoz passzoló, tökéletes vonalvezetésre.

Mivel az esküvőiruha-választás alkalmával számtalan dolgot kell átbeszélni, és rengeteg döntést kell hozni, mindenképpen ajánlott már előre kísérletezni a fazonokkal. Bármilyen boltban lehet próbálni elegáns darabokat, amelyek remek kiindulási pontként szolgálhatnak a menyasszony számára.

A sellőfazon például kifejezetten megosztó, nem mindenkinek áll jól, miközben az egyenes szabású, letisztult verzió sem feltétlenül előnyös. Az is rengeteget számít, mennyire érzed jól magad az adott fazonban. Hiába áll remekül rajtad, ha azon feszengsz, hogy a pánt nélküli darabból kivillan a melled, vagy a szűk szabás miatt folyton késztetést érzel, hogy behúzd a hasad. Ami nem komfortos, az felejtsd el, mert elveszi majd a figyelmedet a szép pillanatokról.

Gondold át az apró részleteket

Miután a nagyobb témakörök ki vannak pipálva, jöhetnek az apró részletek. Érdemes már előre átgondolni, hogy milyen anyagból készüljön a ruha. A lehetőségek tárháza igencsak széles körű, minden anyag más és más, sokszor a helyszín is segíthet a döntéshozásban. A csipke és a selyem elegánsabb hatást kelt, miközben a tüll játékosságot visz az összképbe.

 

Tetszenek-e a gombok, a csillogó díszítés, a gyöngyök, a csipke vagy a hálós megoldás. Legyen-e fátyol a ruhához, uszályos verzió passzol inkább a személyiséghez, vagy rövidebb fazon lenne az ideális. A felsőrész borítsa be a kezeket is, vagy pánt nélküli legyen a ruha. A dekoltázs mélysége éppúgy fontos kérdés lehet, de a ruha színe szintén sokak számára okoz fejtörést.

Ne mások döntsenek, az esküvőiruha-választás a menyasszony feladata

A legfontosabb tipp, hogy ne mások döntsenek a ruhával kapcsolatban. Ez könnyedén megelőzhető, ha nem kíséri el a menyasszonyt a próbára a fél család és az összes barátnő, hiszen bár több szem többet lát, jelentősen megnehezítheti a folyamatot a sok-sok eltérő vélemény. Érdemes kiválasztani azt a két-három embert, akinek valóban fontos a véleménye, és csak őket felkérni az eseményre.

A végső döntést minden esetben a menyasszonynak kell meghoznia. Hiába látnak mást a kísérők, ha az ara nem érzi jól magát az adott ruhában, nem látja kellően szépnek magát, utólag biztos, hogy meg fogja bánni a választását.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés