Volt idő, amikor a vintage stílus élesen elkülönült az aktuális trendektől, manapság azonban teljesen átszövi azokat, ennek hatására pedig megszaporodtak a régi irányzatokat felelevenítő divatmárkák.

hirdetés

A vintage stílus korábban nem csupán a múltbéli divattrendek megidézését, hanem a régi időket megélt, kincsként megőrzött ruhák viselését jelentette, ezért többnyire a használtruha-boltok kínálata nyújtott lehetőséget a követésére.

A mai divat többnyire a múltidéző és modern irányzatok mixeléséről szól, így a retró elemek gyakran nem autentikusan, hanem újragondolva jelennek meg a divatmárkák kollekcióiban. Ám akadnak olyan ruházati brandek is, melyek jelentős átfazonírozás nélkül, korhű formában tálalják a negyvenes-ötvenes, illetve a hatvanas-hetvenes évek sikerfazonjait, és az öltözékek anyaghasználatában, színvilágában éppúgy igyekeznek elkapni a régi divat kvintesszenciáját.

Bár a vintage turkálókban olyan kincsekre lehet bukkanni, melyek valóban megjárták a hetvenes éveket, ráadásul a környezettudatos vásárlást és az egyedi stílus kialakítását is egy füst alatt megoldhatja az ember, azok számára, akik konkrét fazonokat keresnek, a retró hangulatú divatmárkák online választéka éppúgy könnyebbséget jelenthet.

Népszerű divatmárkák, amiket imádnak a vintage stílus hívei: időutazás online

A vintage webshopok és üzletek arra specializálódtak, hogy a kollekcióik darabjai olyan hatást keltsenek, mintha a nagyi padlásán találták volna őket, pedig abszolút frissek és a mai divathoz igazodnak.

A Cider nevű divatcéget 2020-ban alapította négy barát, akik a társas összejövetelek könnyedségéhez szerettek volna stílusos ruhákat kínálni, és ez abszolút sikerült nekik.

Míg a vintage stílus sokak számára avítt, megkopott, ódivatú holmik csiricsáré összeválogatását jelenti, ez a márka bebizonyította, hogy szó sincs ilyesmiről, ráadásul nemcsak játékos, hanem nőies is lehet. Sokféle módon variálhatók a múltidéző darabok, amihez ráadásul a széles választék szintén támogatást nyújt, ezáltal a régi korokat felelevenítő fazonok más-más stílusban jelenhetnek meg az öltözékben.

Ha akarod, hanyag, vagány, bohém, diáklányos vagy nőies benyomást kelthet a szetted, a Cider webáruháza minden megjelenéshez tartogat trendi kreációkat, melyek tökéletesen passzolnak az aktuális irányzatokhoz, és pluszos méretezésben éppúgy megtalálhatók a kedvelt fazonok.

A 2021-ben létrejött Rihoas divatmárkát a régi európai filmek látványvilága inspirálja. A kollekciói tényleg olyanok, mintha filmes kosztümökből állnának, melyek mégis belesimulnak a mai divatba.

A vízió, amit a brand alapításakor megálmodtak, ma már kézzel fogható, vintage stílusú ruhákat jelent. Ezek a mutatós, nőies darabok olyan anyagokból készülnek, melyek egy része újrahasznosított.

A Maria de la Orden a kézműves couture anyagok újrahasznosításáról szól. Az Európából beszerzett pamut, gyapjú, kasmír és selyem új életre kel a vintage hangulatú kollekciókban.

Egy perui nyaralás inspirálta a madridi márkát, mely Maria rekreációs szenvedélye, valamint kézműves, természetes szövetek köré épül.

Termékeinek értéke igencsak elrugaszkodik a szimpla fast fashion üzletek áraitól. Jóval drágább, azonban sok olyan darabot kínál a vintage stílus kedvelőinek, amiket más divatmárkák felhozatalában nem találnak meg.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés