A divatszakember szerint ezek a sokoldalú átmeneti kabátok tavasszal és ősszel is jól kihasználhatók, könnyen idomulnak a különféle stílusokhoz, ráadásul hosszú éveken keresztül elő lehet őket kapni a szekrényből, amennyiben jó minőségűek.

hirdetés

A divat gyakran ismétli önmagát, megfigyelhető, hogy a jól bevált darabok nem tűnnek el egyhamar a kínálatból, sőt, sokszor változatlan formában tűnnek fel évről évre. Az efféle klasszikusok előnye, hogy jól variálhatók, az újabb és újabb trendekhez is könnyen alkalmazkodnak, mert sokféle stílusban viselhetők.

Többnyire letisztult vonalvezetéssel bírnak, nincsenek olyan kirívó divatjegyeik, melyek idővel elévülhetnek. A népszerű stylist, Charla Carter által szívesen viselt sokoldalú átmeneti kabátok is az efféle örök darabok közé sorolhatók, amelyek a fiatalabb és idősebb nők öltözékeibe egyaránt könnyedén beilleszthetők.

Sokoldalú átmeneti kabátok: a stylist ajánlásával

Az amerikai származású Charla Carter már hosszú ideje Franciaországban él, a divattal kapcsolatos tudását is ott szerezte meg, ahogy a stílusérzékét szintúgy ott fejlesztette, csiszolgatta tovább. Öltözködési tippjeivel nem csak az ötven feletti nőket inspirálja, hiszen a fiatalabb korosztály számára éppúgy jól alkalmazhatók.

Charla a közösségi média felületeit kihasználva gyakran posztol fotókat a mindennapi szettjeiről, melyekből leszűrhető, hogy jó pár ruhadarabot már évek óta őrizget, mégis mindig naprakészen divatos a megjelenése. Míg a blúzokból, egyéb felsőkből, a kiegészítőkből és ruhákból az izgalmas, tarka, élénkebb verziókat is bevállalja, tudatosan felépített ruhatára rengeteg olyan egyszerű alapdarabot tartalmaz, amely mindig hozzáigazítható az aktuális trendekhez. Ilyenek például a letisztult vonalú, sokoldalú átmeneti kabátok, melyek sohasem mennek ki a divatból.

Hosszú, V kivágású szövetkabát

Szerte a világon, a legtöbb ruhaüzletben évről évre megtalálhatók az átmeneti szezonra tervezett zakófazonú szövetkabátok. A hosszú, egyenes vonalvezetésű kialakítás sokféle testalkathoz passzol, ráadásul ez a szabás többféle stílusban viselhető. Sportos cipővel kombinálva, lezser összeállításban éppúgy megállja a helyét, mint egy nőiesebb, elegánsabb öltözékben. Jól passzol a romantikus ruhákhoz, ugyanakkor a retró és modern szettekben egyaránt remekül mutat.

Bár a mintás megoldások feldobják a megjelenést, valamivel nehezebben kihasználhatók, hiszen jobban meg kell válogatni azokat a kreációkat, amelyekkel harmonikus összhangot tudnak teremteni. Egy halszálkás, anyagában mintázott szövetkabát azonban a tarka motívumok mellett sem tűnik soknak, és nem muszáj feketének, szürkének vagy barnának lennie ahhoz, hogy jól kihasználható legyen.

Charla egy chartreuse zöld verziót választott tavaszra, ami az ősz hangulatához éppúgy remekül fog passzolni. Ez az árnyalat egy gyógynövényekből készült likőr után kapta a nevét, amelynek tónusa friss és üde, de mégis visszafogott. Ez a zöld nem vibráló, nem akarja uralni az öltözéket, éppen ezért élénkebb színekkel is összeboronálható.

A béleletlen szövetkabát időjárástól függően már kora tavasszal sokoldalúan viselhető, ugyanígy elő lehet kapni az őszi átmeneti időszakban.

Háromnegyedes szövetkabát megkötővel

Bár a combig érő kabátok nem mindenkinek állnak jól, a derékban megkötős háromnegyedes fazon kivételnek számít. Ez a típus akkor is előnyös tud lenni, ha a csípő szélesebb a vállvonalnál. A stylist szerint ez egy hálás darab, hiszen elegáns, vagány stílusban egyaránt hordható, sőt, a lezser nőiesség sem áll tőle távol.

Könnyen idomul a különféle szettekhez, és a most divatos bő szárú nadrágokkal is jól mutat, amennyiben nem combközépig ér a hossza, hanem épp a csípő alatt „vágja el” a test vonalát. Ez egy időtálló, sikkes kabáttípus, ami gyakran felbukkan a kínálatban. Noha a fekete kabátkák mindenhez passzolnak, nem muszáj sötét verziót választani tavaszra, a bézs éppúgy semleges tónus, ezáltal sokoldalúan kombinálható. A fekete kontúrvonal pedig látványosabbá és elegánsabbá teszi az egyszerű fazont.

Klasszikus trencskó

A trench coat elnevezés magyarosításából született trencskó kifejezés nem csak a ballonkabátot takarja. Ez egy gyűjtőnév, ami a katonai múltú fazonra vonatkozik. Az eredetileg bőrből készült trencskó a második világháborúhoz fűzhető, ezért negatív konnotációval bír, de például a filmekben látott gengszterek is gyakran viselik ezt a derékban megköthető kabáttípust, emiatt sokáig nem szerepelt a nagy kedvencek között.

A bőrhatású trencskó azonban mára a divat klasszikus kellékévé avanzsált, amit nemcsak a fazonjának köszönhet, hanem annak, hogy meglehetősen változatosan viselhető. A bőrutánzó kabátka sokoldalúan kihasználható az átmeneti szezonban, esős időben éppúgy ideális, mint a kora tavaszi napsütésben.

Szafaristílusú dzseki

A szafaristílusú dzseki több évtizede kering a divatban, és például a vagány farmerdzsekinél is jobban hasznosítható a ruhatár részeként. Ez egy vékony átmeneti kabátka, amit tavasz közepétől egészen őszig elő lehet kapni a szekrényből, hiszen könnyed ingfazonjával még a hűvösebb nyári reggeleken, éjszakákon is elférhet a szettben.

Nagyon jól dizájnolható darab, avagy stílusosan viselhető, nem muszáj az egész öltözéket a szafaristílusnak szentelni. Pár vékony réteg is elfér alatta, maszkulin és nőies hangulatú szerelésekben egyaránt megtalálja a helyét, és bár a legkedveltebb alapszíne a barna, azért a tavaszias, üde összeállításokkal is remekül mutat.

Általában homokszínben és rozsdás árnyalatokban kapható, többféle fazonváltozatban. A divatszakember szerint a derékig érő, valamint a hosszított szabású, megkötős megoldás éppúgy nőiesen kombinálható.

Ezek a sokoldalú átmeneti kabátok nem csupán az ötven feletti hölgyeknek ajánlottak, kortól és stílustól függetlenül segíthetik a változatos öltözködést, amennyiben tetszésre találnak.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés