A poncsó éveken keresztül a színfalak mögül szemlélte az őszi divatot, hiszen nem sok reflektorfény jutott neki. Bár időközönként felbukkant, és a tervezők is megpróbálták minél érdekesebb anyagokból megalkotni a jól ismert darabot, a divatkedvelő hölgyeket mégsem nyűgözték le az újítások. Ám úgy tűnik, hogy megtört a jég, mivel egy váratlan pillanatban visszatért az egyik legpraktikusabb ruhadarab!

hirdetés

A poncsónak nagy tradíciója van, sokáig egyes indián törzsek tagjai is viselték, manapság pedig főként a dél-amerikai országok népviseleteiben csíphetjük el. Eredetileg azért kreálták, hogy melegen tartsa a testet, főként gyapjúból és más szövetekből szabták.

A hetvenes évek hippi forgatagában aztán megjelent az utcai öltözködésben, a bohém stílusú fiatal lányok imádták a színes, rojtos, mintás kreációkat, amelyek tökéletesen passzoltak a bő szárú nadrágokhoz és a vastag talpú cipőkhöz. Ám a nyolcvanas évek csillogó stíluskavalkádjával már nem tudta felvenni a versenyt, így a flitterek és a fényes anyagok kiszorították a puha szövetből készült felöltőt.

Pár éve a Burberry kifutóján éledt újjá a trend, az angol márka különleges, őszi szín-összeállítású darabokat alkotott, amelyeket igény szerint személyre is szabtak, így díszítésként belehímezték a monogramot.

Nőies és urbánus szettben is jól mutat a poncsó

A márka laza poncsója nagy hatást gyakorolt a divatvilágra, hiszen azóta folyamatosan bukkannak fel a különféle variációk az üzletekben. Manapság már vásárolhatunk klasszikus kötöttet, kapucnival kiegészített darabot, mintásat, hosszút vagy egészen rövidkét. Rengeteg lehetőséget tartogat magába, és szinte bármivel kombinálható, ezért az őszi ruhatárban különösen hasznos.

A hosszú poncsó védi a derekat, és feldobja az öltözéket. Az egyszerű variációk mellett a kockásakkal is érdemes szemezgetni, hiszen nagyszerűen meg tudják bolondítani az összképet. A kreáció egyaránt bekerülhet a stílusmixekbe, vastag talpú chelsea csizmával és egyszerű felsőrésszel különösen jól mutat.

 

A melegebb napokon az egészruhákat is feldobhatod egy poncsóval. Nem muszáj kötöttnek lennie, bármilyen vastagabb szövet megteszi.

 

A poncsó legnagyobb előnye, hogy mesterien lehet vele rétegezni. Melegebb napokon jöhetnek az ingek, vékony garbók, a hűvös reggeleken pedig a puha szvetterek. Az igazán zord időben kipróbálhatod tweed kabátkával, esetleg bőrdzsekivel. Ezt a szerelést a magassarkú teszi nagyon nőiessé, urbánussá.

 

A lovaglócsizma és a poncsó kombinációját egyszerűen nem tudjuk megunni, annyira nőies. Az ilyen szereléseket nem muszáj túlbonyolítani, hiszen csupán alapdarabokra van hozzá szükség.

 

Ha szeretnéd, akkor a poncsó uralhatja az egész szerelést. Kombinálhatod bermudákkal, miniszoknyákkal, esetleg rövidebb ruhákkal. Az efféle összeállításokat vastagabb harisnyával, illetve csizmával egészítheted ki.

 

A kockás továbbra is az őszi szezon egyik sztárja, így nem érdemes kimaradnia a repertoárból. Ehhez az összeállításhoz sincs szükség sok mindenre, főként olyan darabokból áll, amelyek minden nő ruhatárában fellelhetőek. Ha printtel feldobott kreációt választasz, akkor hozzáöltözhetsz a mintához, ettől igazán harmonikussá válik a megjelenés.

 

A poncsó egyik előnye, hogy elrejti a problémás területeket, például a hasat és az apróbb zsírpárnákat. Vékony lábak esetén pedig különösen ideális, hiszen optikailag sokkal karcsúbbnak tűnik az összkép. Ám akár a derekat is hangsúlyozhatod, ebben az esetben egy övvel bolondíthatod meg a szerelésed.

 

 

Kiemelt kép: Christian Vierig / Getty Images. 

Képek a cikkben: Jeremy Moeller, Edward Berthelot, Christian Vierig, Streetstyleshooters, Kirstin Sinclair / Getty Images. 

  • Megosztás: